Organizatia pentru drepturile omului Amnesty International, a dat publicitatii ieri, la Londra, raportul anual pentru anul 2005, sintetizand informatii privind atingeri ale drepturilor omului comise in 150 de tari si teritorii din intreaga. Documentul se dovedeste extrem de critic la adresa multor tari mari, dar si in sectiunea dedicata Romaniei. Textul imputa Romaniei discriminari si atacuri impotriva romilor, o situatie defectuoasa in institutiile pentru persoanele cu dizabilitati, discriminari si intoleranta fata de membrii comunitatilor de homosexuali, bisexuali si transsexuali. Amnesty International afirma ca, desi, in Romania, homosexualitatea a fost decriminalizata in 2001, peste 40% din populatie continua sa creada ca homosexualii trebuie alungati din tara. La capitolul consacrat sistemului de ingrijire a sanatatii mentale, AI aminteste de tragedia din 2004, de la spitalul psihiatric de la Poiana Mare, unde 17 pacienti au murit din cauza malnutritiei si hipotermiei.
Londra si Washingtonul, taxate pentru masurile antiteroriste
In cazul Londrei, raportul noteaza ca, in urma atentatelor de la 7 iulie, soldate cu moartea a 52 de persoane, Executivul britanic "a incercat sa repuna in discutie interdictia torturii pe teritoriul sau si in strainatate si a determinat sau a incercat sa determine adoptarea unor legi neconforme cu dreptul national si normele internationale in privinta drepturilor omului". Documentul mentioneaza si folosirea teritoriului britanic drept locatie de tranzit pentru zborurile secrete ale CIA, avand la bord asa-numitii "detinuti-fantoma" suspectati de acte de terorism, apreciind ca practica "a generat incalcari grave ale drepturilor omului". SUA sunt criticate, la randul lor, pentru retinerea, fara inculpare sau proces, a mii de persoane in Irak, Afganistan si la Guantanamo, precum si pentru plasarea altor detinuti intr-o retea secreta de inchisori ale CIA, care ar fi repartizate pe teritoriile mai multor tari.
Excese in Israel
Militarii si colonistii israelieni responsabili pentru asasinarea unor palestinieni se bucura in continuare de impunitate, afirma organizatia, subliniind ca "anchetele si urmaririle penale au fost putine si, in majoritatea cazurilor, nu au avut drept rezultat condamnari". "In cazurile exceptionale in care cetateni israelieni au fost declarati vinovati de asasinate sau alte incalcari ale drepturilor fundamentale ale palestinienilor, ei au primit pedepse usoare", adauga raportul Amnesty International, condamnand, totodata, si atacurile comise de colonistii israelieni in Cisiordania. "Israelul foloseste toate mijloacele de care dispune - in special asasinate si sanctiuni colective, printre alte masuri care reprezinta incalcari ale dreptului international - impotriva palestinienilor responsabili pentru atacuri impotriva unor cetateni israelieni sau a celor banuiti de participare directa sau indirecta la astfel de actiuni", mai apreciaza documentul.
Crime de razboi in Cecenia
In ceea ce priveste Rusia, Amnesty International identifica o ostilitate in crestere fata de cei care apara drepturile omului si de continuarea comiterii de crime de razboi in Cecenia. "Si in acest an conflictul din Cecenia a lasat loc unor grave incalcari ale drepturilor omului (disparitii, rapiri, acte de tortura, crime, detentii arbitrare). Autoriii acestor acte continua sa se bucure de o impunitate completa", precizeaza documentul, denuntand "crimele cu caracter rasial, xenofobia si intoleranta" manifestate pe teritoriul rus. Ramanand in spatiul ex-sovietic, organizatia critica Belarusul si Uzbekistanul pentru pedeapsa cu inchisoarea aplicata de Minsk in cazurile de defaimare, respectiv pentru reprimarea de catre autoritatile de la Taskent a revoltei de la Andijan. (D.E.)