Ziua Logo
  Nr. 3604 de miercuri, 19 aprilie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Jaf la pensii
La ora actuala exista un numar de 6,5 milioane de pensionari, la o populatie de circa 22 de milioane de locuitori (fata de 23,152 de milioane cati se inregistrau in anul 1989). Altfel spus, numarul pensionarilor este cu 1,34 de milioane mai mare decat cel al persoanelor active. Daca germanii considera ca se confrunta cu o mare problema sociala, de vreme ce la doar patru oameni activi exista cate un pensionar, guvernantii nostri n-au batai de cap, desi ar trebui sa-si ridice probleme. ZIUA va demonstreaza cum fura statul din buzunarul fiecarui pensionar nu mai putin de 888 de milioane de lei vechi.
Guvernele post-decembriste si puterile politice care s-au perindat prin CPUN si Parlament nu si-au pus nici un fel de problema cu privire la varsta de pensionare si la imbatranirea populatiei. De-aceea s-a ajuns aici. Putin le-a pasat ca din 1990 - cand se inregistrau 3,4 milioane de pensionari - cifra acestora aproape s-a dublat, fara ca tara noastra sa inregistreze cine stie ce progres economic sau macar sa intre in Europa.
Romania se confrunta cu un somaj mascat de mare anvergura, in conditiile in care ajutoarele sociale se asigura celor fara locuri de munca doar pentru maximum un an de zile. Ulterior, fostii asistati social se transforma peste noapte, cu complicitatea medicilor, in pensionari pe caz de boala. Astfel, somerii ajung sa fie platiti din fondul de pensie, degrevandu-l pe cel de somaj. Iar Guvernul se poate lauda ca are putini cetateni fara un loc de munca, cu toate ca numarul pensionarilor este supradimensionat in mod artificial. Ceea ce nu se intampla in statele civilizate ale lumii, unde ajutorul de somaj se acorda pana la gasirea unui loc de munca ori pana la implinirea varstei legale de pensionare.
Minciuna guvernamentala
Speranta de viata in Romania a ajuns, in medie, dupa ultimele statistici, la aproape 72 de ani. Mai exact, 67,74 ani la barbati si 76,05 ani la femei. In acelasi timp, varsta minima de pensionare este de 65 de ani la barbati (dupa 35 de ani de munca) si de 60 de ani la femei (dupa 30 de ani de munca), adica o medie de 62,5 ani (la 32,5 ani de munca). Fara a fi specialisti in domeniu, trebuie sa remarcam urmatoarele adevaruri. Contributia la fondul de pensii este de 29,25% din salariul brut realizat. 9,5% plateste, chipurile, salariatul, iar restul - angajatorul. In realitate, angajatorul plateste totul, deoarece negocierea salariala dintre angajat si angajator se realizeaza la profitul net, nu la cel brut. Aceasta minciuna, precum ca si salariatul ar plati un procent de 9,5%, a fost introdusa de guvernul PSD care, vezi Doamne, a mai relaxat putin ponderea impozitelor pe care le-au de platit angajatorii. Ceea ce este complet fals.
In medie, pensionarii barbati apuca doar 2,5 ani de pensie
Mai departe. Daca luam ca referinta salariul mediu brut pe economie de 11.000.000 de lei vechi, rezulta ca, lunar, contributia la fondul de pensii se ridica la 3.217.500 lei pentru fiecare angajat. Adica, in medie, 38.610.000 de lei anual sau 1.254.825.000 de lei intr-o viata medie de angajat (3.217.500 x 12 = 38.610.000 lei x 32,5 ani = 1.254.825.000 lei).
In acelasi timp, cum speranta medie de viata a populatiei este de 72 de ani, rezulta ca pensionarii apuca sa se "infrupte" din pensie, in medie, doar 9,5 ani (72 - 62,5 = 9,5 ani). Circa 2,5 ani barbatii si 15 ani femeile, care traiesc ceva mai mult si ies mai repede la pensie. Daca inmultim cuantumul asigurarilor platite cu cele incasate, obtinem urmatorul rezultat: 38.610.000 lei x 9,5 ani = 366.795.000 lei, bani pe care pensionarii apuca sa-i primeasca inainte de a-si da obstescul sfarsit. Ceea ce inseamna ca statul deturneaza fonduri sau fura din pensia fiecarui pensionar suma de 888.030.000 lei (1.254.825.000 - 366.795.000 = 888.030.000 lei). Ce face cu acesti bani, vom vedea in continuare.
