Mark Inglis, un alpinist neozeelandez in varsta de 47 de ani, a devenit primul om cu ambele picioare amputate care a cucerit cel mai inalt varf din lume, Everestul. "A avut timp sa spuna doar <<Sunt pe platoul 4>> si apoi convorbirea telefonica s-a intrerupt", a declarat sotia lui Inglis. Premierul Noii Zeelande, Helen Clark, l-a felicitat pe Inglis, "un exemplu de destin incredibil" al unei persoane handicapate "ale carei ambitii nu au cunoscut limitele", relateaza Afp, citata de Mediafax.
Dupa o ascensiune care a durat 40 de zile, Mark Inglis a telefonat, luni, sotiei sale pentru a o anunta ca a ajuns pe cel mai inalt varf al muntelui, (8848 de metri), inainte de a se intoarce la baza 4. "Coborarea va dura, in mod sigur, trei sau patru zile si apoi se vor intoarce acasa", a adaugat sotia lui Inglis. Ea a mai declarat ca protezele sotului ei nu au reprezentat niste obstacole. Cand una dintre ele s-a rupt, la inceputul acestei luni, aventurierul a calificat incidentul drept "o problema minora".
Mark Inglis si-a adus cu el o pereche de proteze suplimentare si sculele necesare pentru a le repara, in cazul in care acest lucru ar fi fost necesar. Alpinistul a parcurs ultimii 450 de metri ai ascensiunii dintre baza 4 si varful muntelui in conditii meteorologice perfecte, pe urmele compatriotului sau, Edmund Hillary, si ale serpasului acestuia, Tenzing Norgay, primii oameni care au ajuns pe Everest, in urma cu 53 de ani.
Fost ghid montan, Mark Inglis a suferit un accident in 1982, in urma caruia ambele picioare i-au fost amputate de la genunchi. Accidentul a avut loc pe muntele Cook, cel mai inalt din Noua Zeelanda, cand alpinistul si partenerul sau au ramas blocati, din cauza zapezii, intr-o pestera vreme de 14 zile. Amputarea picioarelor nu l-a oprit insa pe neozeelandez care si-a continuat catararile pe munte, a devenit instructor de schi si a cucerit o medalie de argint la Jocurile Paraolimpice de la Sidney. El a reusit in 2004 sa escaladeze cei 8201 metri ai muntelui Cho Oyu din Tibet. (C.C.)