Ziua Logo
  Nr. 3631 de miercuri, 24 mai 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Cocosatii de la Catedrala
Inspectoratul de Stat pentru Constructii (ISC) din cadrul Guvernului Romaniei a intocmit un amplu raport in care constata ilegalitatea totala in care se afla blocul care se ridica la viteza maxima langa Catedrala catolica Sfantul Iosif din Bucuresti. Raportul ISC, obtinut de Partidul Initiativa Nationala va fi dezvaluit pe larg de liderul PIN, Cozmin Gusa, in cursul zilei de azi. Desi este definitivat inca din data de 10 mai, organele competente carora li s-a remis Raportul nu au intreprins inca demersurile necesare opririi lucrarilor, dupa cum recomanda documentul. ZIUA a reusit sa obtina o copie a acestui raport, din care va prezentam principalele concluzii.
Raportul Inspectoratului de Stat pentru Constructii
Comisia ISC care a alcatuit raportul amintit constata o serie de nereguli in procesul de avizare a cladirii inalte de 75 de metri pe care Millenium Building SRL intentioneaza sa o construiasca langa Catedrala Sfantul Iosif. Astfel, raportul ISC arata ca "Amplasamentul propus pentru edificarea obiectivului Cathedral Plaza se afla in zona de protectie a monumentelor istorice invecinate, situatie in care sunt obligatorii si determinante cerintele impuse in avizele date de catre comisiile de specialisti din cadrul Ministerului Culturii si Cultelor, respectiv a Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului. In conditiile in care caracteristicile urbanistice ale proiectului inaintat de inaintat de catre investitor nu se incadrau in prevederile Planului Urbanistic General al Municipiului Bucuresti ale Regulamentului local de Urbanism, completate prin cerintele specifice impuse de Planul Urbanistic Zonal <<Zona construita protejata>>, insotit de Regulamentul de aplicare, prin demersurile facute investitorul a primit din partea autoritatilor locale acceptul initierii unor planuri urbanistice derogatorii".
Avizul ilegal
Colosul de sticla si otel de langa Catedrala Sfantul Iosif a inceput sa fie construit in baza autorizatiei de construire nr. 179/18/B/43074 din 24.02.2006 - apreciata de ISC ca fiind ilegala. Comisia ISC constata ca "Toate aspectele precizate in raport pun in discutie caracterul de legalitate a autorizatiei de construire nr 179/18/B/43074 din 24.02.2006 eliberata de catre Primaria Sectorului 1 Bucuresti, concluziile si propunerile urmand a fi transmise Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Ministerului Culturii si Cultelor, Prefectului Municipiului Bucuresti, Primarului General al Municipiului Bucuresti, Primarului Sectorului 1 Bucuresti, pentru informare, analiza si dispunere de masuri in consecinta".
Propunerile Comisiei ISC
Comisia ISC a lansat prin raportul amintit o serie de propuneri care practic blocheaza constructia de langa Catedrala. Astfel, ISC solicita ca avizele acordate de Ministerul Culturii si Ministerul Transporturilor "sa fie reanalizate si sa se decida in conscinta asupra aspectelor care trebuiesc solutionate potrivit prevederilor legale specifice".
Raportul ISC mai arata ca "prin procedura de promovare, avizare si aprobare a Planului Urbanistic Zonal (PUZ) aprobat la data de 29.09.2005 au fost aduse modificari documentatiei initiale fara a parcurge toate etapele de elaborare, avizare, aprobare care au facut obiectul PUZ Zona Catedralei Sfantul Iosif". Comisia ISC constata ca in conformitate cu Legea 350/2001 privind amenajarea teritoriului "documentatiile modificate fara respectarea prevederilor legale privitoare la avizarea si aprobarea acestora sunt nule" - practic proiectul Millenium se gaseste in ilegalitate si trebuie oprit.
Chiliman trebuie sa retraga autorizatia de construire
Comisia ISC propune ca "Primarul Sectorului 1, investit prin lege cu autoritatea deplina pentru emiterea autorizatiilor de construire, va analiza situatia existenta si va dispune asupra conditiilor de suspendare a aplicabilitatii autorizatiei de construire pana la reglementarea aspectelor tehnice care conditioneaza calitatea lucrarilor de executie a obiectivului".
