Ziua Logo
  Nr. 3610 de vineri, 28 aprilie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Fondul Proprietatea, Cuponiada partea a doua
Mihai TANASESCU 
Cuponiada doi, cum a fost numit Fondul Proprietatea de catre multi analisti si potentiali beneficiari, se afla in momentul de fata intr-o noua etapa care incepe sa confirme temerile deja formulate. Mega-structura inventata de Guvernul Tariceanu are numeroase fisuri. In primul rand, Fondul Proprietatea nu poate functiona pentru ca nu poate fi aprobat de regulatorul de piata din cauza caracterului sau de fond inchis. Evaluarea activelor de care dispune Fondul Proprietatea este incerta, in timp ce directionarea investitiilor este inca necunoscuta. In plus, acest Fond incepe sa devina mai mult un mecanism care obliga populatia sa creada in el, decat un instrument care sa genereze incredere.
Conducerea Fondului a decis, recent, ca titlurile de despagubire emise de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatii sa fie convertite in mod automat in actiuni la Fondul Proprietatea. Beneficiarii acestor titluri pot refuza, in mod explicit, participarea la mega-afacerea guvernamentala, insa este neclar cu ce se aleg acestia, daca se mai aleg cu ceva, in urma unei astfel de decizii.
Fondul Proprietatea devine astfel un instrument de impunere a vointei publice in detrimentul optiunii private. Cinic, mecanismul Fondului a fost gandit si implementat de un guvern liberal, condus de presedintele unui partid liberal. Interesele de afaceri nu cunosc insa granite doctrinare si, cu atat mai putin, nu se impiedica de vointa cetatenilor. Foarte multi dintre cei care au titluri de proprietate sunt neincrezatori in aceasta modalitate de despagubire. Foarte multi isi vor bunurile inapoi, iar aceste bunuri inca exista. Foarte multi nu mai au timp sa astepte pentru ca potentialele actiuni sa produca beneficiile care sa constituie despabubiri. Majoritatea nu crede in Fondul Proprietatea. Cu toate acestea, Guvernul incearca sa impuna un sistem criticat vehement si, in buna masura, respins chiar de cei care ar trebui sa beneficieze de infiintarea lui.
Fondul Proprietatea nu este altceva decat o gaselnita care urmareste doar atragere unor castiguri speculative. Este evident ca odata ce aceste titluri de proprietate vor ajunge, sub forma de actiuni, pe bursa, ele isi vor schimba atat natura, cat si beneficiarii. Fondul Proprietatea este tentant pentru foarte multi intermediari si speculanti. Este tentant pentru anumite cercuri de interese care au legatura cu activitatea guvernamentala. Fondul Proprietatea inseamna pentru acestia, in primul rand, foarte multi bani. Resursele puse in joc de Guvernul Romaniei vor deveni cat de curand prada si rasplata pentru anumiti clienti ai puterii actuale.
Fondul Proprietatea intruneste, pana in prezent toate ingredientele unui esec rasunator. Obiectivul major pentru care aceasta inventie a fost patentata anume, despagubirea proprietarilor deposedati abuziv de regimul comunist, nu poate fi atins din cauza deficientelor functionale si de reglementare cu care se confrunta Fondul. Exista si alte probleme. Ce va pune statul in locul banilor care anual veneau la buget de la societatile care acum fac parte din portofoliul acestui Fond Proprietatea? Raspunsul este dureros: alte taxe si alte impozite! Dar asta nu e tot. Statul ar putea fi dat in judecata la CEDO sau la Curtea Europeana de Justitie, ca urmare a plangerilor inaintate de fosti proprietari si care vor avea ca efect despagubiri sub forma unor plati reale.
Guvernul trebuie sa gaseasca o alta modalitate pentru a-i despagubi pe cei care au fost deposedati abuziv de regimul comunist. In plus, fiecare cetatean trebuie sa dispuna de alternative in procesul de despagubire. In cele din urma, acest proces trebuie sa nu afecteze veniturile bugetului de stat si stabilitatea financiara a tarii. O astfel de modalitate ar fi alocarea unor sume de bani in mod transparent din procesul de privatizare in bugetul statului, pe o perioada de cativa ani, de aceste fonduri urmand sa beneficieze cei care au dreptul la despagubiri.
Efortul guvernamental are toate sansele sa se transforme intr-o cuponiada de generatie noua, astfel incat o componenta importanta din patrimoniul si din valoarea companiilor listate sa constituie un prilej de imbogatire pentru cativa potentati.
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Un PSD ist care totusi stie   de Rocky
A r h i v a
     8 comentarii
  In ce fel de Europa ne integram?    12 comentarii
  Lobby la Bruxelles    2 comentarii
  Ghinionul Romaniei! Basescu nu are un plan    11 comentarii
  Polul lustratilor    5 comentarii
  La judecata zilei    2 comentarii
  Politica fiscala si pomenile electorale    2006-04-19
  Politica incertitudinii    2006-04-12
  S-a stricat portocala?    2006-04-05
  Guvernul si BNR vorbesc limbi diferite    2006-03-29
  Romania orfana    2006-03-22
 Top afisari / comentarii 
 Cea mai sexy femeie din lume (318 afisari)
 Securitatea: Nu scapa nimeni! (106 afisari)
 Benzina Petrom mai scumpa cu 700 de lei (69 afisari)
 Plafoane de medicamente de la farmacii la medicii de familie (58 afisari)
 Stiri pe scurt (48 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.24386 sec.