Ziua Logo
  Nr. 3625 de miercuri, 17 mai 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Macel de aderare
Foto: Mediafax
Intoarcerea ministrului Agriculturii, Gheorghe Flutur, de la Berlin, mai devreme decat era preconizat, s-a lasat cu cereri de demiteri pentru capii veterinarilor. Ministrul a anuntat ca va solicita premierului, singurul in masura sa decida, schimbarea sefului veterinarilor pe tara si a adjunctului sau, pentru proasta gestionare a situatiei de la Codlea. Ministrul a avut grija sa mai linisteasca populatia cu privire la carnea de pasare de pe piata, fara prea multe argumente, dar a tinut si sa-si regleze conturile cu deputatul PSD care l-a acuzat, voalat, de legaturi nu tocmai ortodoxe cu patronul de la Drakom, cel ce a umplut tara de gripa aviara. Intre timp, Politia si Parchetul au inceput anchete, pentru a stabili vinovatii de aceasta situatie, pedepsele putand ajunge chiar si la 15 ani de inchisoare.
Sanctiuni de forma
Ministrul Gheorghe Flutur considera ca principalii responsabili de aceasta situatie sunt patronul societatii Drakom si autoritatile sanitare veterinare judetene, care nu au supravegheat societatea si nu au luat masuri pentru incalcarea normelor de biosecuritate de pe platforma, mergand chiar pana la inchiderea fermei. Ministrul a anuntat ca primele concluzii ale verificarilor facute de Corpul de Control al ministrului arata grave deficiente in organizarea societatii. Potrivit declaratiilor oficialilor locali, firma Drakom, unde a fost identificat virusul gripei aviare, a fost amendata in mai multe randuri, din cauza nerespectarii conditiilor sanitare veterinare. Responsabili din sistem au precizat ca, pentru autorizarea unei ferme de cresterea pasarilor, sunt stabilite masuri clare, printre care necesitatea existentei unui cadru tehnic ce sa coordoneze activitatea si un medic veterinar care sa supravegheze ferma. Legislatia in vigoare stipuleaza ca, in cazul a doua sanctiuni de o anumita gravitate in decurs de 6 luni, ferma poate fi inchisa chiar si un an. In plus, administratorului, pentru sanctiuni stabilite prin Codul penal, i se poate interzice desfasurarea anumitor activitati.
Oi buclucase
Ministrul Flutur a emis ca posibila sursa de infectare lacul Dumbravita, aflat in vecinatatea fermei, si unde pasari migratoare. Flutur a spus ca este posibil ca virusul sa fi fost adus de oile care pasuneaza langa lac, stana fiind chiar langa gardul fermei.
Ministrul a atras atentia ca sechestrarea carnii de pasare provenita de pe platforma Codlea si ajunsa in comert este doar o masura preventiva. Potrivit legislatiei in vigoare, toate produsele de origine aminala, deci si carne de pasare, pot fi comercializte doar insotite de un certificat sanitar-veterinar, emis de autoritatile de stat, din care rezulta starea de sanatate a produsului. In concluzie, si carnea de pasare de la Codlea, prezenta in magazinele din tara, beneficiaza de un astfel de document de stat. Flutur a sustinut ca avizele au fost date corespunzator, dar totusi, preventiv, carnea va fi incinerata. El a spus ca testele rapide facute pe stocurile existente la ferma sunt negative, dar testele oficiale dureaza aproxiamtiv 2 saptamani.
Autoritatile veterinare au lansat solicitarea ca populatia, care a achizitionat carne de pasare de la Codlea, sa predea carnea la circumscriptiile veterinare, pentru ca orice pericol de contaminare sa fie inlaturat. Ministrul nu a putut sa precizeze o metoda clara pentru populatie pentru predarea carnii, dar a atras atentia ca, preparata la peste 70 de grade, posibilul virus din carne nu mai prezinta nici un pericol.
