Ziua Logo
  Nr. 3608 de miercuri, 26 aprilie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Doi teologi cu opera
Dan CIACHIR 
Academismul fatarnic, scremut, avand ca scop o bursa in strainatate, doctoratul ravnit pentru o parohie centrala, confectionat din alte zece carti, cu adiere de plagiat, nu pot decat sa repugne. Vocatia cercetarii autentice insa, in orice domeniu, corelata intotdeauna cu truda si cu pasiunea, nu pot decat sa impuna admiratie. Intrucat doi teologi romani cu opera si contributii vaste in specialitatea lor au implinit niste varste rotunde, vom trece in revista - pentru ca doar atat putem face - izbanzile lor.
Parintele Sebastian Barbu-Bucur, care a implinit 75 de ani, apartine cinului monahal din 1950 si s-a consacrat muzicii psaltice, ca muzicolog, bizantinolog si componist. Nu are egal in acest spatiu in ultima jumatate de veac. Muzica psaltica este unul din putinele domenii in care noi romanii putem vorbi de originalitate indiscutabila. Parintele Arhidiacon Sebastian Barbu-Bucur a identificat circa 1500 de manuscrise de muzica psaltica compusa sau transcrisa pe teritoriul tarii noastre. A editat patru volume cu componistica psaltica a lui Filothei sin Agai Jipei, un psalt de vita nobila (circa 1680) care a trait pe vremea lui Brancoveanu si a stabilit genealogia sa pur romaneasca, corectand astfel pe Iorga, inclinat sa il socoteasca grec. Stradaniile acestea i-au adus cateva premii ale Uniunii Compozitorilor si al Academiei Romane. Inainte sa petreaca la Athos cativa ani de cercetare, parintele Bucur a tiparit o alta carte de referinta, "Cultura muzicala de traditie bizantina pe teritoriul Romaniei in secolul XVIII si inceputul secolului XIX si aportul original al culturii romane". Versat in paleografie muzicala bizantina, parintele Bucur a identificat la Athos peste 250 de manuscrise muzicale de notatie cucuzeliana si hrisantica. Si-a concretizat rodul investigatiilor in lucrarea "Manuscrise muzicale romanesti de la Muntele Athos". Totodata, a reusit un lucru ce parea imposibil: descifrand notatia, a facut sa poata fi si cantata muzica psaltica de pe vremea lui Brancoveanu. Dupa caderea comunismului, parintele Sebastian Barbu-Bucur a infiintat ansamblul coral Psalmodia, armonizand si dirijand piese ale adevaratei cantari bisericesti, prin care putem iarasi vorbi de originalitate componistica si melismatica romaneasca. Este el insusi compozitor. Energia parintelui arhidiacon s-a rasfrant asupra cultului nostru bisericesc, improspatandu-l prin regasirea propriilor izvoare colmatate. Insa opera, rolul si contributia parintelui Bucur privesc cultura noastra in general. In alte tari, Academia nationala s-ar fi mandrit sa-l numere intre membrii sai.
De parintele profesor Nicolae V. Dura ma leaga amintirea unor peripatetizari de-acum 20 de ani, in jurul manastirii Sinaia, in decursul carora mi-a talmacit cateva notiuni de drept canonic, disciplina complexa si grea in care s-a impus. A implinit 60 de ani. Provine dintr-o familie care, in timpul regimului comunist, a dat trei preoti slujitori, fratele sau geaman Ioan fiind eruditul nostru paroh de la Bruxelles, elinist incercat, doctor in teologie al Universitatii din Atena, respectiv - in istorie - al celei din Louvain.
Pe cand ne plimbam la Sinaia si mi-a facut praf doua teleogumene ale lui Nae Ionescu, parintele Nicolae Dura, ucenic al marelui canonist Liviu Stan, se intorsese de un deceniu din Etiopia cu o lucrare, "Organizarea Bisericii etiopiene si bazele ei canonice", pentru care primise titlul de doctor in teologie. Nu a fost lasat sa mai iasa din tara pana la prabusirea dictaturii. Nedorit la Facultatea de teologie din Bucuresti, unde facea prea multa umbra unor colegi, a luat in 1990 drumul academic al strainatatii. O lucrare de circa o mie de pagini despre Colegialitate si Sinodalitate i-a adus titlul de Doctor in Drept Canonic al Universitatii Pontificale din Toulouse si, ulterior, pe acela de Cavaler al Ordinului national al Meritului francez (Legiunea de Onoare). In august 2003, parintele profesor Nicolae V. Dura a primit din mainile Patriarhului Alexei II al Moscovei si al Intregii Rusii Ordinul Sfantul Vladimir, distinctie de rasunet si cu traditie. O universitate din Ucraina i-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa, Patriarhului Bulgariei, Gramata "Sofronie Vracianski"... Peste o duzina de doctorate decrosate nu dupa obiceiurile noastre, cu plic, papornita si damigene, ci drept rasplata a bibliografiei sale. Publicul larg poate n-a auzit de acesti doi clerici deoarece ei nu se agita in mediile teologale universitare, ci isi onoreaza vocatia rasfranta in opera. Una autentica si substantiala.
 Afisari: 220  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Cand sa ma bucur si eu.....   de DianaI
Parintele DURA ...   de jan dinu
A r h i v a
  Principiul dominoului nu a functionat. Cutia Pandorei va ramane deschisa    5 comentarii
  Guvernarea cea rea si presedintia cea buna    3 comentarii
  Comunism dupa comunism    2 comentarii
  Reperul Cernobal    3 comentarii
  La judecata zilei    1 comentariu
  Procesul comunismului, procesul Occidentului    2006-04-19
  Solidaritate organica    2006-04-12
  Un sfant contemporan    2006-04-05
  Un echilibru inca stabil    2006-03-29
  Nationalisti de talie universala    2006-03-22
 Top afisari / comentarii 
 Reperul Cernobal (551 afisari)
 Ceausescu e vinovat pentru inundatii (234 afisari)
 La mana bancilor (229 afisari)
 Doi teologi cu opera (220 afisari)
 Doua decenii de la dezastrul Cernobal (190 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.24012 sec.