Scut la Marea Neagra
Statele Unite poarta in prezent discutii cu aliatii europeni in vederea amplasarii in Europa Centrala a unui scut antiracheta care ar putea contracara orice amenintare provenind din Orientul Mijlociu. Confirmarea a venit, luni, din partea Pentagonului, care, a subliniat, insa, prin vocea purtatorului de cuvant, Bryan Whitman, ca nu a fost luata nici o decizie, informeaza Mediafax. "Consultarile vor continua in urmatoarele saptamani si luni cu statele care si-au manifestat interesul pentru acest proiect", a precizat oficialul american, amintind ca aceste contacte au fost demarate de mai multi ani. Responsabilul de la Pantagon nu a facut referire la Iran, insa initiativa Washingtonului este inainte de toate destinata contracararii unui atac provenind din aceasta tara. New York Times sustine ca proiectul american ar putea costa 1,6 miliarde de dolari, iar tara recomandata pentru instalarea acestui sistem ar putea fi anuntata in aceasta vara, Polonia fiind unul dintre statele evaluate pentru acest proiect. Cotidianul "Le Figaro" si surse ale ZIUA considera si Romania o posibila favorita pentru instalarea scutului SUA. (D.E.)
GUAM vs Gazprom
La reuniunea GUAM (Georgia, Ucraina, Azerbaidjan, Moldova) desfasurata ieri la Kiev Romania a participat cu statut de invitat special. In cadrul summit-ului, presedintele Lituaniei, Valdas Adamkus, a apreciat ca cele patru foste republici sovietice care fac parte din GUAM, vor deveni membre NATO. Moscova nu si-a disimulat ingrijorarea in privinta summit-ului de la Kiev. Cotidianul liberal rus Kommersant aprecia, in numarul de ieri, in articolul intitulat "Arhipelagul GUAM" ca, "la Kiev se cauta o alternativa la Gazprom". Acelasi ziar semnalaca Occidentul pare a "castiga lupta" cu Moscova pentru resursele azere din Marea Caspica, iar Wahingtonul "sustine si mai activ ideea unui itinerar transcaucazian dupa razboiul ruso-ucrainean pe tema gazului". Zacamintele de la Shah Deniz din Azerbaidjan "pot asigura timp de mai multe decenii 20-25 la suta din necesarul de gaz al mai multor tari europene si al Turciei", iar Baku "nu a declarat niciodata ca doreste sa mareasca pretul gazului", sesizeaza Kommersant.Reuniunea de la Kiev a avut ca obiectiv major transforamrea GUAM in organizatie internationala, sub denumirea de Organizatia pentru Decmoratie si Dezvoltare - GUAM. In finalul summitu-ului au fost adoptate mai multe documente necesare infiintarii acestei noi organizatii. (I.C.)
Rice, umilita la Boston
Condoleezza Rice, secretarul de Stat american, a fost pusa intr-o situatie extrem de jenanta, cu prilejul unui discurs consacrat inchiderii anului de studii, sustinut, luni, la Colegiul Boston. Un grup de 50 pana la 100 de studenti si profesori ai acestei institutii, oponenti ai razboiului din Irak, s-a ridicat si a intors spatele in timpul alocutiunii lui Rice, noteaza Rompres. "Cred ca e o criminala de razboi; a mintit si de aceea au murit oameni nevinovati", a declarat unul din protestatari, James Hamilton, care isi primea diploma.Totusi, foarte multi dintre cei prezenti - aproximativ 20.000 de persoane - au rasplatit cu aplauze discursul demnitarului. (D.E.)
Dialog Rusia-UE la Soci
Summitul Rusia-UE, programat sa aiba loc maine, in statiunea Soci de pe litoralul rusesc al Marii Negre, are inscrise pe ordinea de zi doua teme principale: crearea unor spatii comune in domeniile economiei, securitatii externe, stiintei, educatiei si culturii, precum si acuratetea indeplinirii angajamentelor contractuale de catre furnizorii energetici rusi fata de consumatorii europeni, informeaza AP si RIA Novosti. Potrivit reprezentantului permanent al Rusiei la UE, Vladimir Cijov, cele doua parti intentioneaza sa abordeze si problema unui acord strategic vizand parteneriatul Rusia - UE, document destinat sa inlocuiasca actualul Acord de parteneriat si colaborare, al carui termen expira in anul 2007. Conform lui Cijov, citat de Rompres, negocierile oficiale asupra noului text vor demara atunci cand Comisia Europeana va fi pregatita si va detine, in acest sens, un mandat din partea Consiliului UE. (D.E.)
