Ziua Logo
  Nr. 3625 de miercuri, 17 mai 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Noua criza in Ucraina
-- Negocierile de la Kiev, blocate din cauza ambitiilor politice
Partidul presedintelui ucrainean Viktor Iuscenko (foto) a anuntat, ieri, suspendarea negocierilor pentru formarea unei coalitii de guvernamant din cauza insistentei fostului aliat al sefului statului, Iulia Timosenko, de a obtine postul de premier, informeaza Mediafax. "Suspendam negocierile pana la clarificarea declaratiilor lui Timosenko", conform careia blocului condus de ea trebuie sa-i revina postul de sef al Guvernului, a afirmat purtatorul de cuvant al partidului Ucraina Noastra, care insa nu a putut preciza o posibila data pentru reluarea tratativelor. In replica la acest anunt, blocul condus de Iulia Timosenko a acuzat partidul Ucraina Noastra ca pune bete-n roate negocierilor, a informat agentia Ria Novosti.
De aproape doua luni, dupa scrutinul din 26 martie, in Ucraina s-au purtat negocieri dificile pe marginea formarii unei coalitii guvernamentale intre fostii aliati din timpul Revolutiei portocalii - Ucraina Noastra, formatiunea presedintelui Viktor Iuscenko, Blocul Timosenko si socialisti. Tratativele au intrat in impas in special din pricina insistentei Iuliei Timosenko de a-si prelua functia de premier, pe care a ocupat-o in perioada februarie-septembrie 2005, inainte de a fi demisa de presedintele Iuscenko. Ajungerea la un compromis a fost ingreunata si de refuzul ferm al partidului sefului statului fata de readucerea lui Timosenko in postul de premier. In schimb, Iulia Timosenko insista ca postul de sef al executivului trebuie sa fie acordat blocului sau, iar cel de presedinte al Parlamentului socialistilor, in timp ce Ucraina Noastra va trebui sa se multumeasca cu presedintia.
Potrivit ziarului Pravda, formatiunile politice implicate in negocieri trebuie sa ajunga cat de curand la un compromis intrucat prima sesiune a Parlamentului a fost programata pentru data de 25 mai. Dupa aceasta data, politicienii au la dispozitie doar o luna pentru formarea coalitiei, si inca 30 de zile pentru numirea noului guvern. In urma alegerilor legislative, opozitia pro-rusa (Partidul Regiunilor) a obtinut 186 de mandate dintr-un total de 450, depasind Blocul Timosenko (129) si Ucraina Noastra (81). (D.E.)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Probabil ca   de bbbb
A r h i v a
  Lukasenko are interzis in SUA    6 comentarii
  Bush intareste paza la frontiera cu Mexicul    6 comentarii
  Israelul, criticat din interior    3 comentarii
  Verdict in cazul Beslan    1 comentariu
  Nahkba - Ziua dezastrului national palestinian    6 comentarii
  ZIUA si replica    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Ingineria Streinu Cercel (2182 afisari)
 Batalia pe Ceahlau (452 afisari)
 Macel de aderare (251 afisari)
 Stiri pe scurt (223 afisari)
 Motorul fiscal (163 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01278 sec.