Ziua Logo
  Nr. 3604 de miercuri, 19 aprilie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Lumea vazuta prin lentila Rusiei
Evgheni PRIMAKOV 
La Moscova a avut loc prima intalnire a "Viziunii strategice: Lumea Ruso-Islamica". Ea s-a bucurat de participarea personalitatilor politice, publice si religioase din aproape toate statele islamice importante. Participantii straini au pus in lumina importanta contactelor cu colegii lor rusi pe tema problemelor internationale curente, legate de dialogul dintre civilizatii diferite. Formatul intalnirii nu a fost ales la intamplare. Vorbitorii au subliniat adesea ca Rusia este una dintre marile puteri care influenteaza viata internationala si ca, in aceasta calitate, ea poate face si face deja tot ce poate, pentru a impiedica evolutia unei tendinte extrem de periculoase pentru omenire - divizarea lumii pe considerente religioase.
In Rusia exista milioane de musulmani. Ei nu sunt imigranti, ca in numeroase state occidentale, ci fac parte din populatia indigena. Aceasta este o comunitate unica. In plus, pozitia Rusiei este unica si datorita faptului ca serveste drept "punte" intre Europa si Asia. Tendinta de divizare a lumii pe criterii religioase si care tin de tipul de civilizatie - sau, mai degraba, divizarea ei in parti musulmane si ne-musulmane - reprezinta unul dintre cele mai mari pericole care ameninta omenirea.
Aceasta atitudine este pusa in general pe seama terorismului international care este alimentat in mare masura de islam ca religie. Nu voi insista asupra greselii de a face o asemenea legatura: doar ignorantii sau detractorii malitiosi ai islamului pot spune ca aceasta credinta, care este una dintre cele mai vechi religii din lume si care este practicata de o mare parte a populatiei lumii, da nastere terorismului. Este adevarat ca numeroase organizatii teroriste - si inainte de toate al-Qaida, folosesc Islamul ca o fatada a activitatilor lor. Care este motivul pentru aceasta? Desigur nu acela ca Islamul ca religie per se ar fi impregnat de extremism. Anumite persoane evidentiaza ruptura tot mai mare dintre Statele Unite, Canada, tarile europene, Australia si Noua Zeelanda si restul lumii, care are o populatie predominant musulmana. Dar lucrurile nu stau chiar asa. Sa nu uitam, de exemplu, ca liderii organizatiilor si gruparilor teroriste provin, ca regula generala, din familii bogate.
Eu cred ca dezvoltarea extremismului islamic este determinata de o serie de factori. Principalul factor este relatia dintre civilizatii diferite. Repet: relatia, nu confruntarea sau conflictul civilizatiilor, asa cum sugereaza anumiti autori, dintre care unii dintre Statele Unite. Acest mod de a privi lucrurile este gresit. De ce? Procesul de globalizare a cuprins intreaga comunitate internationala, inclusiv statele musulmane. Aceste tari nu se afla in afara componentei tehnologice a civilizatiei moderne, care are un efect urias, desi inegal, asupra tuturor aspectelor dezvoltarii omenirii.
Problema este ca civilizatia globala nu este legata doar de inovatia tehnica si tehnologica. Ea este formata din diferite tendinte culturale, religioase si politice si din diferite civilizatii unice, care se apropie tot mai mult unele de altele, in special prin dialog. Astazi, acest dialog se afla intr-o situatie de criza.
Unul dintre principalele indicii ale acestei crize este obsesia Statelor Unite - care, din punct de vedere economic si militar, sunt cele mai puternice reprezentante ale civilizatiei occidentale - referitoare la exportarea modelului lor democratic catre alte tari, in special catre cele musulmane. In plus, acest "export" este bazat pe utilizarea fortei. Irakul a devenit deja o tinta a unui asemenea "export", iar Siria si Iranul sunt posibilele urmatoare tinte. In acelasi timp, Statele Unite ignora complet experienta istorica a acestor tari, structurarea fortelor lor interne si traditiile lor.
Un alt factor care a contribuit la intarirea extremismului islamic a fost criza Orientului Mijlociu. Astazi, miscarea Hamas a devenit tinta criticilor si acuzatiilor, deoarece se considera ca reprezinta un obstacol in calea unei intelegeri de pace. Israelul, care este sustinut de Statele Unite, declara ca nu doreste sa trateze cu Hamas, dat fiind ca acesta este o organizatie terorista, chiar daca a ajuns la putere in Autonomia Palestiniana in urma unor alegeri democratice. Am putea sa ne amintim in acest punct ca doi fosti premieri israelieni, Menachem Begin si Yitzhak Shamir, au fost teroristi veritabili, cautati de autoritatile britanice, dispuse sa plateasca sume uriase pentru a-i prinde. Totusi, cand au ajuns la putere in urma alegerilor, nimeni nu s-a indoit de legitimitatea contactelor stabilite cu ei.
Pana de curand, lumea era impartita dupa criterii ideologice. Omenirea a reusit sa rezolve aceasta situatie. Divizarea lumii pe criterii care tin de religie si de civilizatie este o amenintare noua si la fel de serioasa. Omenirea ar trebui sa adune suficienta putere pentru a contracara aceasta amenintare.
Comentariul lui Evgheni Primakov, academician, fost premier al Rusiei, fost sef al Serviciului de Informatii Externe rus (SVR), ne-a fost furnizat de Agentia "Rusia la zi"
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Refuzul recunoasterii statului Israel   de haril
Un Talmesh-Balmesh dar de culoare ROSHIE...................   de Mos Grigore
Lentila Rusiei   de rosenthal
perfect punct de vedere al unui laic   de andreifodor
Incep sa-l regret pe Tretiakov ...   de Arogantu'
A r h i v a
  O lege pentru linistea UE    2 comentarii
  Impreuna!    3 comentarii
  Procesul comunismului, procesul Occidentului    54 comentarii
  Politica fiscala si pomenile electorale    3 comentarii
  La judecata zilei    4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Stiri pe scurt (317 afisari)
 Jaf la pensii (213 afisari)
 Misterele de 100 de ani (201 afisari)
 Procesul comunismului, procesul Occidentului (87 afisari)
 Tom Cruise va manca placenta copilului sau (82 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.83421 sec.