Ziua Logo
  Nr. 3604 de miercuri, 19 aprilie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Camatarii au ajuns la Curtea Constitutionala
-- Curtea de Apel a solicitat Curtii Constitutionale sa analizeze daca mai multe articole din Legea sigurantei nationale sunt conforme cu prevederile constitutionale
Curtea Constitutionala va verifica daca mai multe articole din Legea sigurantei nationale sunt conforme cu prevederile constitutionale, dupa ce a fost sesizata in acest sens de magistratii Curtii de Apel Bucuresti care judeca dosarul fratilor Ion si Vasile Balint, zisi Nutu si Sile Camataru. In luna decembrie a anului trecut, unul dintre avocatii fratilor Camataru a solicitat ca la dosar sa fie depuse autorizatiile in baza carora anchetatorii au interceptat si inregistrat convorbirile acestora. Asta dupa ce atat fratii Camataru, cat si alte persoane acuzate in acest caz au sustinut ca nu au purtat niciodata convorbirile ce le sunt atribuite si care constituie proba in dosar.
Problema constitutionalitatii a patru articole din Legea 51/1991 privind siguranta nationala si a unui articol din Legea 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate a fost ridicata in procesul in care fratii Camataru sunt judecati, alaturi de complicii lor, pentru mai multe fapte de crima organizata. Astfel, Curtea Constitutionala va analiza, potrivit Mediafax, daca articolele 10, 11 alineatul 1, litera d, 13 si 15 din legea 51/1991 sunt conforme cu legea fundamentala. Potrivit articolului 10, "activitatea de informatii pentru realizarea sigurantei nationale are caracter secret de stat. Informatiile din acest domeniu nu pot fi comunicate decat in conditiile prezentei legi". Articolul 11, alineatul 1, litera d prevede ca informatiile din domeniul sigurantei nationale pot fi comunicate printre altele organelor de urmarire penala, cand informatiile privesc savarsirea unei infractiuni, iar articolul 13 reglementeaza procedura de autorizarea a interceptarilor, precum si valabilitatea si posibilitatea prelungirii mandatului emis pentru interceptari. In articolul 15 din legea 51/1991 este prevazuta procedura acestor interceptari in situatiile care impun inlaturarea unor pericole iminente pentru siguranta nationala.
Curtea Constitutionala va analiza si constitutionalitatea articolului 24 alineatul 4 din Legea182/2002, potrivit caruia informatiile considerate secrete si de importanta deosebita pot fi declasificate prin hotarare de Guvern. Pana la solutionarea acestor exceptii de catre Curtea Constitutionala, procesul de la Curtea de Apel Bucuresti - aflat in faza de apel - a fost suspendat de instanta, potrivit procedurii.
G. TARATA
A r h i v a
  Morar: Dosarul Flota nu este pus la pastrare    1 comentariu
  Vanghelie, asteptat de procurori si saptamana viitoare    1 comentariu
  Olguta Vasilescu se tine de averea lui Berceanu    1 comentariu
  Zaher Iskandarani la un pas de libertate    4 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Stiri pe scurt (317 afisari)
 Jaf la pensii (213 afisari)
 Misterele de 100 de ani (201 afisari)
 Procesul comunismului, procesul Occidentului (87 afisari)
 Tom Cruise va manca placenta copilului sau (82 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00800 sec.