Solicitarea ISC are la baza mai multe motive: autorizatia de construire a fost eliberata cu conditii care nu au fost duse la indeplinire de catre investitor la data inceperii lucrarilor de construire; documentatia de urbanism nu are avizele necesare si nu respecta cerintele de intocmire, avizare si aprobare; solutia tehnica afecteaza grav sistemul de telecomunicatii al Serviciului Roman de Informatii. In mod paradoxal Raportul ISC constata ca "Inceperea executiei lucrarilor, pe baza documentatiei care a stat la baza eliberarii autorizatiei de construire conduce la situatii pentru care <<nu exista o cale obiectiva de atribuire a responsabilitatilor in cazul producerii unor avarii>> la constructiile invecinate, constructii incadrate ca monumente de arhitectura si aflate sub protectia unei legi speciale". Practic, asa cum a reusit Millenium sa obtina autorizatia de construire, orice distrugere provocata Catedralei Sfantul Iosif nu va putea fi remediata pentru ca nimeni nu poate fi gasit vinovat!
Coeficientul influentabil la Primaria Generala
Primarul general Adriean Videanu a incercat in permanenta sa se spele pe maini de scandalul "Catedrala", precum Pilat din Pont. Astfel, Videanu a sustinut in repetate randuri in fata mass-media ca Primaria Generala nu a avut nimic de-a face cu blocul de langa Catedrala Sfantul Iosif, incercand sa arunce pisica moarta in gradina Primariei Sector 1, condusa de Andrei Chiliman.
Raportul ISC indica faptul ca la dosarul blocului de langa Catedrala exista "doua avize ale Comisiei de Urbanism si Amenajarea Teritoriului a Primariei Municipiului Bucuresti cu acelasi numar de inregistrare 213/29.09.2005, semnate si inregistrate, dar cu indicatori urbanistici diferiti". Este vorba de coeficientul de utilizare a terenului (CUT) de langa Catedrala Sfantul Iosif. Avand in vedere faptul ca cladirea Catedralei este monument istoric, coeficientul de utilizare a terenului ar fi trebuit sa fie 4 - insa un astfel de coeficient nu convenea planurilor de construire a unui bloc de 75 de metri inaltime. "CUT"- ul a fost astfel modificat in repetate randuri pentru a ajunge de la 4 la 8 - atat cat avea nevoie Millenium Building SRL. Cele doua avize cu acelasi numar de inregistrare eliberate de Primaria lui Videanu au acelasi numar de inregistrare si aceleasi semnaturi - doar CUT-uri diferite: unul legal si unul in folosul investitorului. Ramane de vazut care este incadrarea juridica pentru aceste fapte.
Expertiza inexistenta
Desi toate avizele obtinute au cerut investitorului de langa Catedrala Sfantul Iosif sa realizeze o expertiza a cladirii catedralei, Millenium nu a respectat aceasta solicitare. In schimb a incercat sa promoveze un document intitulat "Expertiza - Studiu de impact" care nu avea nimic de a face nici cu o expertiza, nici cu un studiu de impact. Raportul ISC arata ca "Documentatia "Expertiza tehnica - studiu de impact" pentru cladirea de birouri "Cathedral Plaza", elaborata de SC POPP&ASOCIATII SRL, nu se poate substitui expertizelor tehnice necesare evaluarii starii tehnice a cladirilor din vecinatate, expertizelor necesare, conditionate prin certificatele de urbanism nr. 221/15B/15064/06.02.2004, respectiv nr. 1973/83B/5701 /13.06.2005 eliberate de Primaria Sectorului 1, Ministerul Culturii si Cultelor si Inspectoratul in Constructii Bucuresti in procesul de avizare a solutiei tehnice propuse de catre proiectanti pentru stabilirea programului de monitorizare a comportarii in timp a constructiilor si instalarea martorilor de tasare premergator autorizarii lucrarilor de construire, respectiv de incepere a executiei".