Somerii, incurajati sa devina pensionari
Cu bani din fondul de somaj, dar si cu ajutoare nerambursabile primite de la diverse fonduri din afara, statul organizeaza tot felul de cursuri pentru asa-zise reconversii profesionale. Teoretic, somerii sunt scoliti in alte domenii de activitate, unde s-ar cauta mana de lucru. Numai ca de aceste cursuri profita doar cei care le organizeaza, incasand bani frumosi cu complicitatea guvernantilor. Si spunem asta, deoarece cazurile celor ce si-au gasit locuri de munca in urma cursurilor de reconversie profesionala sunt atat de rare, incat nici nu pot fi luate-n seama. Daca aceste importante sume de bani ar ajunge in buzunarele somerilor autentici pentru o perioada mai indelungata de timp, acestia n-ar mai fi nevoiti sa-si aranjeze o pensie pe caz de boala, cautandu-si de lucru, si astfel nu s-ar mai deturna bani din fondul de pensii. Desi aceasta situatie anormala este cunoscuta de cei ce se ingrijesc de destinele tarii, nimanui nu-i pasa ca pensiile sunt atat de mici, iar ajutorul de somaj se acorda maximum un an de zile. In mod vizibil intentionat, somerii sunt incurajati sa devina tineri pensionari, pentru ca o pensie pe caz de boala e mai consistenta si mai sigura decat ajutorul social, chit ca mai trebuie platite unele spagi medicilor, la controalele periodice pentru determinarea gradului de invaliditate.
Pensii pe usa din spate
Fondul de somaj se constituie din plata a 1% din salariul brut de catre angajat si alte 2,5 procente de catre angajator. O alta minciuna, pentru ca angajatorul plateste totul, asa dupa cum am mai aratat. In schimb, ajutorul de somaj se acorda la valoarea salariului minim pe economie. Pentru legiuitor n-a contat catusi de putin ca unii au cotizat mai mult, dar primesc ajutor de somaj la fel ca toata lumea. Ceea ce incurajeaza inca o data obtinerea unei pensii pe caz de boala, pe usa din spate. Sa ne oprim din nou asupra catorva cifre relevante. Luand ca referinta tot salariul mediu pe economie de 11.000.000 de lei brut, rezulta ca fiecare angajat plateste anual 4.620.000 de lei la fondul de somaj, si intr-o viata medie de angajat suma de 150.150.000 de lei. Grosso modo, cum primeste ajutor de somaj doar un an de zile, inseamna ca incaseaza maximum 30.000.000 de lei din ce-a dat. De restul de peste 120.000.000 de lei are Guvernul grija.
Tot din fondul de somaj se acorda si plati compensatorii pentru salariatii de care Executivul vrea sa scape, banii fiind astfel deturnati inca o data, in mod ilegal. In loc ca pensionarii sa beneficieze de banii pe care i-au platit zeci de ani (sau, mai bine zis, pe care i-au platit angajatorii pentru ei), acestia ajung in buzunarele celor scosi la pensie inainte de vreme sau a disponibilizatilor din ratiuni de stat. Astfel, Guvernul isi rezolva problemele pe spatele angajatorilor, acestia facand parte in majoritate din sectorul economic privat.
Nesimtire parlamentara
Si, in fine, nu trebuie sa uitam parlamentarii, care au avut neobrazarea sa greveze un sistem national de pensii, votandu-si o lege speciala care sa le permita sa beneficieze de bani obtinuti in mod imoral si ilegal din munca populatiei active si a batranilor cu pensii de mizerie. Considerandu-se mai speciali si mai egali decat toti romanii, alesii poporului au facut tot posibilul pentru a trai si la senectute in lux. Si asta, chiar prin incalcarea Constitutiei Romaniei, deoarece si-au aprobat drepturi discriminatorii. Dar si minerii ar putea considera ca sunt speciali, de vreme ce lucreaza in subteran. Or, personalul navigant de pe aeronave sau, de ce nu, gunoierii, fara de care localitatile patriei ar fi napadite de mizerie.
