Ziua Logo
  Nr. 3625 de miercuri, 17 mai 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Celebri
Cei zece care au vrajit lumea
Alfred Hitchcock
Un film bun - dupa cum afirma marele Alfred Hitchcock - este un film care sa "merite toti banii" pe care ii dai pe cina, pe bilet si pe bona pe care ai angajatat-o ca sa stea cu copiii cand tu te-ai dus la acel film.
In fiecare an se produc mii de filme - de la cele de mai multe milioane de dolari cu efecte speciale extravagante si pana la filmele studentilor la regie care sunt realizate in curte sau in garaj. Din toate acestea, doar cateva sunt cu adevarat "bune".
In ciuda faptului ca numai americanii au cheltuit mai mult de noua miliarde de dolari in 2004 pentru diverse filme, de cele mai multe ori majoritatea spectatorilor pleaca din cinematograf simtindu-se dezamagiti sau chiar "pacaliti" ca au dat banii.
Insa, daca acestia se raporteaza la punctul de vedere al lui Hitchcock, acum cand un bilet este zece dolari, plus floricele si suc, o cina ajunge la o suta de dolari, deci pana la urma, merita, ironic vorbind.
Toata magia de pe ecran este de fapt meritul regizorului, cel care manipuleaza decorurile si actorii.
Desi exista foarte multi regizori care au succes, sunt putini care - datorita talentului, inventivitatii si castigurilor de casa - se pot alinia alaturi de colegii lor.
Pentru a intocmi un top al celor mai influenti regizori din lume, Forbes a discutat cu experti din industria filmului, care au fost in masura sa nominalizeze "alesii". S-au luat in vedere cronicile de film din ultimii ani, incasarile, acoperirea in media a filmelor precum si sondajele de opinie ale spectatorilor si internautilor.
In orice caz, toate aceste metode nu sunt in masura sa "spuna toata povestea unui film". Numerele si statisticile nu au capacitatea de a prezenta istoria unui film. De exemplu, filmul lui Pedro Almodovar, "Bad Education" a scos 5,2 milioane de dolari in SUA, aparand in putine cinematografe, iar cel al lui Clint Eastwood, "Million Dollar Baby" a avut profituri de o suta de milioane de dolari, aparand in majoritatea cinematografelor. Cu toate acestea ambele au fost omagiate de critici si fiecare a avut o audienta pasionata.
Astfel, faptul ca un film a avut incasari de milioane de dolari nu ii garanteaza deloc un loc in acest top al "valorilor". De exemplu, "Wedding Crashers" and "Hitch" sunt doua comedii care au avut incasari de 207 milioane de dolari si respectiv 180 de milioane de dolari, in 2005. Insa ambele sunt filme "ale actorilor" mai degraba decat capodopere regizorale. "March of the Penguins" in schimb, a avut incasari de 75 de milioane de dolari numai in USA si critici pozitive in toata lumea. Cu aceasta productie, regizorul francez Luc Jacquet a demonstrat lumii ca este un talent incontestabil.
Astfel, unele nume din acesta lista sunt deosebit de familiare spectatorilor, in parte pentru ca reprezinta o reteta garantata a succesului si de cealalta parte pentru ca fac filme care sunt considerate irezistibile in intreaga lume.
Exista de exemplu unii care detesta trilogia Razboiul Stelelor, insa George Lucas a avut incasari de peste 380 de milioane de dolari. Steven Spielberg la randul sau a regizat 25 de filme iar anul trecut a avut incasari numai cu "Razboioul Lumilor" de 233,6 milioane de dolari.
Incasarile de box-office sunt categoric o metoda de a masura succesul unor regizori (desi in unele cazuri - paradoxal - se pare ca reprezinta lucrul care conteaza cel mai putin).
Odata ce spectatorul s-a intors de la film, a platit bona si s-a dus la culcare, acei regizori care i-au ramas in cap (si care nu sunt mereu cei mai bogati sau cei mai puternici) sunt de fapt cei mai buni. Mai mult decat atat, Maestrii in regie sunt de fapt cei care raman in mintea spectatorilor chiar si a doua zi dimineata cand acestia se trezesc.
Pedro Almodovar
Filme notabile: "Bad Education" (2004); Volver (2006); Premii: un Oscar in 2003 pentru filmul Talk to Her; alte 63 de premii si de 40 nominalizari. A fost mentionat de presa de 2322 de ori.
Este greu de crezut ca punkerul care a realizat in anii '80 filme ca Matador sau "Women on the Verge of Nervous Breakdown" are acum 56 de ani. Mai mult decat atat, Almodovar pare a fi chiar pe culmile succesului.
Brad Bird
Filme notabile: "The Incredibles" (2004) cu incasari de 261,4 milioane de dolari in USA. A primit in 2005 un Oscar pentru acest film, plus alte sapte premii si cinci nominalizari. A fost mentionat in presa de 2057 de ori.
