Ziua Logo
  Nr. 3606 de vineri, 21 aprilie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Stiri pe scurt
Mostenirea Brancovenilor
In a doua zi de Paste, "Palatele Brancovenesti de la Portile Bucurestiului", Muzeul Municipiului Bucuresti si Biblioteca Centrala Universitara deschid expozitia "Mostenirea Brancovenilor", la Palatul Mogosoaia, orele 17.00. Sunt evocate in marturii fotografice monumentele perioadei brancovenesti, precum si ecoul lor in arhitectura Munteniei, manifestat pana la inceputul secolului al XX-lea. In plus, tiparituri originale din timpul lui Constantin Brancoveanu, piese de costum si podoabe, icoane si ceramica din colectii particulare incearca sa reconstituie imaginea unui patronaj artistic a carui amploare a definit o epoca artistica de la care s-a revendicat, in secolul trecut, stilul national. Expozitia va putea fi vizitata pana pe 31 mai. (L.I.)
Serban monteaza la Cluj
Seful Departamentului de Actorie de la Columbia University (SUA), nimeni altul decat romanul Andrei Serban, va monta, dupa 15 ani de absenta de pe scena romaneasca - incepand din 3 mai - la Teatrul National din Cluj-Napoca. Va fi un spectacol de o factura cu totul speciala, cu o piesa ea insasi insolita - "Purificare" de Sarah Kane. Tot insolit este si faptul ca Serban a colaborat cu scriitoarea Saviana Stanescu pentru traducere si adaptare. Scenografia ii va apartine Adrianei Grand, iar miscarea scenica Vavei Stefanescu. Premiera spectacolului "Purificare" este programata pentru a doua jumatate a lunii august. Scriitoare engleza, cu o existenta dramatica, exploziva, Sarah Kane s-a sinucis la 28 de ani, in 1999, dupa ce s-a lansat prin cinci piese care au uimit lumea teatrala. "Purificare" (scrisa in 1998 si revazuta de autoare in 1999, inaintea sinuciderii sale) e creatia ei cea mai socanta, provocatoare pentru imaginatia si forta de reprezentare scenica a regizorului, prin violenta afectiva si sexuala a textului, cu paradoxala lui teatralitate onirica si cathartica. (L.D.)
Comedii romanesti
Festivalul de Comedie FestCO, organizat de Teatrul de Comedie la Bucuresti intre 8 si 15 aprilie, a cuprins, in afara de sectiunea spectacolelor teatrale, si doua manifestari dedicate literaturii dramatice inedite: concursul de comedie romaneasca, aflat la prima editie, si seria de lecturi cu public a unor piese noi, in colaborare cu sectia de dramaturgie a Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti. La concurs au fost trimise peste 130 de piese semnate de debutanti si consacrati. Juriul, format din Ion Cocora, Horia Garbea, Silviu Jicman, Nicolae Prelipceanu si Attila Vizauer, a decis sa premieze sase autori, si anume: cu premiul I, piese de Peca Stefan si Mimi Branescu, cu premiul al II-lea, texte de Radu Herjeu si Dorin Dragoi, cu premiul al III-lea, lucrari de Eugen Serbanescu si Emil Mladin. Toate piesele laureate au aparut la Editura Palimpsest, fiind lansate chiar in ziua Galei Finale a Festivalului. Lecturile publice au fost sustinute de actori ai Teatrului de Comedie, in frunte cu directorul sau si al festivalului: George Mihaita. Au fost citite piese inedite de Paul Vinicius, Florin Gabrea, Horia Garbea si Lucia Verona. Radio Romania a preluat spre difuzare toate spectacolele-lectura, transformandu-le astfel, pe loc, in premiere absolute. (D.C.)
A r h i v a
  "D'ale Carnavalului", primul "Film de colectie"    1 comentariu
  "Eu m-am simtit ca pestele in apa in perioada lui Ceausescu"    7 comentarii
  Jazz cu inundatii, fotbal si Mircea Tiberian    
  Romanii deschid si inchid "Balkanfever"    
  Ce citeau românii acum 68 de ani?    
 Top afisari / comentarii 
 Scornicestiul fara Ceausescu! (1341 afisari)
 A aparut revista Spy (1289 afisari)
 Ingropaciunea crestineasca a lui Petru Groza (971 afisari)
 "D'ale Carnavalului", primul "Film de colectie" (963 afisari)
 Groparii lui Panait (405 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.05809 sec.