Ziua Logo
  Nr. 3633 de vineri, 26 mai 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
"Pasarile", regia Radu Timofte
Zoe PETRE 
Avand a raporta despre gripa pasareasca ("aviar" vine din latinescul "avis", pasare) sefii SRI au decis ca-i musai sa se exprime pasareste: "Zona de aparitie a focarului principal de gripa aviara, care - din cauza disfunctiilor in activitatea organismelor cu atributii in materie, coroborate cu alte cauze subiective - a generat numeroase focare secundare (inclusiv in zone urbane) ...se situeaza pe un culoar secundar de migratie a pasarilor salbatice (cunoscut pana in prezent ca principalul vector de propagare a virusului de tip H5, actuala perioada nefiind, insa, una de migratie) si nu are in proximitate un numar semnificativ de lacuri, ce constituie arealul principal de existenta al faunei din categoria mentionata". Indaratul acestei sublime si criptice eruditii ornitologice se itesc adevaratele hauri de ignoranta, caci autorii raportului avicol par sa-si inchipuie ca virusii se tarasc luni de zile ca melcii pe drumurile patriei si confunda curca cu closca. Ba chiar, colac peste pupaza (ca sa raman in acelasi registru volatil), fac vorbire si de "pui vii de carne". Doar a mai buna pasare-i porcul.
Faptul ca raportul despre curci e culmea, Everestul performantei Serviciilor - doar e vorba de un raport adresat insusi Marelui sef, la cererea acestuia - merita mai mult decat un hohot de ras. Mai cu seama ca acesti asi ai informatiilor secrete lanseaza, la pachet cu pasareasca pompoasa sub care isi ascund incompetenta, si ipoteze referitoare la amenintarea pe care o reprezinta pentru siguranta nationala importurile din Ungaria "vecina si prieten?", ca sa nu mai vorbim de Olanda. Desene laborioase refac cararile ascunse pe care au inaintat, pas-pas, orataniile subversive, dar frazele explicative din raport sunt pline de vorbe piezise, de "ipoteze" pe care "unele informatii" le-ar putea sugera, de insinuari pentru care nu-si ia nimeni raspunderea. Istoria importurilor de curco-gaini de la "agenturili" din UE arata ca un zvon, nu ca o informatie.
Acestia sa fie eroii romanului de cap, spada si ostateci, superagentii formati la singura scoala de spioni din lumea civilizata. Sau e cumva un efect de contagiune (ca tot suntem in zodia pandemiilor), care ii face pe ofiterii de informatii sa gandeasca in bloc si sa se exprime in cor in limba pasareasca a dlui Timofte? Profesor batran, am vazut multi semidocti la viata mea. Nu stiu de ce, aceasta specie de pseudo-intelectuali are o vocatie aparte pentru descifrarea misterelor geto-dace si pentru serviciile secrete. Pavel Corut ar fi singurul care l-ar concura pe dl. Timofte in aluzii absconse si vacue daca n-ar exista si dl. Talpes. Parca ar fi Farfuridi si Branzovenescu, cu al lor inenarabil "ceva... cumva...".
Nu exista gandire in afara limbajului. Daca asa vorbesc si scriu mai marii SRI, asa si gandesc. Daca punem pe doua coloane raportul despre gaini si competentele ofiterilor de informatii, asa cum ar vrea sa le defineasca noile legi ale sigurantei nationale - atat de dragi presedintelui nostru incat le-a sacrificat un eminent expert in apararea drepturilor omului, fostul consilier prezidential Renate Weber, dupa care abia daca s-a resemnat in sila la gandul ca nu le poate propune el insusi Parlamentului - daca, zic, le citim in oglinda, ne piere cheful de ras.
Ganditi-va o clipa: celor cu "disfunctiile coroborate cu alte cauze subiective", art. 33 din proiectul Legii sigurantei nationale le da nu doar dreptul "sa foloseasca mijloace si metode specifice in medii ce pot furniza informatii ce prezinta interes pentru securitatea nationala", ci si pe acela de a folosi "bunuri si spatii publice sau private, evitand ingradirea drepturilor si libertatilor fundamentale" ("evitand" - ce cuvant frumos, sugerand "inevitabile" ingradiri!). Conform art. 55, tot ei pot decide - cu acelasi discernamant cu care transforma epidemia de gripa intr-o sumbra uneltire - ca oricare alta situatie primejduieste siguranta nationala si deci pot efectua, vreme de 48 de ore fara alta autorizare legala, activitati care presupun intruziunea in viata noastra privata. In schimb, prin art. 49 (2), ei insisi "nu pot fi perchezitionati, retinuti sau arestati in timpul exercitarii atributiilor de serviciu, decat cu avizul prealabil al conducatorului serviciului de informatii".
V-ar placea ca, doua zile si doua nopti, sa fiti jumuliti de expertii care au conceput, documentat si redactat (in patru ore) Raportul Avicol? Daca ati fi neurochirurgi, mi-ati impartasi imediat ingrijorarea.
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
SRI a avut dreptate!   de Gargantua
Ce bun era...   de dur
Pasarile,Cornu si laptele   de Doamna_de_Fier
Alfred Hitchkok al Romaniei se numeste Radu Timofte pe   de ionion
Pasarile.....   de doctorul
Si totusi   de FB
A r h i v a
  Sa punem tunul pe Radu Timofte. Si sa tragem in plin!    19 comentarii
  Cele sapte ore ale Domnului Europa la Bucuresti    11 comentarii
  Ce il leaga pe presedintele Romaniei de directorul SRI?    14 comentarii
  Managementul crizelor civile, de rasul curcilor    2 comentarii
  La judecata zilei    1 comentariu
  Interfata Stolojan    1 comentariu
  Data aderarii    2006-05-19
  Patent sau latent?    2006-05-12
  Toma Necredinciosul    2006-05-05
  Déja vu    2006-04-28
  Nodul gordian    2006-04-21
 Top afisari / comentarii 
 Cadoul deputatilor (753 afisari)
 Marturii din "fabrica" lui Clamparu (599 afisari)
 Managementul crizelor civile, de rasul curcilor (111 afisari)
 Tensiuni la Unirea SA Iasi (108 afisari)
 Industria avicola functioneaza in avarie (81 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.22818 sec.