Ziua Logo
  Nr. 3611 de sambata, 29 aprilie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Romania, medalie de argint la CEDO
-- Presedintele Curtii, Luzius Wildhaber, a prezentat clasamentul furnizorilor de plangeri la CEDO: Rusia, Romania, Turcia si Polonia * Peste 90 % din plangerile CEDO sunt respinse imediat ca inacceptabile * Un fenomen alarmant la Strasbourg: se inmultesc plangerile care vizeaza neexecutarea hotararilor judecatoresti irevocabile * In cele 8000 de plangeri la CEDO se reclama arestari abuzive, tratamente degradante in arest si detentie, tergiversarea procesului, incalcari ale dreptului de proprietate, condamnarea unor jurnalisti in procese cu demnitari
Luzius Wildhaber (Foto: Mediafax)
"Rusia, Romania si Turcia sunt cei trei mari furnizori de plangeri la CEDO" i-a atentionat, ieri, presedintele Inaltei Curti Europene, Luzius Wildhaber, pe sefii tuturor instantelor pe care i-a intalnit la Bucuresti, in aula INM, in absenta Ministrului Justitiei. Vizita lui Wildhaber a fost facuta la invitatia Inaltei Curti de Casatie si Justitie, presedintele instantei supreme, Nicolae Popa, precizandu-le magistratilor romani ca intalnirea are drept scop "clarificarea raportului dintre Justitia nationala si Curtea Europeana pentru Drepturile Omului, in contextul integrarii Romaniei". Nu foarte zambitori au fost magistratii romani cand Wildhaber a dezvaluit indicatorii statistici: aproape 8.000 de dosare cu cereri din Romania sunt inregistrate la CEDO, dar peste 90% din plangerile transmise la Strasbourg au fost respinse ca inacceptabile. Presedintele CEDO a precizat insa ca Romania nu se numara printre primele state in clasamentul condamnarilor la Strasbourg, declaratie ce a mai descretit fruntile magistratilor romani (vizibil stresati de aceasta intalnire premergatoare publicarii Raportului de tara).
La randul sau, judecatorul roman la CEDO, Corneliu Barsan, a declarat ieri ca, in documentarea pe care a facut-o inainte de vizita in tara, a constatat ca Romania a trecut pe locul doi ca numar de cereri. Mai precis, tara noastra a depasit Turcia si se plaseaza in urma Rusiei, liderul clasamentului.
Cunoscut si ca un teoretician al dreptului si un iubitor de filosofie, profesorul doctor Luzius Wildhaber si-a inceput discutia cu magistratii romani cu acest motto: "Judecatorul nu este decat gura legii, dupa cum spunea Montesquieu". Unii magistrati mai tineri, din ultimile randuri ale amfiteatrului INM, au comentat in stil balcanic-romanesc: "Si nu gura politicului, cum s-a intamplat in ultimii 60 de ani in Romania".
Inexistenta recursului
"Exista in jur de 80 de cazuri in care s-a reclamat lipsa motivarii judiciare pentru masurile de arestare preventiva, detentie sau continuarea detentiei", a mai atentionat Wildhaber, indemnand tribunalele nationale din Romania "sa justifice deciziile de acest gen si sa analizeze bine particularitatea fiecarui dosar cu arestari". CEDO a mai primit din Romania plangeri referitoare la tratamente inumane, degradante, suferite de invinuiti, inculpati sau condamnati in arestul preventiv sau inchisori. O categorie aparte de plangeri romanesti, a aratat presedintele CEDO, vizeaza "lipsa de acces la recurs impotriva unor acte sau decizii luate de Politie".