Veterinarii decapitati
Ministrul Agriculturii Gheorghe Flutur va propune premierului Calin Popescu Tariceanu sa ii demita pe presedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) Ion Agafitei si pe Dan Marcu, vicepresedinte al institutiei. "Propunerile de schimbare din functie a celor doi vin in urma informatiilor preliminare prezentate de Corpul de Control al Ministrului Agriculturii si sunt legate de modul deficitar in care ANSVSA a urmarit respectarea masurilor de biosecuritate in societatile avicole din tara", se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii. Flutur a anuntat, ieri dimineata, ca vor fi efectuate schimbari la varf la conducerea Autoritatii Nationale Sanitar - Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), dar si a Directiei Sanitar-Veterinare (DSV) Brasov, dupa gestionarea defectuoasa a situatiei din judet, unde la sfarsitul saptamanii trecute au fost depistate focare de gripa aviara. Ministrul a reprosat conducerii ANSVSA ca nu a verificat activitatea reprezentantilor din teritoriu si a comandamentelor antiepizootice din tara. In ceea ce priveste DSV Brasov, Flutur a afirmat ca este posibil sa fie schimbata chiar intreaga conducere, insa trebuie tinut cont de activitatea desfasurata de fiecare membru al conducerii in parte.
Ieri, prefectul de Brasov a anuntat demisia sefului DSV Brasov, "din motive de sanatate".
Carne la gunoi
Problemele aparute la fermele avicole din Codlea au determinat autoritatile sanitare veterinare sa ia la puricat toate complexele de cresterea pasarilor din tara. In Covasna, autoritatile sanitare veterinare au decis inchiderea a doua ferme din judet, din totalul de patru, care nu aveau conditii de biosecuritate. La fel s-a procedat si in Arad, unde o ferma a fost inchisa. Pe de alta parte, autoritatile au inceput goana dupa carnea de Codlea prezenta in galantarele din toata tara. Nu au fost ratate nici cantinele minerilor de pe Valea Jiului, iar carnea de la o gradinita din Buzau a fost schestrata. Potrivit Ministrului Agriculturii, organele de control au sechestrat 220 de tone de carne de la firmele care isi desfasoara activitatea pe platforma fostei unitati Avicola Codlea, din care 24 de tone au provenit de la Drakom. Autoritatile locale au gasit ca firma are legaturi de afaceri cu aproximativ 100 de alte societati.
Vanzarea pasarilor vii catre populatie a fost interzisa pe intreg teritoriul tarii, iar activitatea producatorilor de carne de pasare va fi verificata de autoritatile sanitare-veterinare pentru a se preveni aparitia de noi focare de gripa aviara.
Sechestru la domiciliu
Focarul de gripa aviara a aparut in gospodaria familiei Prundaru din comuna Sita Buzaului, care cumparase in urma cu aproximativ o luna 35 de pui vii de la un comerciant aflat in trecere prin localitate. Cei sase membri ai familiei Prundaru, care au consumat carne de pasare si oua din propria gospodarie, au fost vaccinati si se afla in carantina la domiciliu, autoritatile fiind de parere ca nu este necesara internarea lor in spital. Localnicii ocolesc casa acestei familii pe care o invinovatesc ca le-a adus gripa aviara in sat. Cei acuzati spun ca nu aveau de unde sti ca puii sunt bolnavi si mai spun ca nu sunt singurii din localitate care au cumparat pasari, in schimb sunt singurii care au recunoscut ca le-au murit puii si au alertat medicii veterinari.
