Ziua Logo
  Nr. 3598 de miercuri, 12 aprilie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Piata de carte
1000 de ani in imagini
Volumul "Mileniul romanesc - 1000 de ani de istorie in imagini" vine sa umple un gol in spatiul editorial romanesc prezentand o ampla colectie de fotografii care ilustreaza istoria Romaniei. Realizat de Editura Literat International si de Fundatia Culturala Magazin Istoric, volumul a fost publicat la inceputul acestui an, fotografiile provenind din arhiva foto a revistei "Magazin istoric" si a agentiei Rompres. "maginile se ofera privirilor atente, dar se destainuie numai mintilor iscoditoare, capabile prin invatatura si reflectie sa completeze secventele pe care ele doar le sugereza", afirma academicianul Virgil Candea in prefata volumui citat. Explicatiile fotografiilor poarta semnatura lui Dorin Matei pentru secolele XI-XVII si cea a Georgetei Filitti pentru perioada secolelor XVIII-XX. (D.E.)
Controversatele "Memorii ale unei gheise"
Interzisa in China in urma unor puternice controverse, ecranizarea, in regia lui Rob Marshall, a romanului "Memoriile unei gheise" de Arthur Golden, a castigat trei Premii Oscar, un Glob de Aur si trei premii Bafta. Filmul va fi distribuit si la noi, de catre Prooptiki Romania, incepand cu 14 aprilie.
Dar pana atunci, a fost lansat ieri, la libraria Diverta din incinta Plaza Romania, romanul "Memoriile unei gheise", aparut in traducere la Editura Humanitas. "Memoriile... evoca, absolut captivant si in toate detaliile, o lume disparuta", titra publicatia "Daily Mail". Ce este o gheisa? Un obiect al dorintei. O opera de arta in miscare. Un actor, un artizan, un entertainer, asa cum o defineste traditia japoneza. Un tip uman, la granita cliseului cultural, imposibil de redat in categoriile occidentale. Sau poate, pur si simplu, o femeie care poseda, in cea mai inalta masura, rafinamentul codurilor si artelor lumesti. Cartea lui Arthur Golden, devenita bestseller si vanduta in peste patru milioane de exemplare, incearca sa-i ofere occidentalului de azi un raspuns la aceasta intrebare, asumandu-si riscul nemiloasei demitizari intre culturi.
Lansarea a fost urmat de o avanpremiera a filmului "Memoriile unei gheise", ecranizare din 2005. (L.I.)
O colectie "Chic"
A patra colectie de literatura universala de la Polirom - "Chic" - a debutat cu sapte titluri, lansarea avand loc ieri seara in Clubul bucurestean Temple, intr-un eveniment-spectacol care a inclus cartea, moda si muzica. Conceptul colectiei "Chic" este unul dinamic, in care umorul apare ca o componenta importanta, iar stilul lejer face cartile accesibile oricui; traduceri din literatura universala contemporana, romane de succes, pentru un public preponderent feminin. "Chic" este inaugurata de doua noi romane de Sophie Kinsella ("La cumparaturi cu sora mea" si "Poti sa tii un secret?"), cel mai recent roman al lui Lauren Weisberger ("Vreau sa fiu V.I.P.") si doua carti semnate de autoare traduse pentru prima data in Romania - Plum Sykes cu "Blonde de milioane" si Marian Keyes cu "Lucy Sullivan se marita". Doua bestseller-uri publicate initial in "Biblioteca Polirom" - "Bridget Jones: La limita ratiunii" si "Diavolul se imbraca de la Prada" -, au fost reeditate in noua colectie. (L.D.)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Controversa ABC   de Vasile Teodorovici
A r h i v a
  Vizita Papei la Sibiu nu pare posibila    5 comentarii
  Concurs cu fotografii artistice    
  Paste Evreiesc 5766    9 comentarii
  Succes pentru Tudor Giurgiu    
  Ce citeau romanii acum 68 de ani?    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Amenzi astronomice pentru constructii neautorizate (1151 afisari)
 Podul de sprit (667 afisari)
 Paste Evreiesc 5766 (571 afisari)
 Judecatorii, afectati de legea salarizarii (474 afisari)
 Stiri pe scurt (263 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.06080 sec.