Ziua Logo
  Nr. 3604 de miercuri, 19 aprilie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Politica fiscala si pomenile electorale
Mihai TANASESCU 
Zilele trecute o parte din mass-media abunda de informatii potrivit carora, in 2005, companiile romanesti si-au dublat profiturile. Cauza acestui "boom" economic ar fi cota unica de 16 la suta, implementata de catre actualul Guvern, la inceputul anului trecut. "Succesul" cotei unice devine astfel argumentul forte pentru credibilizarea politicilor fiscale si economice ale Guvernului Tariceanu. Printr-o "coincidenta" fericita, stirea cu privire la beneficiile imense ale cotei unice apare exact in momentul cand ministrul Finantelor pregateste o noua modificare (cine le mai numara?) a Codului Fiscal.
Analistii economici au disecat aceasta informatie, iar aura de glorie a cotei unice a inceput sa mai paleasca. Realitatea economica arata putin altfel decat in paginile anumitor cotidiane centrale, gata sa dea o mana de ajutor Guvernului.
In 2005, moneda nationala s-a apreciat cu 13 procente. Acest indicator afecteaza cu certitudine nivelul "spectaculos" de crestere al profiturilor exprimate in euro si dezvaluie un peisaj economic mai putin fericit decat cel promovat de catre mecanismele de manipulare ale Puterii. De asemenea, aprecierea accentuata a monedei nationale sugereaza ca, de fapt, si impozitul pe profit, calculat ca venit al bugetului statului, este in 2005 la acelasi nivel cu 2004. Prin urmare, cota unica de impozitare nu a adus nimic in plus.
Analiza performantelor economice inregistrate de companiile romanesti in 2005, releva nu succesul, ci chiar esecul cotei unice de 16 la suta. Profiturile din industria prelucratoare au avut o tendinta de crestere modesta, in timp ce productia din ramurile respective a avut un ritm de crestere de sub doi la suta. Segmentele care au produs in mod real profituri sunt cele legate de consum, cu efectul deja cunoscut: cresterea ingrijoratoare a importurilor. In aceste conditii, economia nationala devine din ce in ce mai putin competitiva, iar productivitatea muncii sufera o scadere accentuata a ritmului de crestere.
Cu cateva luni in urma spuneam ca, daca Guvernul nu va reusi sa-si coordoneze politicile economice cu obiectivele Bancii Centrale, Romania va suferi o criza financiara similara celei care a lovit in 1997 tarile Asiei de Sud-Est. Politica economica a Guvernului Tariceanu se bazeaza, in continuare, pe aprecierea semnificativa a monedei nationale, pe crestere consumului si avantul importurilor. In aceste conditii, amenintarea unei crize financiare depaseste nivelul dramatismului unui editorial si constituie un avertisment realist fata de viitorul economiei nationale. Fara revizuirea profunda a politicii fiscale, regandirea modului de formare a veniturilor bugetare si modificarea prioritatilor de cheltuieli, Romania nu va putea sa faca fata presiunii uriase care va lovi economia nationala in perioada post-aderare.
Cota unica de impozitare a lasat la nivelul societatilor comerciale si la nivelul populatiei mai multi bani decat se estimase initial. Aceste sume se ridica, potrivit analizelor, la peste doua miliarde de euro. Acestia sunt banii care lipsesc astazi din bugetele Educatiei, Cercetarii sau Sanatatii, sunt banii care lipsesc proiectelor importante de infrastructura. Cota unica este, de fapt, un instrument care ar fi trebuit sa ajute companiile sa-si reinvesteasca banii obtinuti in tehnologie noua, in mecanisme care sa le conduca la cresteri de productivitate si competitivitate.
Din pacate, in Romania, cota unica a incurajat consumul, a incurajat importurile si a provocat derapajele substantiale din balantele comerciale.
Cota unica a lasat bugetul statului fara fonduri extrem de importante si a marcat scaderea tuturor indicatorilor economici. Cota unica a incurajat inflatia si aproape a stopat procesul dezinflationist. Cu toate aceste dezechilibre la nivel macroeconomic, cota unica nu a pus mai nimic in loc.
Astazi populatia resimte esecul politicii fiscale fundamentate pe cota unica de 16 la suta. Pensionarii organizeaza marsuri de protest pentru ca pensiile le sunt mult prea mici fata de cresterile de tarife la utilitati. Dar, ar trebui sa fie foarte fericiti de mila pe care le-o arata Guvernul de Paste aruncandu-le o suma modesta drept "ajutor acordat o singura data".
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Formidabil tupeu!   de Tzepelica
politica fiscala   de Istrati Mihai
Acum un an am sustinut acelasi lucru   de neamtu tiganu
A r h i v a
  O lege pentru linistea UE    2 comentarii
  Impreuna!    3 comentarii
  Procesul comunismului, procesul Occidentului    54 comentarii
  Lumea vazuta prin lentila Rusiei    5 comentarii
  La judecata zilei    4 comentarii
  Politica incertitudinii    2006-04-12
  S-a stricat portocala?    2006-04-05
  Guvernul si BNR vorbesc limbi diferite    2006-03-29
  Romania orfana    2006-03-22
  Cresterea pretului gazelor DA, majorarea pensiilor NU    2006-03-15
 Top afisari / comentarii 
 Stiri pe scurt (317 afisari)
 Jaf la pensii (213 afisari)
 Misterele de 100 de ani (201 afisari)
 Procesul comunismului, procesul Occidentului (87 afisari)
 Tom Cruise va manca placenta copilului sau (82 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.23861 sec.