Franta cu aderarea Romaniei
Ministrul francez al Afacerilor Externe, Philippe Douste-Blazy, a prezentat ieri, in Consiliul de Ministri, proiectul legii pentru ratificarea aderarii Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana. Negocierile de aderare a celor doua state la UE s-au incheiat, oficial, la 14 decembrie 2004, iar tratatul de aderare a fost semnat la 25 aprilie 2005. Pentru ca documentul sa poata fi pus in aplicare este insa necesar ca acesta sa fie ratificat de Parlamentele tuturor celor 25 de state membre ale UE, si de Parlamentele tarilor in cauza.In raportul prezentat la Strasbourg, pe 16 mai, anul acesta, Comisia Europeana a apreciat ca cele doua tari trebuie sa accelereze reformele initiate, inainte de aderarea lor la UE, chiar daca acest important pas este prevazut ca "realizabil" la 1 ianuarie 2007. In acest sens, progresele in materie de lupta impotriva coruptiei, mai ales in cazul Bulgariei, urmeaza sa fie evaluate din nou in luna octombrie. (D.E.)
UE pentru Muntenegru
Perspectiva unei aderari la Uniunea Europeana este "deschisa pentru Muntenegru", a afirmat comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, intr-o prima declaratie in acest sens a Executivului UE, dupa anuntarea rezultatelor referendumului de duminica, din aceasta tara, informeaza Mediafax. "Perspectiva europeana este deschisa pentru Muntenegru, asa cum este si pentru Serbia daca va indeplini o serie de criterii, in special daca va colabora cu Tribunalul Penal pentru fosta Iugoslavie", a subliniat Rehn. El a confirmat ca va cere celor 25 de state membre doua mandate distincte pentru a purta negocierile: unul nou pentru Muntenegru si un altul, cu modificari, pentru continuarea negocierilor cu Serbia. In octombrie, UE a inceput cu Serbia-Muntenegru negocieri privind un acord de stabilizare si asociere, prima etapa spre aderarea la Uniunea Europeana. Negocierile au fost suspendate la inceputul lunii mai din cauza incapacitatii Belgradului de a-l aresta si preda TPI pe liderul sarbilor bosniaci, Ratko Mladici. (D.E.)
Lider Hamas capturat
Fortele de securitate israeliene l-au capturat ieri dimineata, la Ramallah, pe Ibrahim Hamed, 41 de ani, seful ramurii armate a Hamas din Cisiordania. In cadrul operatiunii de capturare a teroristului, au colaborat Shin Beth (serviciile israeliene de securitate interna), armata si o unitate de elita a politiei israeliene. Lui Ibrahim Hamed, considerat responsabil de moartea a zeci de israelieni, i se atribuie, organizarea a numeroase atacuri: dublul atentat sinucigas provocat cu ajutorul unei masini capcana in Piata Sion, la 1 decembrie 2001, in care au murit 11 persoane; explozia ucigasa declansata la Cafe Moment din Ierusalim, la 9 martie 2002, care a ucis 12 persoane; cea de la clubul Sheffield din Rishon Le Tzion, din 7 mai 2002, unde s-au inregistrat sase victime. El este considerat implicat si in explozia din cofetaria Universitatii Ebraice din Ierusalim, la 31 iulie 2002, soldata cu moartea a noua persoane si in atentatele provocate in apropierea taberei militare de la Tsrifim si la Cafe Hillel, din Ierusalim, in care au murit 17 israelieni. In plus, sute de persoane au fost ranite in aceste atentate numeroase. De opt de zile fortele de securitate israeliene incercau sa-l captureze, dar el a reusit intotdeauna sa scape. (Nando Mario VARGA, Israel)