Impresionant este si numarul mare de plangeri ale unor jurnalisti romani - 30-40 de cazuri - in care se reclama incorecte sentinte de condamnari pentru faptul de a fi criticat guvernanti si demnitari sau obligarea la plata unor daune foarte mari, pronuntate de instante cu o flagranta lipsa de proportionalitate fata de fapta comisa. Prezent la intalnire a fost si judecatorul roman la CEDO, Corneliu Barsan, care a spus ca jurnalistii trebuie sa dea dovada si de responsabilitate, amintind in acest sens de cazuri in care CEDO a constatat ca unii ziaristi (romani sau straini) au fost sanctionati corect, pentru ca demersul lor gazetaresc era lipsit de orice baza factuala (adica pure calomnii). Judecatorilor romani li s-a cerut insa moderatie in aplicarea sanctiunilor pecuniare jurnalistilor care gresesc profesional, dandu-li-se ca exemplu o speta italiana cu daune in cuantum de pana la 20% din salariul gazetarului, astfel pedepsit in procesul civil.
Date personale culese ilegal de servicii
Multe plangeri se refera la incalcarea dreptului de proprietate asupra imobilelor, oficialii CEDO exemplificand cazuri de chiriasi care nu si-au platit chiria sau care si-au incalcat contractul de inchiriere - spete rezolvate prin jurisprudenta "Safir vs Italia", recomandata spre aplicare judecatorilor romani. Luzius Wildhaber s-a aratat ingrijorat de plangerile unor justitiabili romani care reclama ca nu pot pune in aplicare hotarari judecatoresti corecte, irevocabile. Presedintele CEDO a punctat faptul ca aceasta problema cade mai degraba in raspunderea Guvernului decat in cea a tribunalelor nationale si ca neexecutarea hotararilor judecatoresti ar trebui sa alarmeze autoritatile unui stat de drept.
Un numar de 15 plangeri din Romania, potrivit lui Wildhaber, au ca subiect activitatea sau actiunile unor servicii de informatii (specializate sau din diverse ministere) care au inregistrat date referitoare la voata privata a unor persoane fara un temei legal sau far a fi invocat si demonstrat existenta unui scop legitim. A fost reamintit cazul "Rotaru vs. Romania - 2000"cand CEDO a constatat ca SRI a intocmit un dosar personal cu "date si informatii colectate si inregistrate fara o baza legala adecvata".
Dreptate, intelepciune,
Nici musca nu se auzea in amfiteatru cand presedintele CEDO a discutat problema duratei execesive a proceselor si a procedurilor din Romania, capitol trist pentru Justitia autohtona a anului 2006. Nici o musca nu s-a auzit nici atunci cand profesorul Wildhaber a citat din codul magistratilor germani virtutile judecatorului european. Acesta tip de magistrat ar trebui sa manifeste in comportamentul sau profesional "1- virtutea Justitiei; 2- virtutea intelepciunii; 3 - virtutea curajului; 4 - virtutea moderatiei". "Fa ce este drept si nu te vei teme de nimic!"- a fost indemnul lansat de oficialul CEDO sefilor de instante, care vor trebui sa duca acest mesaj colegilor din tara. Ingrijoratoare au fost si statisticile CEDO potrivit carora multi romani reclama faptul ca statul roman intarzie plata unor despaguibiri primite de anumiti justitiabili in uirma unor procese corect solutionate de tribunalele interne. "Aceasta durata nu trebuie sa depaseasca sase luni de la data pronuntarii deciziei executorii", a subliniat Wildhaber.
Mesajul judecatorului Corneliu Barsan
Mesajul judecatorului roman la CEDO, Corneliu Barsan, a fost unul nu tocmai comod pentru magistratii Romaniei anului 2006: "Exista un numar de cauze CEDO comunicate Guvernului care va intereseaza in mod direct. Va recomand sa va luati rolul in serios, acela de primi judecatori ai Conventiei Europene. Exista o serie de cauze care pun serioase probleme legate de echitatea unui proces, de inconsecventa din practica judecatoreasca, de diferitele solutii pronuntate pentru situatii analoge. (...) Sa fiti curajosi, asa cum v-a cerut domnul Wildhaber, si sa aplicati legislatia UE si jurisprudenta CEDO". In finalul conferintelor, si mai transant a vrut sa fie presedintele Curtii de Casatie, care si-a permis o gluma cu pseudo-justitia aplicata la Moscova sau importata de acolo. Nicolae Popa si-a incheiat cuvantul tragicomic astfel: "Dati atentie tribunalelor nationale ! Aplicati jurisprudenta CEDO direct in hotararile dumneavostra! ".