Brasov sub asediu
Directorul adjunct al Directiei Sanitar-Veterinare Brasov, dr. Gheorghe Pucheanu, a anuntat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, aparitia unor noi focare de gripa aviara in judetul Brasov, conform rezultatelor testelor de la Bucuresti, informeaza Rompres. Este vorba de localitatile Beclean, satul Feldioara apartinand de comuna Ucea, Vistea, o gospodarie din comuna Soars si patru din Municipiul Codlea. La firma Patiprod cu un efectiv de 600.000 de capete s-a confirmat existenta bolii. Exista suspiciuni de gripa aviara si sunt teste rapide pozitive in localitatile Dumbravita, Maierus, Racos, Stupini, Venetia de Jos, Barcut apartinator de comuna Soars, Sasciori apartinator de comuna Recea, Jibert, Vulcan, iar pentru comuna Cristian s-au prelevat probe si s-au trimis la Bucuresti. (Luminita MOROIANU)
Exterminare in masa
Ieri dimineata, era confirmat virusul in patru localitati (Hurez, Fagaras, Feldioara, Soars, toate in judetul Brasov), era suspiciune de gripa aviara in 5 localitati (Codlea sat, Beclean sat, Vistea de Jos, in judetul Brasov, Bolotesti in Vrancea si Sita Buzaului in Covasna). Verificarile facute au aratat ca au fost vanduti pui vii proveniti de pe platforma Codlea, de la Drakom, in 19 localitati din cinci judete: cele 9 unde este gripa aviara, plus alte 10 localitati - 6 din Brasov (Comana de Jos, Venetia de Jos, Parau, Sambata de Sus, Barcus, Stupini), 2 din Buzau (Valea Lupului si Valea Turcului), 2 din Bacau (Palanca si Beleghet-Agas). Lista localitatilor in care s-au vandut pui vii este posibil sa se mareasca in functie de rezultatele anchetei epidemiologice. Ieri, ministrul Flutur a anuntat ca, in toate aceste localitati, au fost luate masuri de combatere a gripei aviare, de la euthanasierea pasarilor, la dezinfectii si interzicerea circulatiei animalelor, inclusiv a pasunatului. Autoritatile au dispus si euthanasierea tuturor pasarilor din gospodariile unde au fost achizitionate pasari de la Codlea, chiar daca nu a fost identificat virusul aviar. Aproximativ un milion de pasari trebuie euthanasiate. (L.M.)
Replica lui Flutur
Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a respins acuzatiile potrivit carora ar fi implicat in afaceri cu societatea Drakom din Codlea, judetul Brasov, unde au fost descoperite cazuri de gripa aviara in crescatoria de pui. "Resping toate acuzatiile si insinuarile formulate de deputatul PSD Victor Ponta referitoare la ascunderea gripei aviare si la relatiile de afaceri pe care le-as avea cu un proprietarul SC Drakom Silva din Codlea", a aratat ministrul, intr-un comunicat remis presei. Atitudinea diversionista a deputatului Ponta nu face decat sa saboteze eforturile autoritatilor locale si centrale ale Ministerului Agriculturii in lupta impotriva gripei aviare, se arata in comunicat. Cu o zi in urma, deputatul PSD a lasat sa se inteleaga ca ministrul Flutur ar avea unele interese economice in acoperirea situatiei de la Codlea. (L.M.)
Maioneza negativa
Si DSP Sibiu a trimis ieri dimineata la Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals" din Bucuresti o femeie care prezenta simptome asemanatoare cu cele de gripa aviara la om. Tanara din Sibiu a mancat maioneza in casa parintilor din Sita Buzaului, judetul Covasna, localitate in care a fost confirmata prezenta virusului H5. Ea s-a prezentat la Sectia de urgente a Spitalului judetean Sibiu si a cerut Tamiflu, iar reprezentantii DSP Sibiu au hotarat sa o trimita la Bucuresti pentru mai multe investigatii. Membrii familiei tinerei, unde a aparut focarul de gripa aviara, se afla in carantina la domiciliu, sub supraveghere medicala. Directorul DSV Covasna, Siko Barabas Sandor, a declarat ca familia Prundaru a cumparat in urma cu o aproximativ o luna 35 de pui dintr-o masina ce tranzita localitatea, dar dupa numai cateva zile puii au murit si au fost ingropati in gradina din spatele casei. Sambata, familia Prundaru a taiat si a mancat una dintre cele sapte gaini pe care le avea de mai multa vreme in gospodarie, dar duminica a alertat medicul veterinar dupa ce a gasit moarte alte doua pasari. Testele rapide efectuate de DSV Covasna au iesit pozitive pentru gripa aviara si au fost confirmate ulterior de laboratorul din Bucuresti. Gainile din curtea familiei Prundaru au fost eutanasiate, iar in Sita Buzaului si in alte doua localitati invecinate, Intorsura Buzaului si Barcani, s-a instituita carantina.
