Ziua Logo
  Nr. 3619 de miercuri, 10 mai 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Pentru integritatea Catedralei Sf. Iosif
Dan CIACHIR 
La prima vedere, dupa articolele pertinente si documentate, semnate in ZIUA din 2 mai de dnii Victor Roncea, respectiv George Damian, legate de primejdia care pandeste catedrala catolica Sf. Iosif din Bucuresti, ar fi greu de adaugat ceva. In afara de solidaritate, cat se poate de sincera, cu clerul si credinciosii catolici. Si de dezgust corelat cu oprobriu pentru firma vandalizatoare care se incapataneaza sa le estropieze biserica.
As avea o sugestie pentru catolicii bucuresteni. In urma cu 13 ani Ion Tiriac a vrut sa tranteasca un hotel la opt sute de metri de Manastirea Voronet. Vrednicul Arhiepiscop Pimen al Sucevei si Radautilor a incercat initial sa opreasca oroarea cu jalbe si proteste. Potentatii locali insa au tacut. Asa incat a iesit impreuna cu credinciosii, cu furci, lopeti si sape. Ion Tiriac a dat inapoi. Voronetul are liniste de atunci. In Romania anumite lucruri nu pot fi solutionate decat cu reteveiul. M-as asocia si eu, pentru ca nu i-ar strica o lectie acestui primar plin de suficienta in costumele sale de sofer la corpul diplomatic.
Premierul Calin Popescu Tariceanu spune ca e catolic. L-am vazut la televizor facandu-si cruce precum catolicii. Dar, daca ar fi cu adevarat catolic, ar interveni intru apararea integritatii Catedralei Sf. Iosif.
Insa cred ca actualul premier este tot atat de catolic pe cat sunt de ortodocsi Ion Iliescu, Adrian Nastase, Mircea Geoana si compania. Cat despre ministrul Culturii, el nu este decat un brav urmas al profesorului Razvan Theodorescu, care a trantit o statuie a ateului Alexandru Ioan Cuza pe Dealul Patriarhiei, ca sa aiba cu ce sa-si bucure privirile dimineata, dupa rugaciune, Patriarhul Teoctist si cei cinci episcopi-vicari ai sai. L-am ascultat intr-o emisiune a Departamentului "Viata spirituala" la TVR pe dl Adrian Iorgulescu in legatura cu Catedrala Sf. Iosif; ii mai lipseau doar ligheanul si prosopul lui Pilat din Pont.
Catedrala catolica din Bucuresti este inainte de toate locul in care se savarseste cea mai importanta Sf. Taina a Bisericii lui Hristos: Sfanta Euharistie. Se cuvine sa prevenim asupra pacatului cu adiere de sacrilegiu. Insa primarul general al Bucurestilor, primarul de sector, premierul, ministrul Culturii, ca sa nu mai vorbesc de pitecantropii caracatitei financiare care mosesc mastodontul - ori nu stiu lucrul acesta, ori sunt lipsiti de cea mai elementara frica si rusine de Dumnezeu. Cand o sa piarda alegerile, macar sa stie de unde li se trage. Macar Tiriac vroia sa construiasca, totusi, un hotel aflat la o distanta de opt sute de metri de Voronet, nu in coasta manastirii si nici sa-i surpe temeliile, cum se intampla acum cu catedrala...
A doua insusire - aceasta e ordinea - pentru care Catedrala Sf. Iosif trebuie protejata, este aceea de monument istoric; unul remarcabil. Insa daca oamenii nu-L respecta pe Dumnezeu, cum sa isi mai respecte propriile lor legi si reguli? Articolul domnului George Damian de martea trecuta ne dadea o proba de uraciunea pustiirii civile: "Initiativele de distrugere a Bucurestiului se desfasoara cu largul concurs al unei societati civile mute si chiar al presei - inclusiv al celei platite cu bani publici. Astfel TVR Cultural a difuzat un documentar de propaganda (...) in care erau aduse osanale proiectului de distrugere a Pietei Revolutiei."
In vorba si in scris, intelectualii nostri admira catolicismul. Ar fi avut in aceste saptamani - si ar mai avea - un prilej sa-l apere. Mi-ar fi placut sa vad un lant de mii de oameni in jurul Catedralei Sf. Iosif. M-as fi alaturat. In realitate, intelectualii romani lauda Catolicismul exclusiv in masura in care le da temei la catastif ca sa se eschiveze de Ortodoxie. Pentru ca sunt infirmi duhovniceste. Sau atei. Filocalismul lor este unul de taclale si berarie.
In 1917 - o stim din notele zilnice ale lui Marghiloman - cand bulgarii, aliatii nemtilor care ne ocupau Capitala, au vrut sa duca peste Dunare moastele Sf. Dimitrie Basarabov, Arhiepiscopul catolic al Bucurestilor, Netzhammer, a fost alaturi de noi. Resedinta sa era la Sf. Iosif. Se cuvine sa ne reamintim. Si sa impiedicam construirea mastodontului care ameninta si pericliteaza catedrala. Cu orice mijloace; inclusiv "solutia Pimen".
 Comentarii: 12 Afiseaza toate comentariile  
Unui prieten cruciat - Ion Gavrila Ogoranu -   de jan dinu
VideaNU   de Harkonen
Adevarat a inviat...   de everest_555
Intelepciunea sindromului Down   de everest_555
Ilarion Argatu, un nou sfant cu moaste ?   de Romeo2004
Catedrala catolica   de haril
Sf. Marcu al Efesului catre Dan Ciachir   de Romeo2004
Eu nu va cred sincer, dle Dan Ciacar,   de Raquel
coase, topoare, furci, maciuci   de biblioteca
Catedrala trebuie salvata!   de Cel mai bun om
Felicitari   de Catalin Bucuta
Se numeste "agresarea unui lacas de cult" - iar Papa Paul al II-lea a sfintit locasul, care este BISERICA CRESTINA...   de Omul cu Picioare foarte Paroase
A r h i v a
  Desant in spatele liniilor liberale    10 comentarii
  Operatiunea Becali    9 comentarii
  Economia romaneasca in cifre europene    5 comentarii
  Noi aliante pentru un nou secol    4 comentarii
  La judecata zilei    5 comentarii
  Un golan caterisit...    2006-05-03
  Doi teologi cu opera    2006-04-26
  Procesul comunismului, procesul Occidentului    2006-04-19
  Solidaritate organica    2006-04-12
  Un sfant contemporan    2006-04-05
 Top afisari / comentarii 
 Batalie pe hernie (2402 afisari)
 10 Mai ne-a dat Domn, Tara si Regat (743 afisari)
 Cele 10 porunci pentru a dainui (628 afisari)
 Seful arhitectilor detronat pentru "Afacerea Catedrala" si proiectul Piata Revolutiei (185 afisari)
 Huza si Bumbulut cercetate de DNA (111 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00836 sec.