Desi au trecut doi ani, "The Incredibles" ramane la fel de popular, fiind ca un simbol al creativitatii umane. Regizorul Brad Bird este unul dintre cei care a realizat potentialul filmelor 3D, si, alaturi de Pixar, continua sa creeze productii profitabile, dar bine primite de critica.
Clint Eastwood
Filme notabile: "Million Dollar Baby" (2004); "Mystic River" (2003); "Flags of Our Fathers" (2006). "Million Dollar Baby" a avut incasari de 100,5 milioane de dolari in USA iar "Mystic River", 90,1 milioane. Premii: doua Oscaruri in 2005 pentru "Million Dollar Baby"; in 1995 premiul "Irving G. Thalberg Memorial", alte doua Oscaruri in 1993 pentru "Unforgiven"; alte 72 de premii si 38 de nominalizari. Mentionari in presa: 13.280.
La varsta la care majoritatea "leilor" Hollywoodului se retrag, Clint Eastwood este ocupat sa stranga premii si lucreaza la alte filme.
Peter Jackson
Filme notabile: "King Kong" (2005); "The Lord of the Rings: The Return of the King" (2003). Incasari: numai in USA, " The Lord of the Rings: The Return of the King" a adus 377 de milioane de dolari. Premii: trei Oscaruri in 2004 pentru "The Lord of the Rings: The Return of the King"; alte 72 de premii si 53 de nominalizari. Mentionari in presa: 7.314.
Adevaratii fani ai lui Peter Jackson stiu ca acesta si-a castigat faima la inceput cu filme horror ieftine, ca "Just the Feebles", "Braindead" si "The Frighteners". Regizorul din Noua Zeelanda - desi multimilionar acum - este inca nostalgic atunci cand se gandeste la filmele sale de serie B.
Ang Lee
Filme notabile: "Brokeback Mountain"(2005); "Hulk" (2003). Incasari: Hulk, 132,2 milioane de dolari (USA. Premii: doua Oscaruri in 2000 pentru "Crouching Tiger, Hidden Dragon", alte 37 de premii si 25 de nominalizari. Mentionari in presa: 1351.
Ce au in comun luptatorii kung-fu, cei din suburbiile Connecticutului, incredibilul Hulk si Jane Austen? Toti au fost subiecte ale filmelor taiwanezului Ang Lee, care si-a facut o cariera din a jongla cu genuri si civilizatii. Lee, al carui film "Crouching Tiger, Hidden Dragon" a castigat in total patru Oscaruri, facand concurenta unei alte productii semnate de acelasi autor, Brokeback Mountain.
George Lucas
Filme notabile: "Star Wars Episode III: Revenge of the Sith" (2005)
Incasari: Star Wars Episode III: Revenge of the Sith, 380,2 milioane de dolari (SUA)
Premii: Un Oscar in 1992 (Irving G. Thalberg Memorial Award), patru nominalizari la Oscar; alte 22 de premii si 19 nominalizari. Mentionari in presa: 10.807.
Christopher Nolan
Filme notabile: "Batman Begins" (2005). Incasari: "Batman Begins" a adus realizatorilor 205,2 milioane de dolari. O nominalizare la Oscar in 2002 pentru "Memento"; alte 29 de premii si 16 nominalizari. Mentionari in presa: 2270
Robert Rodriguez
Filme notabile: "Sin City" (2005); "The Adventures of Shark Boy and Lavagirl in 3-D" (2005). Incasari: "Sin City" a castigat 74,1 milioane de dolari iar "The Adventures of Shark Boy and Lavagirl in 3-D", 39,2 milioane de dolari (USA). Premii: 13 premii si sapte nominalizari. Mentionari in presa: 4544.
Steven Soderbergh
Filme notabile: "Bubble" (2006); "The Good German" (2006); "Ocean's Twelve" (2004). La capitolul incasari, numai "Ocean's Twelve" a adus 125,5 milioane de dolari. Premii: Un Oscar in 2001 pentru "Traffic"; alte 22 de premii si 35 de nominalizari. Mentionari in presa: 3047.
Steven Spielberg
Filme notabile: "War of the Worlds"(2005); "Munich" (2005). Incasari: numai "War of the Worlds" a avut incasari de 233,6 milioane de dolari. Premii: Un Oscar in 1999 pentru "Saving Private Ryan"; doua Oscaruri in 1994 pentru "Lista lui Schindler"; in 1987 premiul "Irving G. Thalberg Memorial"; 92 de alte premii si 61 de nominalizari. Mentionari in presa: 15.050.
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Ingineria Streinu Cercel (2182 afisari)
 Batalia pe Ceahlau (452 afisari)
 Macel de aderare (251 afisari)
 Stiri pe scurt (223 afisari)
 Motorul fiscal (163 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01336 sec.