Majoritatea pensionarilor, ca si restul populatiei, au trecut destul de repede peste lacomia si lipsa de bun simt a parlamentarilor, care si-au votat pensii de lux, crezand in mod eronat ca statul este cel care va plati, nu oamenii. Dar cine este statul sa aiba bani? Vreun rege ori un mare latifundiar, plin de resurse financiare pe care le imparte supusilor sai? Pe timpul comunismului am fost obisnuiti ca statul este bogat si ii poate ajuta pe cei in nevoie, daca vrea. Nimic mai fals. Lenin spunea ca "Statul este un instrument in mana poporului". Si nu gresea. Sau ar trebui sa fie, iar nu o oligarhie (cu tot cu rude, apropriati si clientela politica), ce se schimba din patru-n patru ani. Aceasta entitate nu dispune decat de fondurile colectate de la contribuabili. Ori din credite externe, care se ramburseaza tot din banii oamenilor, adica vorbim despre bani publici.
Cel mai mare hot
Ca o concluzie putem afirma, fara teama de a gresi, ca statul este cel mai mare hot. Ia de la pensionari 1.254.825.000 de lei pentru intreaga activitate si ii returneaza doar 366.795.000 lei, ramanand cu 888.030.000 lei. Adica, plateste doar 29,23%, deturnand restul de 70,77%, pentru a finanta somajul mascat din Romania. De aici incolo se pot face multe alte calcule, la fel de ingrijoratoare pentru noi toti. Spre exemplu, pensia ar putea fi acordata pe o perioada mai apropiata de cei 32,5 ani cat s-a platit, nu doar pana la deces, adica, in medie, vreme de 9,5 ani. Avand in vedere ca in tot acest timp statul a folosit banii, care sunt generatori de dobanzi, n-ar avea ce pierde. In schimb, de pensiile legale ar putea beneficia urmasii sau mostenitorii legali ai decedatului. Or daca nu, pensiile - in special cele sub trei milioane de lei - s-ar putea dubla daca ar exista vointa politica, iar fondul de pensii n-ar mai fi deturnat prin incurajarea pensionarilor pe caz de boala.
Deocamdata ne oprim aici, nu inainte de a mai remarca inca un fapt strigator la cer. In Legea nr. 19/2000 se prevede ca pensionarilor li se poate acorda o pensie in cuantum de 30-50% din valoarea salariului mediu pe economie. Dar statul ia ca procent de referinta, invariabil, minimum de 30%, desi ar avea posibilitatea sa acorde, conform legii, pana la 50% din salariul mediu pe economie. De ce n-o face, ramane ca guvernantii sa explice, de vreme ce incaseaza sume importante de bani timp de 32,5 ani si ii returneaza doar pe o perioada de 9,5 ani.
Inca o marsavie de proportii
Fiindca am amintit mai devreme de pensiile speciale pentru conditii deosebite de munca, sa vorbim despre o alta marsavie comisa in aplicarea Legii pensiilor. Domeniile considerate grele, in litera legii, sunt: mineritul in subteran, activitatile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare, aviatia, pentru personalul navigant, si unele activitati artistice. Nicidecum meseria de parlamentar. La art. 43 (2) se precizeaza: "Asiguratii care au realizat in conditii speciale de munca un stadiu de cotizare de cel putin 25 de ani (...) beneficiaza de pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare cu 15 ani. In ciuda acestei prevederi cat se poate de clare, calculul pensiei pentru cei care si-au desfasurat activitatea in conditii grele de munca se face cu totul altfel. Se calculeaza anii in care s-a cotizat si, chiar daca un pensionar a cotizat 25 de ani, dar a iesit din activitate la 50 de ani, sa zicem, drepturile i se diminueaza cu un procent important, fiindca omul a iesit la pensie cu 15 ani mai devreme. Ceea ce este nu doar o flagranta incalcare a legii, ci si o marsavie de proportii.
