Ziua Logo
  Nr. 3611 de sambata, 29 aprilie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Stiri pe scurt
Inscriere la Bac'
In perioada 2-12 mai are loc inscrierea candidatilor care doresc sa sustina examenul de bacalaureat (sesiunea iunie - iulie), informeaza un comunicat al Ministerului Educatiei si Cercetarii. Incheierea cursurilor pentru clasa a XII-a a fost stabilita pentru data de 16 iunie, prima proba, limba si literatura romana (oral), urmand sa se desfasoare in zilele de 26 si 27 iunie. Probele scrise vor avea loc in intervalul 3-7 iulie. La inceputul actualului an scolar erau inscrisi in clasa a XII-a aproximativ 190.000 de elevi. Candidatii care au fost respinsi la examenul de bacalaureat incepand cu sesiunile anului 2003 si care solicita recunoasterea unor probe promovate in aceste sesiuni vor prezenta la inscriere si o adeverinta, eliberata de liceul pe care candidatul l-a absolvit, din care sa reiasa rezultatele obtinute in sesiunile mentionate. Adeverinta, semnata de directorul si secretarul unitatii de invatamant absolvite va preciza, pentru fiecare sesiune, disciplinele sustinute si notele obtinute la fiecare proba (a-f). De asemenea, vor fi consemnate si cazurile in care candidatul nu s-a prezentat sau a fost eliminat la una ori mai multe probe. In perioada 17-21 iulie vor avea loc inscrierile pentru ce-a de-a doua sesiune a examenului de bacalaureat la care pot participa si elevii care sustin examene de corigenta. (M.S.)
Dolarul in picaj
Leul inchide saptamana aproape de valorile din sedinta precedenta, cotatiile in raport cu moneda europeana stationand peste nivelul 3,47 lei/euro. BNR a anuntat un curs de referinta de 3,4743 lei/euro, cu 0,6 bani sub nivelul publicat joi. Moneda americana a pierdut 2,7 bani, pana la 2,7674 lei, din cauza deprecierii masive inregistrate de dolar pe pietele internationale. Pe piata monetara dobanzile se pastreaza la niveluri inalte, mai ales ca luni, 1 mai, nu se deruleaza operatiuni interbancare. Ratele pentru depozitele cu scadenta la o zi s-au plasat la 7,75% - 8,75%. (A.G.C.)
Urgente de 1 Mai
Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti (DSPMB) anunta ca, unsprezece spitale - din care doua pentru copii - vor asigura asistenta medicala pentru cazurile de urgenta, de 1 Mai. Astfel, asistenta medicala de urgenta pentru adulti va fi asigurata de: Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti Floreasca, Spitalul Universitar de Urgenta, Spitalul Clinic de Urgenta "Sfantul Pantelimon", Spitalul Clinic de Urgenta "Sfantul Ioan", Spitalul Clinic de Urgenta "Bagdasar-Arseni", Spitalul Clinic de Urgenta de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri, Spitalul Clinic de Urgente Oftamologice, Spitalul Clinic de Ortopedie Foisor, Spitalul de Stomatologie "Prof.Dr.Dan Theodorescu". Pentru copii asistenta medicala de urgenta va fi asigurata prin: Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "M.S.Curie" si Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu". Serviciul de Ambulanta al Municipiului Bucuresti va avea program normal de lucru si va asigura, in aceasta perioada, eliberarea de certificate constatatoare de deces in intreaga Capitala. DSPMB va asigura un serviciu de garda permanent la sediul din strada Avrig 72-74. Spitalele din subordinea DSPMB vor functiona cu linii de garda de profil si vor acorda asistenta medicala de urgenta. (C.P.)
Licitatie pe banii Agriculturii
Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) a primit oferte din partea Bancii Comerciale Romane (BCR) si a Bancii Comerciale Carpatica pentru distribuirea fondurilor de 325 milioane de lei destinate in acest an creditarii agricultorilor prin intermediul programului Fermierul, se arata intr-un comunicat de presa al ministerului. Cele doua oferte au fost depuse in a doua sesiune de licitatii, pentru ca la prima numai BCR a depus oferta, astfel ca licitatia a fost anulata. "Deschiderea ofertelor a avut loc vineri la sediul Ministerului Agriculturii. Comisia de analiza va lua o decizie, pe baza documentatiilor depuse, in prima decada a lunii maitt, precizeaza comunicatul. Potrivit reprezentantilor Ministerului Agriculturii, bancile trebuie sa realizeze minim 50 de puncte pentru a fi selectate, din 100 posibile. Daca cele doua banci realizeaza punctajul, fondurile vor fi distribuite proportional cu scorul fiecarui participant la licitatie in functie de suma pentru care liciteaza. Ministerul Agriculturii aloca in acest an 700 milioane de lei pentru creditarea agricultorilor, la dobanzi reduse. (L.M.)
Finantare de sanatate
Pentru acest an, programelor de sanatate li se aloca 1123,67 milioane RON (fata de 800,16 milioane RON anul trecut), numarul total al beneficiarilor fiind estimat la aproape 520.000, conform unui Ordin comun al Ministerului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), trimis spre publicare la Monitorul Oficial. Cifrele din actul normativ referitoare la numarul pacientilor cuprinsi in programele de sanatate din acest an reflecta estimarea ca, fata de anul trecut va scadea numarul pacientilor cu tuberculoza, dar din pacate va creste numarul pacientilor cu diabet. Pentru un management mai bun al fondurilor, se introduc in premiera criterii medicale de eligibilitate a beneficiarilor de programe nationale si se prevede colectarea datelor informatice de la spitale la nivel de pacient, pentru aceste programe. Serviciile de dializa vor fi decontate integral din programul de sanatate, ceea ce va permite asigurarea unui cost uniform pe pacient, indiferent daca unitatea care efectueaza serviciul este publica sau privata. (C.P.)
Drum rupt la Brebu
Apropape 1400 de oameni au ramas izolati in urma distrugerii singurului drum de acces care face legatura dintre satul Pietriceaua si centrul comunei Brebu-Prahova. Potrivit viceprimarului comunei Brebu, Dumitru Comanita, oamenii din satul Pietriceaua, localitate aflata intr-o zona submontana greu accesibila, nu mai au cum sa ajunga in orasul Campina sau in centrul comunei Brebu, deoarece nici o masina nu mai poate circula pe anumite portiuni de pe singurul drum de acces care leaga satul respectiv de localitatile invecinate. Conditiile meteo au afecat grav respectivul drum judetean facandu-l impracticabil pe mai multe portiuni. Autoritatile locale solicita sprijin in vedere rezolvarii acestei situatii tragice cu care se confrunta cele 1400 de persoane din Pietriceaua. (C.P.)
 Afisari: 345  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Romania fara donatori    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Masinile comunismului (2248 afisari)
 Romania, medalie de argint la CEDO (889 afisari)
 Jefuirea lui Pimen (587 afisari)
 Va fi Irakul sters de pe harta? (540 afisari)
 Stiri pe scurt (345 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02917 sec.