Spre seara, ieri, Adrian Streinu Cercel, seful Institutului "Matei Bals" a precizat ca, "testele rapide efectuate tinerei au iesit negative, ceea ce inseamna ca�femeia nu are gripa aviara. Ea sufera de viroza respiratorie".
Streinu Cercel atrage atentia persoanelor care au lucrat in fermele unde au aparut probleme in ultimele doua saptamani si care nu sunt trecute in registrul de lucratori ale acestora sa se prezinte la medicul de familie si sa spuna ca au lucrat in fermele respective pentru a-si primi tratamentele.
Tamiflu suficient
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a reafirmat ieri ca, de aceasta data, problema gripei aviare in Romania este una extrem de complicata. "Situatia este cea mai complicata din cate am avut pana in prezent, din mai multe considerente. Este vorba de o ferma in care s-a gasit virusul gripei aviare; s-au facut livrari de pasari vii din aceasta ferma catre multe alte destinatii si s-au facut livrari de carne de pasare catre supermarketuri, deci catre cetateni direct", explica Nicolaescu. Acesta completeaza ca, in acest moment, competentele institutiei pe care o conduce sunt legate de prevenirea imbolnavirii oamenilor. "De aceea, trebuie sa avem doua directii. Sa incercam sa introducem ceea ce inseamna tratament profilactic si in acelasi timp tratament dupa o posibila infestare si, sa continuam campania de informare a populatiei, pentru ca aceasta sa stie ce are de facut ca sa se autoprotejeze de fapt de contaminarea cu virusul gripei aviare", a mai declarat Eugen Nicolaescu. Seful de la Sanatate spune ca, in rezerva MS se afla peste o suta de mii de pastile de Tamiflu, iar in urma cu doua luni s-a solicitat Guvernului suplimentarea fondurilor. Executivul a aprobat acest lucru, in prezent fiind aproape de finalizare o licitatie pentru achizitionarea de medicamente antivirale. Ministerul Sanatatii a cerut azi Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) lamuriri suplimentare despre pericolul transmiterii virusului la om, in conditiile in care carnea de la fermele din Codlea a fost vanduta in magazine si a ajuns, posibil, pe masa consumatorilor. "Nu exista pericolul imbolnavirii de gripa aviara la om numai prin simplul consum al carnii de pasare", afirma insa medicii specialisti in boli infectioase. Directorul Directiei de Sanatate Publica din Ministerul Sanatatii, dr. Rodica Costinea afirma ca, "pana la aceasta data, nicaieri in lume nu s-au constatat cazuri de imbolnavire de gripa aviara in urma consumului de carne de la pasare. Se recomanda ca aceasta carne sa fie prelucrata la peste 70 de grade, ouale sa fie bine spalate inainte de a fi fierte sau inainte de a fi prajite. Ceea ce ar fi putut sa fie, de asemenea, o alta problema este ca pe suprafata unde carnea, in starea ei cruda, ar fi putut sa vina in contact un alt aliment care deja era prelucrat termic si putea sa fie trecut sangele de la carnea neprelucrata catre celalalt aliment care era deja prelucrat", completeaza Costinea. (Carmen POPESCU)
Maxim un an de puscarie
Administratorii fermelor de pui pot fi inculpati doar pentru instigare si complicitate la abuz in serviciu