"Faceti ce puteti"
Un moment de tensiune psihica a fost atunci cand oficialul CEDO le-a spus magistratilor romani ca asteapta de la ei intrebari si probleme neclare. Magistratul Rozalia Lazar, de la instanta suprema, un reputat formator INM, i-a intrebat pe Barsan si pe Wildhaber cum vede CEDO situatia critica in care se afla judecatorul roman, determinata de "inexistenta predictibilitatii si legalitatii" si de "dinamica incoerentei legislative si existenta practicii neunitare". Dupa cateva secunde de respiratie adanca, Wildhaber a pus degetul pe rana si a raspuns la aceasta dificila intrebare: "CEDO, se stie, nu are nici o legatura cu legiuitorul national al unei tari, dar daca aceasta este situatia, faceti si dumneavoastra ce puteti! Dar sa stiti ca noi cerem o baza legala, previzibila, calculabila. Insa am constatat multe, multe incalcari ale conventiei din cauza inconsecventei legislative pe care o invocati. Noi, la Strasbourg, nu putem sa inlocuim ceea ce lipseste la dumneavoastra in tara".
False probleme cu Legea lustratiei
Tot ieri, presedintele CEDO s-a intalnit si cu judecatorii romani de la Curtea Constitutionala. Un punct forte al discutiilor profesionale a fost cel al interpretarilor ce pot fi date legilor lustratiei din tarile UE. Wildhaber a fost informat ca in Romania se lucreaza, la Parlament, la un proiect de lege a lustratiei si ca aceasta ar interzice accesul unor persoane din fosta nomenclatura PCR la ocuparea unor functii si demnitati intr-un stat democratic. Cu judecatorii constitutionali Wildhaber a discutat spetele Sidabras si Lziautas contra Lituaniei care trateaza drepturile civice ale unor magistrati, fosti ofiteri KGB, carora li s-a interzis pentru zece ani ocuparea unor functii publice si private. Fostii magistrati-kaghebisti s-au plans la CEDO care a constatat ca reclamantilor li s-a incalcat anumite drepturi legate de viata privata (dificultati in asigurarea existentei etc.). Insa CEDO - s-a aratat in dicutiile de ieri - a aceptat restrangerea unor drepturi si libertati daca aceasta este necesara intr-o societate democratica, situatie ce trebuie analizata de la caz la caz. Un alt caz discutat ieri a fost interdictia data in Letonia unei persoane, cu un trecut considerat periculos pentru statul democratic, de a participa la alegeri. CEDO a stabilit insa ca "o astfel de masura ar fi fost justificata si proportionata in timpul primilor ani dupa inlaturarea regimului comunist din Letonia, cand fara indoiala, nou instauratele structuri inca mai puteau fi periclitate de alunecarea catre vechiul totalitarism". Oficialul CEDO nu a discutat insa nimic despre cazurile fostilor nomenclaturisti sau securisti implicti in actiuni de politie politica, care dupa 16 ani de revolutia anticomunista vor functii publice sau demnitati.
Silviu ALUPEI 
 Afisari: 889  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
H i m e r a CEDO   de avarfreson
Lustratia   de Stecyk Roman
A r h i v a
  Jefuirea lui Pimen    17 comentarii
  Plan pentru medicamentele compensate    2 comentarii
  Dunarea nu se lasa    3 comentarii
  Masinile comunismului    7 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Masinile comunismului (2248 afisari)
 Romania, medalie de argint la CEDO (889 afisari)
 Jefuirea lui Pimen (587 afisari)
 Va fi Irakul sters de pe harta? (540 afisari)
 Stiri pe scurt (345 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01393 sec.