Media salariala a fost artificial majorata
In baza Legii nr. 19/2000, pensiile au fost recalculate si redimensionate, actualizandu-se si cu indicele real de inflatie. Dar actul normativ a fost astfel intocmit, incat doar cei cu pensii grase sa aiba de castigat, si vom arata in ce mod. Ca baza de calcul s-a luat un castig salarial mediu pe fiecare an, din 1950 pana astazi (Anexa 6). Daca luam ca referinta anul 1978, spre exemplu, vom observa ca salariul mediu net pe economie a fost stabilit la 2.011 lei. Ceea ce este din nou ireal si mincinos. La acea vreme, un muncitor dintr-o intreprindere de avioane castiga, la angajare, 1.601 lei, altul din constructii, cu zece ani vechime primea 1.900 lei, iar un vanzator cu 20 de ani vechime, circa 1.500 de lei. De asemenea, inginerii incadrati in munca dupa terminarea facultatii nu erau platiti cu mai mult de 1.400 de lei, iar profesorii ajungeau la cel mult 1.800 de lei. Si-atunci, cum poate reflecta realitatea media salariala pe anul 1989, "aranjata" de legiuitor? Alt exemplu: un muncitor cu inalta calificare primea in 1989 in jur de 2.800 de lei, dar media stabilita in Anexa 6 a legii este de 3.063 lei. Nici unul dintre cazurile mentionate sa nu fi atins, la acea vreme, salariul mediu pe economie? Este cat se poate de evident ca ciudatele medii stabilite de legiuitor ca baza de calcul au fost artificial majorate, astfel incat recalcularea pensiilor sa-i favorizeze doar pe cei cu pensii grase, care sunt si mai putini la numar.
In concluzie, putem spune ca sistemul national de pensii pus la cale in Romania este de-a dreptul revoltator, total inechitabil si ilegal. Majoritatea banilor ce constituie fondul national de pensii sunt colectati din sectorul economic privat, dar cu toate astea sunt deturnati in scopurile pe care le-am demascat pana aici.
Pagina realizata de Dan COSTE 
 Afisari: 213  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 30 Afiseaza toate comentariile  
ION ILIESCU   de Nituc
Ore cu cine ....   de folclorist
Cat e pensia lui Ion Ilescu ? Iar Pacepa ?   de Maldini
Noua lege va rezolva si pensiile : limita de varsta fiind 90 de ani   de ionion
Pensionari batjocoriti   de Vasile Zarnescu
"Pensionarii ies la cersit "   de Maldini
Salariul mediu inainte de 1989   de Ovidiu C
Mi se pare normal!!!!!   de everest_555
prost articolu   de adyciobanu
Hotia, escrocheria si coruptia a omorit si omoara in continuare Romania si pa rumani!   de Giculica zbanghiul-turbat
contributii pentru asigurari sociale   de liesa
maica mea a muncit in romania 31 de ani   de CHIORU
Poza e incompleta : pt. a sublinia ideea principala, ar fi fost normal sa se afiseze, langa chipul batranei, si...   de Tzepelica
Conform noilor reforme se va distribui GRATUIT pesmet tutlor pensionarilor -   de ionion
Iar voi pensionarilor ce va tot plangeti ? 20 de euros pe luna v-ajunge   de ionion
pt alexandru15 :   de ionion
autorul articolului se copilareste? sau asa e el infantil?   de alexandru15
INDOLENTA/ NESIMTIREA   de mamaie
pensionarii   de Istrati Mihai
pensionarii   de Istrati Mihai
cand jurnalistii n-au studii   de george33
Cu totii ...la vot   de dur
Aceasta poza ar trebui sa-i bantuie pe guvernantii romani,   de Raquel
TOTII PENSIONARII SA SE DUCA........   de predicatoru
Cine a avut impresia ca iobagia, zeciuiala ...etc etc au fost desfiintate   de ionion
   de Rocky
Bucuria de viata este in mintea fiecarui om cand se naste dar......apar cucuvelele   de Doro
LA PRIMA INUNDATIE BASESCU NU A VRUT.....   de predicatoru
Asa arata... cand cizmarii se apuca de ceasornicarie.. (re: creatia populista in chip de articol) Romania intra intr-o   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Minunata fotografie...   de dq
A r h i v a
  Doua romance ucise in atentatul de la Tel Aviv    17 comentarii
  Derapajele Romaniei inaintea aderarii    5 comentarii
  Misterele de 100 de ani    1 comentariu
  Mircea Toma in razboi cu Botos si DNA    3 comentarii
  Timbre pascale    1 comentariu
  Bucurestiul ingropat in praf    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Stiri pe scurt (317 afisari)
 Jaf la pensii (213 afisari)
 Misterele de 100 de ani (201 afisari)
 Procesul comunismului, procesul Occidentului (87 afisari)
 Tom Cruise va manca placenta copilului sau (82 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01825 sec.