Ziua Logo
  Nr. 3631 de miercuri, 24 mai 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Patriarhul indeamna Senatul sa respecte Testamentul Gojdu
Ordonanta de Urgenta realizata de Ministerul de Externe pentru crearea controversatei Fundatii Publice Ungaro-Romane Gojdu va ajunge azi in debaterea Comisiilor Juridice si pentru Cultura ale Senatului. Administratorii de drept ai realei Fundatii Gojdu, reprezentantii Bisericiii Orodoxe Romane, sunt increzatori ca senatorii vor vota cu intelepciune si patriotism impotriva acestei Ordonante paguboase si pentru respectarea Testamentului Marelui Mecena. Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist a declarat ieri, in exclusivitate pentru ZIUA: �Fundatia Emanuil Gojdu - desi in perioada interbelica a trecut prin reale dificultati, legate mai cu seama de patrimoniul sau din afara hotarelor romanesti, iar, in 1952, acest patrimoniu sa faca obiectul brutalei nationalizari comuniste - a renascut, incepand din 1996, la o noua viata, mangaindu-ne sufletele cu roadele unei activitati ce aspira la continuarea pilduitoarei sale traditii de odinioara. Fundatia Emanuil Gojdu trebuie sa urmeze intru totul implinirea Testamentului marelui sprijinitor al tinerilor romani ortodocsi din Transilvania."
De asemenea, IPS Bartolomeu Anania, Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, nu renunta la mesajul pe care l-a adresat senatorilor inca din ajunul Sarbatorii Pastelui. "Nu pot decat sa le spun senatorilor sa voteze impotriva Ordonantei de Urgenta a Guvernului, pentru ca averea Gojdu nu este o problema politica, ci una eminamente culturala", ne-a declarat, ieri, Bartolomeu Anania. Asa cum a avertizat in repetate randuri, IPS Bartolomeu Anania isi reafirma punctul de vedere conform caruia "un vot impotriva OUG inseamna, de fapt, un vot in favoarea tinerilor romani care urmeaza sa beneficieze de bursele Gojdu".
Nereguli grave la Comisia pentru Politica Externa
Adoptarea cu orice pret a Ordonantei Gojdu a devenit o obsesie a ministrului de Externe Razvan Ungureanu, mai nou acesta incercand sa influenteze votul senatorilor prin interventii personale. Cu toate acestea sursele ZIUA au constatat ca presiunile pentru aprobarea acestei Ordonante a MAE depasesc cadrul legal, un exemplu flagrant fiind incalcarea celor mai elementare proceduri parlamentare. Astfel la votul din 9 mai din Comisia pentru Politica Externa a Senatului Romaniei pentru avizarea Ordonantei Gojdu nu a fost intrunit cvorumul necesar pentru a putea fi acordat votul. Dintre cei 11 membri ai Comisiei sase au fost absenti, si anume senatorii: Ion Iliescu, Corina Cretu, Dan Voiculescu, Eugen Mihaescu, Viorel Duca si Marko Bela. Cei cinci ramasi: Mircea Geoana si Cristian Diaconescu (PSD), Teodor Melescanu si Radu Campenau (PNL) si secretarul Cristian Cucuianu (PD), care au votat pentru Ordonanta MAE cosmetizata, nu puteau intruni cvorumul legal. Cu toate acestea, pe 9 mai, Comisa pentru politica externa a Senatului a adoptat o declaratie unilaterala interpretativa la Acordul romano-ungar privind Fundatia Publica "Gojdu", desi nu se intrunise cvorumul necesar pentru adoptarea acesteia. Declaratia (care nu va fi luata in seama de Budapesta, dupa cum a precizat MAE ungar pentru ZIUA) stipuleaza ca prezentul acord nu aduce atingere acordului din 1937 prin care Ungaria se angajase sa cedeze statului roman intregul patrimoniu Gojdu. Sursele ZIUA au confimat ieri ca presedintele Senatului Nicolae Vacaroiu a fost sesizat in legatura cu neregulile petrecute la Comisia de politica externa cu ocazia votarii Ordonantei Gojdu. Se asteapta reactia senatorilor in numele carora a fost aprobata declaratia interpretativa.
George DAMIAN, Victor RONCEA 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Catre Ahriman.   de alwis46
Pentru Arhiman   de DianaI
\George si Victor, haideti la o lectie de drept constitutional   de Ahriman
Credinta   de Logic
Opinia publica nu conteaza deloc?   de DianaI
A r h i v a
  Scheele vrea "un Guvern care functioneaza"    4 comentarii
  Eugen Mihaescu cere Comisie pentru anchetarea MAE    2 comentarii
  Romanii uitati din Ucraina    4 comentarii
  Amnesty International critica dur guvernele lumii    3 comentarii
  SUA condamna antisemitismul la Bucuresti    33 comentarii
  Stiri pe scurt    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Urmasii calailor din Obor (717 afisari)
 Cocosatii de la Catedrala (374 afisari)
 Marea gainarie (207 afisari)
 Stiri pe scurt (84 afisari)
 Istoria ne da mereu cate o lectie de iad... (83 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01629 sec.