Ziua Logo
  Nr. 3625 de miercuri, 17 mai 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Stiri pe scurt
Noi nume de la Guantanamo
Pentagonul a dat publicitatii o lista cu numele a 759 de detinuti de la baza militara americana de la Guantanamo, a anuntat, saptamana aceasta, un purtator de cuvant al Departamentului american al Apararii, citat de Mediafax, fara a preciza insa, daca lista este completa si include numele tuturor detinutilor care au trecut prin centrul de detentie american din Cuba. Departamentul american al Apararii a publicat, in aprilie, o lista cu numele si nationalitatile a 558 de detinuti de la inchisoarea Guantanamo, persoanele in cauza fiind audiate deja de un tribunal militar, in virtutea statului de "inamic combatant". Dezvaluirile intervin in contextul in care, vreme de patru ani, Pentagonul a incercat sa pastreze secrete numele si nationalitatile detinutilor, refuzand sa confirme numele suspectilor identificati de rude sau de organizatiile pentru drepturile omului, si chiar numele celor eliberati. Departamentul america al Apararii s-a supus, insa, deciziei unui tribunal federal, publicand, in martie si aprilie, stenogramele interogatoriilor cu detinutii de la Guantanamo, inclusiv numele si nationalitatea lor. (D.E.)
Eliberari in Irak
Armata americana a eliberat, luni, 151 de detinuti irakieni, in urma recomandarilor primite din partea unei comisii mixte, mandatata cu studierea dosarelor acestora.Comisia, creata in august 2004, include membri ai Ministerelor Drepturilor Omului, Justitiei si de Interne, precum si din ofitei ai fortei multinationale. "Pana in prezent, comisia a studiat dosarele a peste 38.500 de detinuti si a recomandat eliberarea a 19.400 dintre acestia", a precizat armata americana. Trupele americane au mai eliberat o transa de 299 de detinuti, pe data de 7 mai. Conform unor surse independente, citate de Mediafax, in prezent, aproximativ 14.000 de irakieni sunt inchisi in patru centre de detentie aflate sub control american. Dintre acestia, 8000 se afla la Camp Bucca, in sudul tarii, 4.500 la Abu Ghraib, la est de Bagdad, 1300 la Fort Suze, situat in provincia Kurdistan, din nord, si o suta la Camp Cropper, langa aeroportul din Bagdad. Departamentul de Stat american a apreciat, in raportul referitor la respectarea drepturilor omului, ca autoritatile irakiene detineau, la randul lor, aproape 10.000 de persoane, la sfarsitul anului 2005. (D.E.)
Teroristi arestati
Fortele irakiene l-au arestat, in orasul Ramadi, situat la vest de Bagdad, pe Saleh Hussein Abdel Razak, un presupus colaborator apropiat al lui Abu Musab al-Zarqawi, liderul miscarii teroriste Al-Queda in Irak, a anuntat, ieri, Ministerul irakian de Interne. In momentul interpelarii, Razak avea asupra sa un telefon mobil in care era stocata o imagine care il surprindea in compania lui al-Zarqawi, a precizat Ministerul de Interne, fara a oferi detalii despre rolul suspectului in cadrul Al-Queda. Conform aceleiasi surse, fortele de securitate irakiene l-au capturat, luni, la sud de Bagdad, si pe Omar Ahmed Saleh, cunoscut sub numele de Abu Jibril, membru al organizatiei teroriste Tawhid wal Jihad, care colaboreaza cu Al-Queda. La 4 mai, generalul Rick Lynch, purtator de cuvant al fortelor americane din Irak, afirma ca al-Zarqawi se afla probabil la Bagdad sau in apropierea Capitalei irakiene. (D.E.)
Proces fara acuzati
A 25-a sedinta de audieri in procesul lui Saddam Hussein si a sapte dintre colaboratorii sai, invinuiti de masacrarea unor etnici siiti, s-a desfasurati ieri, in fata Tribunalului Penal Irakian din Bagdad, in absenta inculpatului principal si a patru dintre coacuzati. Sedinta, asemenea celei derulate luni, a fost consacrata audierii martorilor apararii. Presedintele instantei, judecatorul Abdel Rahman, a explicat ca ziua de ieri era rezervata audierii martorilor "destul de numerosi", ai celor trei acuzati prezenti in boxa. El a mentionat ca avocatii acuzatilor absenti s-au aflat in sala pentru a putea audia declaratiile martorilor, avand in vedere ca acestia ar putea sa se refere si la clientii lor. (D.E.)
Inchisori secrete in Cecenia
O organizatie pentru apararea drepturilor omului a solicitat, saptamana aceasta, comisiei desemnate de Consiliul Europei sa investigheze presupusa existenta a unor "locatii negre" de detentie, patronate de CIA pe Continent, sa verifice informatiile potrivit carora in Cecenia ar exista inchisori secrete in care ceceni sunt retinuti ilegal si torturati, informeaza Rompres. Federatia Internationala Helsinki, cu sediul la Viena, afirma intr-o scrisoare deschisa adresata sefului comisiei de ancheta a Consiliului, senatorul elvetian Dick Marty, ca are dovezi in legatura cu "existenta unor inchisori secrete in Cecenia", conduse de oficiali ceceni si forte de securitate ruse. "Aceste facilitati incalca legile si obligatiile Rusiei ca parte a Conventiei Europene privind Drepturile Omului, precum si a Conventiei Internationale privind Drepturile Civile si Politice", afirma organizatia, fara a face, insa, trimitere la asa-zisele "locatii negre" ale CIA. In replica, oficialii rusi au negat ca suspecti aflati in centre de detentie din Cecenia ar fi torturati sau abuzati. (D.E.)
Spionarea ziaristilor, interzisa
Germania a interzis serviciilor secrete (BND) sa spioneze jurnalisti sau sa le ofere diverse sume de bani in schimbul informatiilor. Anuntul a fost facut de purtatorul de cuvant al Guvernului, Ulrich Wilhelm, ca reactie la un recent scandal pe aceasta tema, care a provocat dezbateri aprinse, informeaza Mediafax. "Cancelaria a ordonat, astazi (luni - n.r.) serviciilor secrete sa renunte, pe viitor, la masuri operative impotriva jurnalistilor pentru a-si asigura propria securitate", a declarat Wilhelm, subliniind ca ziaristii nu trebuie folositi ca surse de informatii de catre BND. Masura a fost luata la cateva zile dupa ce presa germana a dezvaluit ca BND a supravegheat, timp de mai multi ani, o serie de jurnalisti, in cadrul unei anchete privind scurgerile de informatii din cadrul propriilor structuri. De asemenea, mai multi jurnalisti au furnizat BND informatii despre colegii lor, in schimbul unei remuneratii, a dezvaluit saptamanalul german Der Speigel. BND, serviciu specializat in operatiuni de spionaj extern, a recunoscut vineri ca a comis "erori", parand sa confirme, macar partial, ca a pus sub supraveghere mai multi jurnalisti. (D.E.)
A r h i v a
  Noua criza in Ucraina    1 comentariu
  Lukasenko are interzis in SUA    6 comentarii
  Bush intareste paza la frontiera cu Mexicul    6 comentarii
  Israelul, criticat din interior    3 comentarii
  Verdict in cazul Beslan    1 comentariu
  Nahkba - Ziua dezastrului national palestinian    6 comentarii
  ZIUA si replica    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Ingineria Streinu Cercel (2182 afisari)
 Batalia pe Ceahlau (452 afisari)
 Macel de aderare (251 afisari)
 Stiri pe scurt (223 afisari)
 Motorul fiscal (163 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01078 sec.