Ziua Logo
  Nr. 3608 de miercuri, 26 aprilie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Comunism dupa comunism
Bedros HORASANGIAN 
Pana sa fie dovedita "stiintific" slabiciunea ideologico-politica a comunismului, a fost facuta "Dati-mi dovada!" falimentului economic. Economiile bazate pe planificare centralizata au esuat pentru ca nu au reusit sa adapteze mecanismele, teoretice si practice, ale ineficientei organice, coruptiei generalizate la toate nivelurile si birocratiei de partid, la cerintele rapide impuse de mersul tehnico-stiintific al contemporaneitatii. Prabusirea comunismului s-a produs, in primul rand, nu datorita inflexibilitatii Presedintelui Reagan, influentei Papei Ioan Paul al II-ea si moliciunii lui Gorbaciov, ci succesului si energiei/eficientei economiei de piata. Factorul motor al capitalismului. Daca ceva merge, va merge, daca nu, nu. Simplu, clar si limpede, ne place sau nu, gargaunii utopiilor de la sedintele de sindicat, universitati sau partide de tot felul raman fara viitor concret. Ca ne place sa ne "ambalam" in varia polemici si redutabile batalii ideologic-politico-religioase ar fi o alta caciula.
Reinstalarea capitalismului si reconectarea Romaniei la mecanismele democratiilor occidentale s-a facut rapid, din pacate cu varsare de sange. Apartenenta la NATO si, cat de curand, la Uniunea Europeana au ridicat si in Romania chestiunea clarificarii trecutului istoric. A devenit, dupa cativa ani de lancezeala si lipsa de vointa politica, din nou la ordinea zilei. Cineva (cine? Medar? Saftoiu 1? Saftoiu 2? Stolojan in nici un caz!) l-a convins pe presedinte ca ar fi bine ca gestul simbolic al Condamnarii Comunismului ar fi benefic pentru Romania. Asa s-a creat Comisia Prezidentiala condusa de dr. Vladimir Tismaneanu care s-a si intalnit zilele acestea la Cotroceni cu seful statului roman. "Astept un raport coerent, riguros, care sa-mi dea posibilitatea ca, in mod oficial, sa condamn epoca celor 50 de ani de comunism", oferindu-si sprijinul si bunele intentii pentru realizarea acestei intreprinderi. Accesul la arhive, la toate arhivele, fiind posibil doar cu concurs prezidential. Plus detaliile "tehnice", de functionare a Comisiei, parte din ele devoalate presei, parte fiind, probabil, in curs de finalizare. Intr-o miezoasa discutie televizata cu profesorul si politologul Stelian Tanase, politologul si profesorul dr. Vladimir Tismaneanu a punctat cateva repere ale acestei intreprinderi. Chiar daca ea intereseaza, practic, doar sub 1 (unu) la suta din populatia Romaniei. Chiar daca memoria noastra istorica nu este atat de viguroasa precum a altor popoare din Balcani si compromisul si aranjamentele ne-au scos de multe ori din necaz, fara prea multe intransigente si, de ce sa nu recunoastem, varsare de sange. Este. A fost, partea benefica a "boicotarii istoriei", a "statului laturis", a "strecurarii pe sub istorie".
OK.
Nu putine voci si nu putine "persoane fizice" stramba din nas sau dau cu presupusul pe linia inutilitatii gestului condamnarii comunismului. Ca ar fi prea tarziu, inutil, fara noima si tot asa. Poate. Dar necesar, oricum am suci si rasuci lucrurile si istoria ultimelor doua secole. Despartirea de ororile si crimele consumate in timpul dictaturii unui regim totalitar, acceptarea oficiala a unui esec ar fi un bun prilej de valorificare a eticului. Ar fi si un bun prilej de resuscitare a valorilor morale ale unei natiuni si o posibilitate de a iesi din inmocirlirea in care traim in acesta tranzitie prelungita. In care binele si raul sunt egale, vinovatiile, nevinovatiile si indiferenta egal imprastiate si nimic nu mai are relevanta, de azi pe maine, intr-o minciuna prelungita si deturnata in nimicniciile cotidiene. Responsabilitatea Comisiei Prezidentiale este uriasa si, suntem convinsi, va face o treaba buna. Traian Basescu a stiut iar sa fie abil si pragmatic, avand un bun instinct politic. In pragul admiterii in Uniunea Europeana si, practic, revenirea in marea familie a democratiilor occidentale, condamnarea unui regim totalitar ar avea un mare efect politic. Nu doar de imagine, la care ne raportam mereu.
Ziaristul L. Kalustian, gazetar democrat impenitent inainte de venirea comunistilor, sta de vorba, in locuinta lui din Maria Rosetti, cu Arsavir Acterian, publicist de dreapta (legionar pe deasupra) si adversar al primului in aceeasi perioada. Ironia sortii face ca amandoi sa faca puscarie, cam zece ani in total, in cate doua reprize. Am fost martorii acestei sinistre socoteli, cand Kalustian "castiga" la mustata cu doua luni in plus de puscarie. Si tot el povestea, hatru - ciudat cum TOTI puscariasii politici erau mai blajini si intelegatori cu propriul trecut decat cei care nu au trecut prin aceasta Golgota a suferintei... - cum un vecin l-a intrebat cum a fost la "mititica". Asa si pe dincolo, dar voi cum ati dus-o in libertate? "Pai, sa-ti dau un exemplu, zice vecinul, ma duc intr-o buna zi la film, rula unul rusesc, o tampenie, dupa zece minute dau sa plec cu nevasta dupa mine, fac cativa pasi si-mi zic, Vasile, nu e bine ce faci! Si m-am intors inapoi si am stat pana la sfarsit. Asa am dus-o noi in libertate!" N-a mai ramas decat povestea.
S-a intamplat la Focsani.
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
comunism..   de bazileus
Articol partinitor, irelevant !   de ionion
A r h i v a
  Principiul dominoului nu a functionat. Cutia Pandorei va ramane deschisa    5 comentarii
  Guvernarea cea rea si presedintia cea buna    3 comentarii
  Reperul Cernobal    3 comentarii
  Doi teologi cu opera    2 comentarii
  La judecata zilei    1 comentariu
  Impreuna!    2006-04-19
  Tismaneanu, Basescu, Romania    2006-04-12
  Deciziile Presedintelui    2006-04-05
  Violenta violentei    2006-03-29
  "Mi-mi"    2006-03-22
 Top afisari / comentarii 
 Reperul Cernobal (551 afisari)
 Ceausescu e vinovat pentru inundatii (234 afisari)
 La mana bancilor (229 afisari)
 Doi teologi cu opera (220 afisari)
 Doua decenii de la dezastrul Cernobal (190 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.24772 sec.