Ziua Logo
  Nr. 3604 de miercuri, 19 aprilie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Stiri pe scurt
BCR la Parlament
Banca Comerciala Romana (BCR) a solicitat, ieri, Biroului Permanent al Camerei Deputatilor sa-i transmita un punct de vedere privind posibilitatea inchirierii unui spatiu pentru amenajarea unui punct de lucru al bancii in incinta Palatului Parlamentului, transmite Rompres. BCR solicita Biroului Permanent al Camerei Deputatilor sa analizeze propunerea si sa transmita etapele ce trebuie parcurse in vederea infiintarii agentiei bancare (punct de lucru). (A.G.C.)
"Cartile" Bancii Mondiale
Reprezentanta din Romania a Bancii Mondiale doneaza intreaga biblioteca de la sediul sau Bibliotecii Centrale Universitare (BCU), in scopul facilitarii accesului unui public cat mai larg la publicatiile sale, a declarat, ieri, Owaise Saadat, country manager al biroului Bancii Mondiale din Romania. "Biblioteca noastra cuprinde in prezent mii de publicatii, rapoarte si studii si continua sa soseasca altele noi", a spus Saadat. Potrivit oficialului Bancii Mondiale, toata biblioteca va ramane in proprietatea Bibliotecii Centrale Universitare si dupa retagerea biroului institutiei internationale din Romania. Saadat a mai afirmat ca Banca Mondiala desfasoara in prezent programul "Economia bazata pe cunoastere", care prevede crearea de centre informatice in zone cu acces slab la Internet si computere. Pe de alta parte, Saadat a aratat ca Biroul BM din Romania va fi inchis in momentul in care tara va reusi sa se transforme din imprumutat in donator, respectiv atunci cand Produsul Intern Brut pe cap de locuitor va fi de 6000 de dolari. In prezent, in Romania PIB/cap de locuitor este de aproximativ 2000 de dolari. (A.G.C.)
Ajutor autorizat
Consiliul Concurentei a autorizat un ajutor de stat de 16,97 milioane de lei pentru restructurarea societatii Timpuri Noi. Potrivit autoritatii de concurenta, facilitatea este conditionata de implementarea programului de restructurare asumat, de reducerea capacitatilor de productie pana la sfarsitul anului 2008 si de renuntarea la unele produse. Ajutorul de stat a fost acordat pe baza unui plan de restructurare pentru perioada 2004-2008, care cuprinde masuri de restructurare organizatorica, tehnica, de mediu si financiara, care sa conduca la reorganizarea societatii, se arata in comunicatul Consiliului Concurentei. Timpuri Noi produce motoare, turbine, diverse utilaje, precum si piese de schimb. In 2003, Asociatia Salariatilor societatii Timpuri Noi Bucuresti a achizitionat, de la fosta Autoritate pentru Privatizare, pachetul majoritar de actiuni al companiei (69,9%) pentru 1,1 milioane de euro. (A.G.C.)
Prime pentru ortaci
Minerii din cadrul Companiei Nationale a Huilei (CNH) Petrosani vor primi prime substantiale de Pasti, desi societatea se afla in topul datornicilor la bugetul statului, transmite Mediafax. Directorul general al CNH, Daniel Surulescu, a declarat ca, potrivit Contractului colectiv de munca, angajatii companiei primesc cate 3,4 milioane de lei vechi ca prima de Pasti, pentru plata primelor fiind alocat un fond de 64 de miliarde de lei vechi. Primele vor fi acordate incepand de astazi. De aceste prime nu vor beneficia si cei peste 220 de mineri care vor fi disponibilizati din cadrul CNH pana la sfarsitul acestei luni. Conform contractului colectiv de munca al CNH, pe langa prima de Pasti, minerii din Valea Jiului mai beneficiaza de o prima de Ziua Minerului, 6 august, cand cei care lucreaza in subteran vor incasa 3 milione de lei, iar cei care lucreaza la suprafata 2 milioane de lei, aceleasi prime fiind acordate si de Craciun. De asemenea, minerii care pleaca in concediu beneficiaza, in compensarea biletelor de odihna si tratament, in doua transe, de cate 2 milioane de lei daca pleaca in concediu in perioada ianuarie-iunie si 6 milioane lei dupa luna iunie. (G.M.)