Specialistii in drept sunt de parere ca administratorii fermelor de pui de la Codlea, care nu au luat masuri de biosecurizare si nu au avut angajati medici veterinari, pot fi inculpati alaturi de functionarii Directiei Sanitar Veterinare Brasov, care nu au inchis imediat fermele si s-au limitat doar la avertismente ori amenzi simbolice. Maestrul Dumitru Radescu, avocat in Baroul Bucuresti, ne-a declarat: "Daca as fi procuror, as avea in vedere examinarea faptelor, mai precis daca functionarii publici au savarsit sau nu infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, fapta pentru care Codul penal prevede pedeapsa cu inchisoarea de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi. Administratorii fermelor de pui pot intra la randul lor sub incidenta infractiunii de instigare sau complicitate la abuz in serviciu, alaturi de functionarii care le-au permis sa-si deruleze activitatea in conditii care pun in mare pericol sanatatea publica. Fata de conduita lor pasiva, functionarii autoritatilor publice se fac vinovati si de savarsirea infractiunii prevazute de art. 308 Cod penal, repectiv zadarnicirea combaterii bolilor, precum si de art. 310 Cod penal, raspandirea bolilor la animale si plante". Precizam ca in prezent, procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Brasov ii cerceteaza pe administratorii in culpa, doar pentru infractiunea prevazuta de art. 310 Cod penal, care se pedepseste cu maxim 1 an de inchisoare. (Razvan SAVALIUC)
SOR: Concluzii ridicole
Societatea Ornitologica Romana (SOR), Sucursala Brasov sustine ca incriminarea pasarilor salbatice din "Complexul Piscicol Dumbravita" pentru aparitia gripei aviare in incinta celor trei avicole de langa orasul Codlea este ridicola si nejusificata stiintific. "Organizatia noastra impreuna cu specialistii Facultatii de Silvicutura Brasov a monitorizat saptamanal, din anul 205, atat populatiile de pasari salbatice, cat si starea de sanatate a acestora, prin metode de observare standardizate. In urma acestora nu s-au depistat pasari salbatice moarte sau cu suspiciuni de boala, cu comportamente deviate sau atipice. Ultimele observatii s-au efectuat in data de 10 mai, prin metoda observarii pasarilor si cuiburilor din barca. La acea data pasarile identificate pe lacuri si elestee erau in perioada de clocit sau de crestere a puilor. Starcul cenusiu si egreta mare aveau pui de 5-10 zile, celelalte fiind in stadiul de oua (corcodelul mare, corcodelul mic, rata mare, rata cu cap castaniu, lisita). In concluzie la data de 10 mai 2006 pasarile acvatice din zona erau in plin stadiu de reproducere, si nu in timpul migratiei. Vehicularea virusului gripei aviare prin intermediul pasarilor migratoare este practic nul", conchide comunicatul SOR, Sucursala Brasov. De altfel, Fundatia "Pro Romania" impreuna cu specialistii Facultatii de Silvicultura Brasov si cu Filiala Brasov a SOR anunta ca ultimele pasari migratoare au trecut pe la Dumbravita catre sfarsitul lunii aprilie 2006.Pe de alta parte SOR isi exprima ingrijorarea fata de refuzul autoritatilor din zona de a primi in cadrul Comandamentului Judetean Antiepizootic vreun reprezentant al Societatii. (Mihai TOADER)
Victimele gripei aviare
Potrivit raportarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, din 2003 pana la data de 12 mai 2006 s-au inregistrat, la nivel mondial, 208 cazuri de gripa aviara la om, dintre care 115 persoane au decedat.
OMS raporteaza numai cazurile confirmate in laborator.
 Afisari: 251  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Flutur sa demisioneze !   de Raquel
A r h i v a
  Raportul de tara: munitie pentru Basescu    17 comentarii
  Batalia pe Ceahlau    38 comentarii
  Terenul Catedralei Neamului este revendicat    5 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Ingineria Streinu Cercel (2182 afisari)
 Batalia pe Ceahlau (452 afisari)
 Macel de aderare (251 afisari)
 Stiri pe scurt (223 afisari)
 Motorul fiscal (163 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02088 sec.