...d e Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane face valuri de aproximativ un an, sustinand ca este nici mai mult nici mai putin decat "episcop", hirotonit, sustine raspopitul Ion Preoteasa - asa il cheama - de Biserica rusilor albi "din Exil".
Biserica Ortodoxa Rusa are in prezent trei structuri, respectiv trei jurisdictii: cea de la Moscova, condusa de Patriarhul Alexei II; "Orthodoxe Church of America", cu resedinta in Statele Unite si, in fine, Biserica din Exil ("hors fronti�res")... Daca aceasta din urma l-ar fi hirotonit episcop pe cetateanul Ion Preoteasa, pe langa o grava incalcare a canoanelor, ar fi trebuit sa-i dea si jurisdictie. Sa zicem, in Alaska. Sau, oricum, in diaspora.
Nu stim ce episcop-vicar din Bucuresti si-a pus mainile peste crestetul mireanului Ion Preoteasa, in 1989, hirotonindu-l preot pe seama unei parohii din judetul Giurgiu. Un an mai tarziu a fost caterisit. Arhiepiscopia Bucurestilor a facut caterisirea publica tarziu, comunicand-o si Secretariatului de Stat pentru Culte. Numai ca de un an pretinsul episcop ba slujeste la inmormantari, ba apare la televizor: l-am vazut si eu la televiziunea-bodega OTV, smintind lumea. Aflu din ZIUA de joia trecuta ca intr-o casa din Bucuresti Ion Preoteasa a infiintat Biserica Crestinilor Ortodocsi Traditionali a Valahilor de Pretutindeni... Denominatia suna a secta si are un iz involuntar de umor negru, intrucat valahi nu mai exista - poate vlahi, acestia fiind situati dincolo de hotarele tarii noastre.
Potrivit Constitutiei, pe teritoriul Romaniei exista un numar de biserici si secte autorizate, recunoscute prin lege. Era de datoria Secretariatului de Stat pentru Culte sa se sesizeze. Dar mai intai era nevoie de fermitate din partea Patriarhiei Romane, implicit din partea Arhiepiscopiei Bucurestilor si a Biroului de Presa care doarme somn dulce. Un impostor care nu merita cine stie ce osteneala, ni se poate raspunde; un aventurier. Desigur. Dar iata ca pe seama lui, pe langa aparitiile televizate, incep sa se teasa tot felul de legende si zvonuri. Citez din articolul publicat de Silviu Alupei joia trecuta: "In ultimii ani, in aceasta structura paralela, fondata la Cernauti si Chisinau, au fost racolati multi clerici si ierarhi din cadrul Bisericii Ortodoxe Romane."
Care ierarh si-ar risca hirotonia valida pentru o himera? Sau, mai pe romaneste: cine ar da un Mercedes pe o trotineta?... Consilierul patriarhal, parintele Nicu Octavian - sustine dl Alupei - ar fi si el amestecat pana-n gat in aceasta poveste. Zau ca e de roman foileton! Parintele-profesor Nicolae V. Dura, despre care am pomenit in articolul trecut, ar fi fost si el cumparat in Ucraina cu un doctorat honoris causa. De unde putem trage concluzia ca si Universitatea Pontificala din Toulouse, respectiv Jacques Chirac, care l-a decorat cu Meritul Cultural in grad de Cavaler (Legiunea de Onoare) ar fi luat ceva spaga de la caterisit ori - tot potrivit dlui Alupei - de la KGB...
Nu este greu de intuit sursa zvonurilor rocanbolesti: Facultatea de Teologie din Bucuresti, care continua sa ramana un viespar de intrigi si moara de enormitati abracadabrante. Multe rani ascunse mai sangereaza pe-acolo!... Ar mai fi in ecuatie parintele Olivian Bindiu, care in urma cu 12 ani se dorea episcop de Caransebes, odata cu reinfiintarea eparhiei, si isi adusese niste sustinatori de pe Deal. Sinodalii nostri isi amintesc desigur. Daca ar fi dovedit atunci mai multa fermitate, nu ar fi dat prilej acum sa se vorbeasca de "structuri paralele" in cadrul Bisericii. Si aceiasi sinodali, daca nu si-ar fi desemnat colegi dintre "vaduvoi" - ceea ce alte Biserici Ortodoxe n-au facut - nu ar fi dat astazi damf unui caterisit care s-a plimbat prin Statele Unite sa nazuiasca la engolpion.
Spre deosebire de dl Silviu Alupei, eu nu sunt ziarist. Dar ma vad nevoit sa corectez cateva din datele cuprinse in articolul d-sale (furnizate, pariez, de parintele-profesor Adrian Gabor). Teologul Veaceslav Goreanu - acesta este numele sau complet - a dat examenul de admitere la doctorat la Bucuresti iar media sa a fost de 9,45. Nu a fost dat afara din postul de la Patriarhie (Sectia Comunitati) pe care il detine neintrerupt de un an si jumatate, de cand s-a intors din Elvetia, unde avusese o bursa, pana in ziua de azi. Daca Patriarhul Teoctist i-ar determina pe colportorii de zvonuri de la Facultatea de Teologie din Bucuresti sa lege cateaua...