Leul castiga teren
Leul isi continua trendul ascendent fata de moneda europeana, chiar daca referinta publicata de BNR se situeaza peste nivelul precedent, revenirea strainilor in piata interbancara determinand o revigorare a volumului de tranzactionare, transmite Mediafax. Directia de apreciere a euro nu a fost sustinuta de volume mai mari pentru cumpararea euro, iar ordinele ulterioare au aratat o tendinta generala a pietei pentru vanzare de valuta, atat din partea investitorilor straini, cat si a bancilor. BNR a anuntat un curs de referinta de 3,4873 lei/euro, cu 0,2 bani mai sus fata de nivelul publicat in ziua precedenta. Moneda americana a fost cotata la 2,8441 lei, in scadere cu aproape 2 bani. Pe piata monetara, ratele dobanzilor pentru depozitele la o zi si o saptamana au inceput sa coboare pana aproape de 5%. Explicatia consta in sumele mari care vor fi scadente peste doua zile, cand vor intra in piata, potrivit dealerilor, aproximativ 9 miliarde de lei. (A.G.C.)
Arctic creste vanzarile
Arctic Gaesti estimeaza pentru 2006 un nivel al vanzarilor de 180-185 de milioane de euro, din care livrarile de frigidere la export vor atinge 75 de milioane de euro, a declarat, ieri, directorul de marketing si vanzari al companiei, Monica Iavorschi, citata de Mediafax. "Anul 2005 a insemnat pentru Arctic depasirea pragului de 100 de milioane de euro in privinta vanzarilor. Astfel, afacerile societatii au insumat 150 de milioane de euro, din care piata interna a contribuit cu 100 de milioane de euro", a afirmat Iavorschi, intr-o conferinta de presa. Frigiderele realizate la Arctic sunt comercializate in 30 de state, printre acestea numarandu-se Franta, Polonia, Germania, Spania, Marea Britanie, Austria si Grecia. In 2005, compania a exportat 480.000 de frigidere, in crestere cu 15% fata de anul precedent. Potrivit directorului general al Arctic, Ugur Kayali, compania a investit, anul trecut, aproximativ 10 milioane de euro in cresterea capacitatii de productie, extinderea gamei de produse, retehnologizare, infrastructura si IT. Arctic face parte din grupul Arcelik, unul dintre primii cinci producatori de aparatura electrocasnica din Europa. (A.G.C.)
"www.societatedurabila.ro"
Holcim Romania a lansat ieri "www.societatedurabila.ro", primul portal din tara care pune la dispozitia publicului larg informatii, idei si proiecte valoroase din domeniul dezvoltarii durabile. Portalul reprezinta o alta initiativa a companiei privind responsabilitatea sociala. "Dezvoltare nu inseamna doar consum de energie si resurse, ci si protejarea acestora. Aceasta sursa virtuala de informare pe care tocmai am lansat-o vorbeste explicit despre tot ce inseamna dezvoltare durabila, cu accente puse pe ecologie si responsabilitate sociala, dar, mai ales, permite vizitatorilor sa se exprime, nu doar sa se informeze, invitandu-i pe toti cei interesati la expunerea opiniilor si ideilor", a declarat Markus Wirth, director general Holcim Romania. (G.M.)
 Afisari: 317  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Vladescu face Pastele cu FMI    1 comentariu
  Reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda construite simultan    
  Un miliard de euro garantie pentru Fondul Proprietatea    1 comentariu
  Investitorii schimba petrolul cu aurul    4 comentarii
  Furnizorii de produse medicale isi cer banii    
  Lansare BNR    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Stiri pe scurt (317 afisari)
 Jaf la pensii (213 afisari)
 Misterele de 100 de ani (201 afisari)
 Procesul comunismului, procesul Occidentului (87 afisari)
 Tom Cruise va manca placenta copilului sau (82 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01204 sec.