Avize neactualizate
In graba de a obtine cat mai repede si pe orice cai autorizatia de construire, Millenium Building a "uitat" sa-si actualizeze avizle obtinute - desi si-a modificat de mai multe ori proiectul blocului de langa Catedrala Sfantul Iosif. Raportul ISC constata ca: "Avizele SRI, MI, Directiei de sanatate publica, Brigazii Politiei Rutiere, Comisiei de circulatie PMB si RADET nu au fost actualizate anterior emiterii autorizatiei de construire. La masurile dispuse privind valabilitatea constractului de concesiune, absenta avizului comun MCC-MTCT, actualizarea avizelor si acordurilor specificate in certificatul de urbanism nr. 1973/83B/13.06.2005, Arhitecul sef al Primariei Sectorului 1 urmeaza a raspunde in termenul dat de catre ICMB". (Luca ILIESCU)
SRI si-a retras acordul
Serviciul Roman de Informatii si-a retras avizul acordat pentru construirea blocului de 75 de metri langa Catedrala Sfantul Iosif din Bucuresti. Raportul ISC arata ca SRI, primul organ care a reactionat la sesizarea Comisiei, a informat Inspectoratul de Stat pentru Constructii de urmatoarele aspecte: "Avizul nr. 26.675/ 27.07.2001 nu mai este valabil datorita schimbarii documentatiei tehnice initiale pentru realizarea constructiei, valabilitatii limitate a certificatului de urbanism in baza caruia a fost solicitat avizul si a eliberarii unui nou certificat de urbanism ce nu prevedea obligativitatea obtinerii avizului Serviciului Roman de Informatii; Actualul Plan Urbanistic Zonal aprobat pentru zona respectiva nu are avizul SRI, potrivit dispozitiilor legale;
Realizarea cladirii de birouri la regimul de inaltime proiectat va afecta grav functionalitatea echipamentelor ce utilizeaza propagarea electromagnetica instalate pe obiectivul din zona apartinand SRI".
MAI si DNA sesizate
Referitor la scandalul "Cathedral Plaza", Armand Dima, purtator de cuvant al Partidului Initiativa Nationala si autor al unui raport intitulat "Operatiunea Catedrala", ne-a declarat: "PIN a sesizat MAI si DNA inca din data de 11.05 despre posibilele nereguli din procesul de avizare. Am transmis DNA un dosar intreg cu documente care ar trebui analizate de procurori. Am recurs la aceasta metoda din cauza lipsei totale de implicare din partea primarului general, Adriean Videanu, care, prin declaratii publice, a trimis Arhiepiscopia in instanta. Cu alte cuvinte, domnul Videanu lasa la hotararea instantei felul in care va arata Bucurestiul in viitor, fara a se implica in vreun fel in controlul autorizarii proiectului <<Cathedral Plaza>>. De altfel, ieri, in plina criza declansata de criza aviara din Bucuresti, oras devenit astfel prima capitala europeana cu astfel de cazuri, primarul general a stat toata ziua in sedinte ale Coalitiei Portocalii, a facut si a desfacut guverne, in totalul dispret al cetatenilor Bucurestiului, uitand de responsabilitatile majore pe care si le-a asumat ca primar general."
Cavalerii de Malta, credinciosii catolici si ortodocsi solidari vor face lanturi vii in jurul bisericilor
Trag clopotele pentru salvarea Catedralei Sfantul Iosif
Toate bisericile romano-catolice si greco-catolice din tara vor suna maine, la orele 20.00, in semn de protest fata de "Afacerea Cathedral Plaza"
Mii de credinciosi catolici, greco-catolici si ortodocsi din intreaga tara sunt asteptati sa participe, joi, la orele 20.00, in fata bisericilor catolice din marile orase, la o actiune de solidarizare pentru protejarea catedralei "Sfantul Iosif" din Bucuresti, amenintata de un santier inceput in imediata vecinatate a monumentului.
Potrivit unui comunicat de presa al Mitropoliei Blajului, a Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolice, dat publicitatii ieri de Mediafax, credinciosii catolici vor face un lant viu in fata bisericilor catolice din marile orase ale tarii, in gest de solidaritate cu bucurestenii care cer protejarea catedralei Sfantul Iosif, unde a fost amenajat un santier pentru constructia unei cladiri de birouri de 19 etaje si 75 de metri, cu un metru mai mare decat Hotelul Intercontinental. La inititia Asociatiei Civic Media s-au strans prin intermediul Internetului peste 5000 de proteste, iar credinciosii catolici din Bucuresti au mai adunat alte 15.000 de semnaturi prin care se contesta "Afacerea Cathedral Plaza" (vezi www.arcb.ro).
Actiunea de maine va avea loc simultan la Iasi, Constanta, Bacau, Roman, Pitesti, Craiova, Braila, Tulcea, Turnu Severin si Bucuresti. De asemenea, la aceasta actiune se alatura si comunitatile greco-catolice de la Blaj, Cluj, Lugoj, Baia Mare, Oradea, Timisoara, Alba-Iulia, Brasov, Targu-Mures, Ramnicu Valcea, Sebes sau Turda.
Preafericitul Lucian, Arhiepiscopul Major al Bisericii Romane Unite cu Roma Greco-Catolice, a cerut ca in toate aceste orase, cat si in sute de sate, clopotele bisericilor catolice sa bata joi seara, la ora 20.00, iar preotii sa faca rugaciuni si devotiuni pentru salvarea Catedralei Sfantul Iosif.
