Ziua Logo
  Nr. 3625 de miercuri, 17 mai 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Stiri pe scurt
Lustratia ocoleste preotimea
Liderii Coalitiei guvernamentale au hotarat ca sefii cultelor sa fie eliminati din categoria persoanelor care fac obiectul Legii lustratiei, a declarat, ieri, liderul UDMR Marko Bela. El a afirmat ca, in cadrul Consiliului National de Coordonare a Coalitiei de luni, s-a convenit ca toate partidele din arcul guvernamental sa sustina adoptarea proiectului Legii lustratiei, cu unele amendamente, in special in ceea ce priveste categoria persoanelor care vor face obiectul legii. "In primul rand, este vorba despre sefii bisericilor. Trebuie sa cunoastem trecutul lor, dar nu putem impune sanctiuni pentru ca bisericile sunt autonome si isi stabilesc singure ierarhii", a spus el. In privinta amendamentele senatorilor privind lustrarea capitanilor de nave si a persoanelor cu responsabilitati in cadrul operatiunilor cu valuta, liderul UDMR a replicat: "Legea nu ar trebui sa vizeze persoane, nici cand includem si nici cand excludem persoane". La votul proiectului Legii lustratiei, senatorii au adoptat un amendament privind interzicerea accesului in functii pentru 10 ani pentru persoanele cu responsabilitati in domeniul operatiunilor valutare si au respins o propunere privind includerea, in aceeasi categorie, a capitanilor de nave. (R.P.)
Carol Sebastian a plecat
Cunoscutul ziarist Carol Sebastian nu mai ocupa functia de redactor-sef al ziarului "Cotidianul". Incepand de ieri, el "a ales sa raspunda altor provocari profesionale", informeaza publicatia amintita. Carol Sebastian a condus echipa editoriala "Cotidianul" din septembrie 2005, in continuarea unei cariere de editor la BBC, redactor-sef adjunct la Evenimentul Zilei, publicist comentator la Romania Libera, dar si moderator de televiziune. (D.I.)
Cod Electoral marca APD
Asociatia Pro Democratia (APD) a propus un Cod Electoral, ce contine solutii pentru reformarea legislatiei in domeniu si pentru introducerea scrutinului uninominal. Propunerea, realizata de experti ai APD, inglobeaza texte referitoare la organizarea si desfasurarea alegerilor locale, parlamentare, prezidentiale si, ca element de noutate, cele pentru Parlamentul European, precum si organizarea referendumului, se arata intr-un comunicat al Asociatiei. Propunerea contine si reglementari care ar garanta corectitudinea actului votarii, ar spori eficienta si credibilitatea organismelor electorale, ar creste transparenta in domeniul finantarii partidelor politice si a campaniilor electorale. APD saluta, totodata, infiintarea Comisiei Comune a Camerei Deputatilor si a Senatului pentru elaborarea propunerilor legislative privind alegerea membrilor celor doua Camere, a presedintelui, alegerea autoritatilor administratiei publice, locale, finantarea campaniilor electorale si alegerea europarlamentarilor. Presedintele APD, Cristian Parvulescu, a adresat o scrisoare presedintilor PD, PNL, PSD, UDMR si PC, prin care invita formatiunile politice parlamentare sa ia in considerare propunerea privind adoptarea unui nou Cod Electoral. (R.P.)
Pretentiile PC
Parlamentarii PC nu vor vota Codul Fiscal daca Ministerul Finantelor nu va renunta la intentia de a impozita microintreprinderile cu 16% din profit, a declarat ieri presedintele Agentiei pentru IMM, Bogdan Chirovici. El a facut referire la intentia ministrului Finantelor de a introduce, incepand cu 1 ianuarie 2007, o cota de impozitare a profitului de 16% si in cazul microfirmelor, impozitate in prezent cu 3% pe cifra de afaceri. Eventuala eliminare a acestei facilitati de care beneficiaza microintreprinderile ar echivala, a sustinut Chirovici, cu falimentarea unui mare numar dintre acestea. El a apreciat ca argumentele invocate in favoarea majorarii la 16% a impozitului in cazul microfirmelor sunt, in esenta, urmatoarele : mentinerea facilitatii respective este interzisa de UE, iar multe companii folosesc microfirme pentru plata salariilor, provocand o potentiala evaziune fiscala. Chirovici a opinat ca nici unul dintre aceste argumente nu este valabil. El a afirmat ca, la nivelul UE, nu exista o interdictie legata de mentinerea actualei facilitati in cazul microintreprinderilor. (R.P.)
Principele Radu, in Italia
Principele Radu de Hohenzollern-Veringen, Reprezentant Special al Guvernului Romaniei pentru Integrare, Cooperare si Dezvoltare Durabila, a inceput ieri o vizita oficiala in Italia, la Roma si Florenta. Principele Radu va sustine, la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii "Roma Tre", conferinta cu titlul "Contributia Europeana a Romaniei" si va participa, la invitatia senatorului Gustavo Selva, la o intalnire cu o serie de membri ai Parlamentului italian implicati in politica de extindere a Uniunii Europene. In cursul zilei de astazi, Principele Radu va efectua o vizita la Corpul de Garda al Jandarmeriei din Roma. La Florenta, Reprezentantul Special al Guvernului va avea mai multe intalniri cu caracter politic, economic, educational si militar. (Rompres)
Compromis conservator
Conservatorii au decis sa micsoreze lista produselor alimentare de baza, care ar urma sa beneficieze de reducerea TVA la 9%, potrivit "Legii Voiculescu", prin eliminarea specialitatilor si derivatelor. Seful conservatorilor a declarat ca a avut ieri o intalnire cu ministrul de Finante, Sebastian Vladescu, cu care a convenit sa adopte aceasta masura. "Am decis sa mentinem doar produsele de baza, cum ar fi laptele proaspat pentru consum, iaurtul fara adaosuri, branza de vaci si smantana cu grasime maximum 20%, pestele de apa dulce, ouale proaspete, painea, carnea de pui, de vita si porc", a explicat Voiculescu, subliniind ca au fost eliminate produsele de patiserie, pestele importat, mezelurile si alte derivate din carne sau branzeturi. Aceasta masura ar urma sa determine reducerea deficitului care ar fi rezultat in urma aplicarii TVA redus, de la 15.000 de miliarde la 4000 de miliarde de lei vechi. Conservatorii spera ca, in urma acestei reduceri, proiectul de lege care a trecut de Senat, sa treaca si de Camera Deputatilor, urmand sa aiba sprijinul deputatilor din Coalitie. (V.D.)
A r h i v a
  Iubit de PD hulit de PNL    10 comentarii
  Basescu se intoarce    8 comentarii
  Peremistii au limitat sfera de aplicare a Legii Ticu    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Ingineria Streinu Cercel (2182 afisari)
 Batalia pe Ceahlau (452 afisari)
 Macel de aderare (251 afisari)
 Stiri pe scurt (223 afisari)
 Motorul fiscal (163 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01149 sec.