Ziua Logo
  Nr. 3606 de vineri, 21 aprilie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
"D'ale Carnavalului", primul "Film de colectie"
"Birlic a fost un miracol comic! O structura iradianta de umor, de jovialitate, de buna dispozitie, de serenitate... Intr-o seara, am fost spectator la National la "D'ale Carnavalului" - povesteste actorul Ion Lucian. Scena cand Cracanel ii povestea lui Iordache intalnirea lui cu Pampon a provocat oprirea spectacolului (strict autentic!)... Se radea cu atata dezlantuire, ca nu s-a putut continua spectacolul, minute in sir. Nu banuiam atunci ca voi avea fericirea de a-i fi partener in filmul facut dupa Caragiale. Acum il puteti vedea si o sa-mi intelegeti entuziasmul".
DVD-ul "D'ale Carnavalului" - lansat pe 18 aprilie de TVR Media la Cinematograful Union - deschide seria "Filme de colectie", care va include opere de referinta ale cinematografiei romanesti si creatii remarcabile ale marilor actori (filmele "Telegrame" si "Mofturi" cu Grigore Vasiliu Birlic si Alexandru Giugariu). TVR Media impreuna cu Centrul National al Cinematografiei si Asociatia "Birlic" au avut initiativa de a imprima pe suport DVD (in cele mai bune conditii de sunet si de imagine, cu subtitrare in limbile engleza si franceza), pelicula "D'ale Carnavalului", realizata pentru prima data in anul 1958. Filmul concretizeaza celebra scriere a lui I.L. Caragiale intr-o varianta cinematografica exceptionala, ce ii are in distributie pe Grigore Vasiliu Birlic, Alexandru Giugaru, Ion Lucian, Aurel Cioranu, Ion Anghel, Vasilica Tastaman, Jeana Gorea. "Birlic si Giugaru, cei doi monstri sacri ai scenei romanesti, triumfasera magistral pe scena Nationalului si erau stiuti ca niste zei din Olimpul teatrului romanesc, actori cu har urias, slujitori patimasi ai operei caragialiene, iubiti de public si apreciati de critici. Ne doream doar atat: sa accepte filmul... Dupa aceea nu am mai avut nici o indoiala ca va urma un mare succes. Nu datorita noua, ci lor! Speram insa, cu indarjire, ca timpul sa confirme alegerea noastra. Acum, la aproape 50 de ani de la turnarea filmului, suntem pe deplin fericiti... N-am gresit!", marturisea regizorul filmului, Gheorghe Naghi, la lansarea DVD-ului. (L.D.)
 Afisari: 963  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Actul distribuirii de cultura "in afara" - n'ar trebui lasat unor companii private..MAE cu al sau Oficiu pentru Romanii   de Omul cu Picioare foarte Paroase
A r h i v a
  "Eu m-am simtit ca pestele in apa in perioada lui Ceausescu"    7 comentarii
  Jazz cu inundatii, fotbal si Mircea Tiberian    
  Romanii deschid si inchid "Balkanfever"    
  Ce citeau românii acum 68 de ani?    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Scornicestiul fara Ceausescu! (1341 afisari)
 A aparut revista Spy (1289 afisari)
 Ingropaciunea crestineasca a lui Petru Groza (971 afisari)
 "D'ale Carnavalului", primul "Film de colectie" (963 afisari)
 Groparii lui Panait (405 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01592 sec.