Ziua Logo
  Nr. 3625 de miercuri, 17 mai 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Premiile USR, un pas inainte, altul inapoi
Pentru prima data in istoria premiilor sale, Uniunea Scriitorilor din Romania (USR) a acordat o distinctie, la alta sectiune decat debuturi, unui nemembru al organizatiei. "Fericitul" a fost poetul Dan Sociu, pentru volumul volumul "Cantece eXcesive" (Cartea Romaneasca).
Gazda Premiilor USR, decernate luni in Sala Amfiteatru a Teatrului National din Bucuresti, a fost Nicolae Manolescu, presedintele Uniunii. Pupitru transparent, diplome "produse" la minut si semnate pe loc de Manolescu, muzica lui Johnny Raducanu si Teodora Enache, in sfarsit, ceva mai multa viata pentru un eveniment recunoscut pana acum pentru aura sa prafuita.
La Proza, trofeul a revenit Florinei Ilis pentru romanul "Cruciada copiilor" (Cartea Romaneasca), cea mai premiata carte a anului 2005. La categoria Critica si istorie literara/ eseuri, castigatoare a fost Ioana Parvulescu cu volumul "In intimitatea secolului 19" (Humanitas). Premiul pentru dramaturgie i-a fost acordat lui Liviu Ioan Stoiciu pentru "Teatrul uitat" (Muzeul Literaturii Romane). Cea mai buna traducere din literaturi straine a fost considerata cea a lui Mihai Cantuniari la "Harta sferica" de Arturo Perez Reverte (Polirom). Tot o traducatoare, Luana Schidu, a luat premiul Fundatiei Andrei Bantas pentru anglistica, datorita "Vrajitorului" lui Vladimir Nabokov, tradus la Humanitas. Pentru cartile in limbile minoritatilor au fost acordate doua premii: "Verejne dovernosti" ("Intimitati publice", in slovaca) de Ondrej Stefanko (Editura Ivan Krasko) si "Faktusz Harom maganya" ("Trei singuratati", in maghiara) de Vida Gabor (Editura Magveto).
Categoriile Debut si Premii speciale au avut cate doi castigatori. La cea dintai, Bogdan Cretu a fost premiat pentru volumul "Arpegii critice" (Timpul), iar Filip Florian pentru romanul "Degete mici" (Polirom). Premiile speciale au revenit unor critici/ istorici literari: Alex. Stefanescu pentru "Istoria literaturii romane contemporane 1941-2000" (Masina de scris) si Dimitrie Vatamaniuc pentru "Tudor Arghezi, biobibliografie" (Institutul Cultural Roman). Cartea lui Alex. Stefanescu a fost mult criticata de nume remarcabile ale criticii si istoriei literare actuale, iar premierea ei aduce mult cu o sfidare a divergentelor de opinie. Premiul National de Literatura i-a fost decernat filozofului Mihai Sora. Juriul a fost format din criticii literari Gabriel Dimisianu (presedinte), Daniel Cristea-Enache, Mircea A. Diaconu, Dan C. Mihailescu si Cornel Ungureanu (membri), numiti pentru patru ani. Premiile au fost in valoare de 3.500 RON fiecare, cu exceptia Debuturilor - 1.500 RON si a Premiului National de Literatura 7.000 RON. (I.P.)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Intrebari   de Ion Caramache
A r h i v a
  In deschidere: "Codul lui Da Vinci"    2 comentarii
  Raducanu-Tavitian: bisuri vieneze    
  Un baron la ceas de seara    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Ingineria Streinu Cercel (2182 afisari)
 Batalia pe Ceahlau (452 afisari)
 Macel de aderare (251 afisari)
 Stiri pe scurt (223 afisari)
 Motorul fiscal (163 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00884 sec.