Contactata de ZIUA, Arhiepiscopia Romano-Catolica din Bucuresti ne-a confirmat actiunea, iar Parintele Francisc Dobos ne-a mai informat in exclusivitate ca manifestatia de la Bucuresti va fi sustinuta si de Cavalerii de Malta imbracati in uniformele de gala ale Ordinului. Incepand de la sfarsitul saptamanii trecute, Partidul National Taranesc Crestin-Democrat a initiat o veche de protest in jurul Catedralei Sf. Iosif, care se desfasoara in fiecare seara incepand cu orele 19.30. In ziua de joi, catolicii de rit latin si protestantii din intreaga lume sarbatoresc Inaltarea Domnului. (D.E.)
Arhiepiscopia il banuieste pe Videanu de trafic de influenta
Reprezentanti ai Arhiepiscopiei Romano-Catolice au depus la sfarsitul saptamanii trecute la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) o cerere de stramutare a dosarului prin care solicita anularea autorizatiei de constructie pentru imobilul "Cathedral Plaza", ce urmeaza sa fie ridicat langa Catedrala Sf. Iosif, transmite Rompres. Avocata care reprezinta Arhiepiscopia Romano-Catolica, Ramona Dumitrascu, a precizat ca, prin cererea depusa la ICCJ, solicita stramutarea dosarului de pe rolul Tribunalului Bucuresti la oricare instanta egala in grad din oricare alta zona a tarii, considerand ca, din cauza faptului ca in aceasta cauza este implicat primarul general al Capitalei, exista o banuiala legitima in exercitarea unei anumite influente asupra judecatorilor din Bucuresti. Ramona Dumitrascu si-a exprimat speranta ca saptamana aceasta va afla termenul care va fi stabilit de instanta suprema pentru judecarea cererii de stramutare. Referitor la fondul dosarului, avocata Arhiepiscopiei Romano-Catolice a spus ca solicita anularea autorizatiei de constructie si, totodata, suspendarea lucrarilor la "Cathedral Plaza" pana cand instanta de fond se va pronunta pe fondul cauzei.
In opinia sa, cladirea "Cathedral Plaza" este de natura sa afecteze structura de rezistenta a Catedralei Sf. Iosif. Pe de alta parte, a spus Ramona Dumitrascu, vor fi afectati credinciosii romano-catolici in exercitarea dreptului lor de cult. Avocata Ramona Dumitrascu a fost insotita la ICCJ, din partea Arhiepiscopiei Romano-Catolice, de parintele Daniel Bulai, paroh la Biserica Italiana Bucuresti.
Sfantul Scaun asteapta raspunsul MAE
Scandalul privind construirea cladirii Cathedral Plaza langa Catedrala Catolica Sfantul Iosif a fost receptat cu ingrijorare la Vatican. Ambasadorul Romaniei pe langa Sfantul Scaun, Mihail Dobre, a fost convocat la Sfantul Scaun, unde i-a fost inmanata o Nota Verbala privind problema ridicarii blocului turn langa Catedrala din Bucuresti. Pentru neofiti, Nota verbala este un document scris, care insotit de convocarea ambasadorului constituie prima forma diplomatica de protest a unui stat. Conform surselor ZIUA, in Nota verbala amintita, Vaticanul a solicitat oficialilor de la Bucuresti suspendarea lucrarilor demarate langa Catedrala Sfantul Iosif, verificarea tuturor procedurilor prin care au fost obtinute toate aprobarile, precum si revocarea imediata a autorizatiei de construire. La solicitarea ZIUA, Ministrul de Externe Mihai Razvan Ungunreanu ne-a declarat ca asteapta inca un raspuns de la autoritatile responsabile in cazul "Catedrala", Ministerul de Externe fiind doar un "releu" catre Sfantul Scaun in acest caz. (D.E.)
 Afisari: 374  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Teoctist si BOR tac... Ar fi trebuit sa fie PRIMII care sa sara oficial in ajutorul unei BISERICI CRESTINE.. Preotimea   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Votati pentru Bucuresti   de Harkonen
De ce oare..   de dur
Despre aberatia care "astupa" Biserica Armeneasca .........   de Marcu Arcasu
Asta-i multumirea pentru ajutorul Papei la integrarea noastra UE !!   de Raquel
A r h i v a
  Urmasii calailor din Obor    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Urmasii calailor din Obor (717 afisari)
 Cocosatii de la Catedrala (374 afisari)
 Marea gainarie (207 afisari)
 Stiri pe scurt (84 afisari)
 Istoria ne da mereu cate o lectie de iad... (83 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01997 sec.