Ziua Logo
  Nr. 3625 de miercuri, 17 mai 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Taubman: "Proasta infrastructura alunga investitorii"
Foto: Rompres
Ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Nicholas Taubman (foto), a avertizat, ieri, ca nerezolvarea problemei coruptiei si dezvoltarea insuficienta a infrastructurii de transport din Romania ar putea determina companiile internationale sa-si reorienteze investitiile catre alte tari. In acest sens, oficialul a atras atentia ca Romania se plaseaza in urma statelor Uniunii Europene in ceea ce priveste infrastructura de transport, ceea ce a determinat deja o serie de corporatii sa investeasca in alte state. "Guvernul trebuie sa realizeze ca pentru fiecare zi in care nu se construieste, veniturile din impozite sunt pierdute pentru totdeauna", a declarat Taubman, intr-un discurs sustinut la o intalnire cu studenti si profesori din cadrul Academiei de Studii Economice. Romania ar trebui sa contracteze credite pentru dezvoltarea infrastructurii de transport, indeplinirea standardelor de mediu internationale, administrarea resurselor de apa, controlarea pericolului de inundatii, imbunatatirea acestor sectoare urmand sa impulsioneze atat activitatea comerciala, cat si nivelul impozitelor incasate la bugetul de stat, a aratat ambasadorul. Alaturi de infrastructura, rezolvarea problemei coruptiei reprezinta o alta modalitate de atragere a investitorilor straini. "Fiecare act de coruptie, de mare sau mica amploare, reduce increderea opiniei publice in autoritati si in societate pe ansamblu", a spus Taubman. Oficialul american a aratat ca desi economia Romaniei se afla pe o panta ascendenta, cresterea ecomica si investitiile se plaseaza in urma indicatorilor similari din Polonia, Cehia sau Ungaria. Mai multe companii americane au decis sa nu investeasca pe piata din Romania, ca urmare a obstacolelor birocratice, a specificat oficialul. "O alta observatie pe care vreau sa o fac se refera la faptul ca un angajament din partea Guvernului roman trebuie sa fie unul real. Cand o companie incheie un acord cu Guvernul, nu putem vorbi de actualul sau viitorul executiv. (...) Intr-o democratie conducerea se schimba, dar angajamentele raman. Daca lumea va crede ca situatia in Romania este diferita, va fi un motiv pentru orientarea investitiilor catre alte regiuni", a mentionat Taubman.
Prima transa pentru Bechtel
Ministrul Transporturilor, Gheorghe Dobre a declarat ieri, potrivit Mediafax, ca Bechtel va primi, saptamana viitoare, 30 de milioane de euro pentru reluarea lucrarilor la autostrada Brasov-Bors, suma reprezentand prima transa a finantarii din 2006. "Am facut deja solicitarea de tragere la banca, iar in aceasta saptamana fondurile vor intra in conturile Ministerului. Saptamana viitoare banii vor fi la dispozitia Bechtel, care poate incepe deja lucrarile, fiind sigura de primirea banilor", a spus Dobre. El a precizat ca ministerul are asigurate, pentru 2006, fonduri in valoare de 100 de milioane de euro pentru finantarea proiectului. Institutia doreste sa extinda aceasta finantare, in functie de graficul lucrarilor.
In ceea ce priveste autostrada Bucuresti-Pitesti, Dobre a anuntat ca, o portiune de 23 de kilometri va intra in luna iunie intr-un program de reparatii in valoare de 30 de milioane de euro, proiectul urmand sa fie finalizat in luna noiembrie 2006. "Am lansat deja licitatia pentru reparatia autostrazii, intre km 23 si 46, si sper ca lucrarile sa inceapa in jurul datei de 16 iunie. Vor fi lucrari mai ample, nu doar de astupare a gropilor. Vorbim de o reconstructie a zonei, cu completarea parapetilor centrali si a gardurilor care imprejmuiesc autostrada", a spus Dobre. (A.G.C., C.P.)
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Baieti glumeti guvernantii astia   de Ratacitul
Moda ambasadorilor jucatori   de dur
doamne, parca era ieri cind un falnic ministru al .....   de geek-a-contra
Pai parca se spunea ca....................................   de Mos Grigore
A vorbit ca Moise in Pustie   de folclorist
A r h i v a
  Taxa pe viciu incurca planurile BNR    
  Fonduri de investitii au preluat 15% din Condmag Brasov    
  10.000 de clienti EUfonika    
  Parteneriat termo-hidro    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Ingineria Streinu Cercel (2182 afisari)
 Batalia pe Ceahlau (452 afisari)
 Macel de aderare (251 afisari)
 Stiri pe scurt (223 afisari)
 Motorul fiscal (163 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00857 sec.