Ziua Logo
  Nr. 3619 de miercuri, 10 mai 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Economia romaneasca in cifre europene
Mihai TANASESCU 
Comisia Europeana a prezentat saptamana aceasta varianta preliminara a prognozei economice de primavara. In ceea ce priveste Romania, cifrele prezentate de expertii europeni contrazic prognozele prezentate de Comisia Nationala de Prognoza (CNP) si tintele stabilite de Guvernul Tariceanu pentru anul 2006. Comisia Europeana se alatura astfel grupului tot mai numeros de institutii internationale care apreciaza in mod critic evolutia economiei romanesti si politicile publice implementate de actuala guvernare.
Potrivit calculelor realizate de expertii Comisiei Europene, deficitele inregistrate de economia romaneasca se vor accentua ingrijorator in perioada imediat urmatoare. Anul 2006 va fi marcat de un deficit bugetar de 2,3% din PIB, in timp ce in 2007 acesta va ajunge la peste 5%. Guvernul Tariceanu si-a propus pentru acest an un deficit bugetar de 0,9% din PIB. Diferentele substantiale dintre cifrele guvernamentale si cele europene ridica serioase semne de intrebare cu privire la capacitatea guvernantilor de a-si duce la indeplinire angajamentele asumate. Chiar si in conditiile in care metodologia de calcul utilizata de guvernanti nu este in totalitate conforma cu cea europeana, diferentele foarte mari inregistrate intre obiectivele Guvernului si perspectivele europene sugereaza inconsistenta politicilor economice liberale.
Comisia Europeana intareste astfel criticile formulate de reprezentantii FMI cu privire la nivelul cheltuielilor publice si la politicile salariale promovate de actuala guvernare. Expertii Fondului au atras in numeroase randuri atentia asupra problemelor grave care afecteaza stabilitatea economiei romanesti: elaborarea fantezista a bugetului pe 2006, tinta de deficit bugetar, precum si derapajele din politica salariala. Din pacate, aproape de fiecare data, Guvernul Tariceanu a hotarat sa ignore avertismentele venite din parte institutiilor financiare internationale.
Deficitele externe reprezinta un pericol semnificativ pentru evolutia economica a Romaniei. Expertii europeni confirma previziunile analistilor interni si internationali, care considera ca deficitul comercial si deficitul de cont curent vor creste constant in urmatorii doi ani. Cifrele avansate de Comisia Europeana sunt cu mult mai ingrijoratoare decat prognozele avansate de autoritatile de la Bucuresti. Deficitul comercial va ajunge la 13,1% din PIB in 2007, in timp ce deficitul de cont curent va atinge, in acelasi an, valoarea de 12% din PIB.
In ultimul an si jumatate, economia romaneasca a pierdut foarte mult din competitivitate si productivitate. Ritmul de crestere economica s-a redus dramatic in 2005, la 4,1% de la 8,3% in 2004, in timp ce toate prognozele, mai putin cele guvernamentale, indica pentru anul in curs o majorare a PIB cu valori care graviteaza in jurul cifrei de 5% din PIB. De asemenea, incetinirea procesului dezinflationist nu face altceva decat sa amane la nesfarsit restructurarea economiei nationale. Diminuarea ratei inflatiei pana in jurul valorii de 3% reprezinta cel mai important criteriu de convergenta reala pretins de la un stat viitor membru al UE. In acest moment este evident ca acest lucru nu se va intampla pana la momentul aderarii Romaniei la comunitatea europeana. Momentul 2007 va gasi economia nationala in dificultate, amenintata de perspectiva unei crize financiare si incapabila sa faca fata fortelor concurentiale care domina piata unica europeana.
Economia romaneasca este puternic afectata de derapajele intretinute de politica falimentara promovata de guvernarea actuala. Deficitele inregistrate pe plan extern - deficitul de cont curent si deficitul comercial, dar si deficitele bugetare s-au accentuat ingrijorator in ultimul an si jumatate. In conditiile in care Guvernul Tariceanu nu pare dispus si nici capabil sa raspunda acestor derapaje grave, Romania este amenintata in anii care urmeaza de posibilitatea unei crize financiare severe, care va afecta economia nationala pentru multi ani si cu consecinte dintre cele mai nefaste.
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Economia statului New York in cifre Americane.....   de Alex2003
incosecventa   de adyciobanu
Adevarata valoare   de andreifodor
Cum "duduia" economia in anii 2000-2004, dupa spusele Tanasescului,..   de Tzepelica
Destept baiat...   de dur
A r h i v a
  Desant in spatele liniilor liberale    10 comentarii
  Operatiunea Becali    9 comentarii
  Pentru integritatea Catedralei Sf. Iosif    12 comentarii
  Noi aliante pentru un nou secol    4 comentarii
  La judecata zilei    5 comentarii
  Pensionarii, un capitol uitat    2006-05-03
  Fondul Proprietatea, Cuponiada partea a doua    2006-04-28
  Politica fiscala si pomenile electorale    2006-04-19
  Politica incertitudinii    2006-04-12
  S-a stricat portocala?    2006-04-05
 Top afisari / comentarii 
 Batalie pe hernie (2402 afisari)
 10 Mai ne-a dat Domn, Tara si Regat (743 afisari)
 Cele 10 porunci pentru a dainui (628 afisari)
 Seful arhitectilor detronat pentru "Afacerea Catedrala" si proiectul Piata Revolutiei (185 afisari)
 Huza si Bumbulut cercetate de DNA (111 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.23457 sec.