Ziua Logo
  Nr. 3598 de miercuri, 12 aprilie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Vizita Papei la Sibiu nu pare posibila
-- Cardinalul Achille Silvestrini considera ca Benedict al XVI-lea va fi un mare invatator intru viata crestina * Suveranul Pontif ar fi incantat sa-l intalneasca pe patriarhul Teoctist * Fratii ortodocsi din Romania sa acorde importanta raporturilor cu greco-catolicii
La o saptamana de la implinirea unui an de la moartea Papei Ioan Paul al II-lea, Eminenta Sa, cardinalul Achille Silvestrini, ex-prefect al Congregatiei Pontificale pentru Bisericile Orientale si expert in politica internationala, a binevoit sa ne impartaseasca cateva impresii in legatura cu pontificatul celui ce a fost numit "profetul", "atletul lui Dumenzeu" sau "omul care a schimbat lumea", precum si despre succesorul sau la tronul Sfantului Apostol Petru, Joseph Ratzinger.
"Pontificatul gesturilor - al lui Wojtyla si cel catehetic - al lui Ratzinger"
Realizarea unitatii depline si vizibile a tuturor crestinilor era un vis foarte drag inimii wojtyliene, din pacate nerealizat. La randul sau, Papa Benedict al XVI-lea pare determinat sa continue acest itinerar catre unitate, definind-o ca prioritate a pontificatului sau. Sa fie ecumenismul un semn al vremurilor?
Cu siguranta. Suvernul Pontif este convins de acest lucru. Ecumenismul se refera, in general, la promovarea unitatii cu toate bisericile crestine, insa Benedict al XVI-lea ar dori realizarea, in primul rand, a unui dialog intens cu Bisericile Ortodoxe, pe care le considera foarte apropiate. Intrucat catolicii si ortodocsii impartasesc lucruri esentiale: aceeasi succesiune apostolica, aceleasi sfinte taine, aceeasi conceptie despre episcopat. Deci, este logica si, in mod evident, mai simpla promovarea, in primul rand, a raporturilor catolico-ortodoxe. Benedict al XVI-lea este decis sa continue linia pontifului polonez. Astfel, in data de 30 noiembre, Papa va merge in Turcia, unde-l va intalni pe Patriarhul Constantinopolului. Doreste foarte mult sa mearga la Moscova si sa aiba o intrevedere cu Alexei al II-lea si cred ca Suveranul Pontif ar fi incantat, de asemenea, sa-l intalneasca pe patriarhul Teoctist, care a construit un raport splendid cu Papa Ioan Paul al II-lea. Convingerea mea este ca Benedict al XVI-lea ar fi bucuros sa continue acest raport cu Biserica Ortodoxa Romana.
In Romania s-a exprimat dorinta unei vizite a Sfantului Parinte, mai ales avand in vedere Adunarea Ecumenica programata sa aiba loc in 2007 la Sibiu. Considerati posibila aceasta calatorie apostolica?
Nu sunt la curent in legatura cu aceasta vizita. Insa nu cred ca va fi posibila...
Care sunt, dupa dumneavoastra punctele-cheie ale acestui pontificat primavaratic?
Raportul dintre culturi si religii. Papa doreste sa ajute popoarele de diverse culturi sa se cunoasca, sa se inteleaga si sa colaboreze. Si un alt lucru pe care doreste sa-l infaptuiasca este promovarea pacii in lume.
Ati fost un apropiat al Papei Ioan Paul al II-lea. Ce aspecte ale personalitatii sale v-au impresioant cel mai mult si, de asemenea, care credeti ca ar fi aspectele inedite care-i definesc misiunea apostolica?
Faptul ca era, inainte de toate, un om al rugaciunii. Inainte de a initia orice lucru: fie ca era vorba de o calatorie, o enciclica sau un mesaj de ruga. Reflecta indelung si se ruga Domnului sa-l ajute sa implineasca voia Sa.
Un alt aspect important il reprezenta dorinta de a merge in mijlocul tutoror popoarelor. Vroia ca toate natiunile lumii sa aiba de la Papa un mesaj de pace. Este suficient sa ne gandim la ceea ce a facut in legatura cu razboiul din Irak: in 1991, cu ocazia razboiului din Golf, si apoi in 2004. A denuntat intotdeuna cu vehementa razboiul ca fiind o "eroare", o "infrangere absoluta a umanitatii". Consider ca aceasta pozitie repetata a Papei impotriva razboiului este de importanta vitala, mesajul sau de pace adresat natiunilor fiind esential.
Ati participat la primul consistoriu din pontificatul Papei Benedict al XVI-lea. Ce impresii aveti in legatura cu prima etapa a acestuia, dedicata rugaciunii si reflectiei?
Impresii pozitive, de fraternitate. S-a dat astfel ocazia tuturor cardinalilor din lumea intreaga sa se cunoasca si sa fie impreuna. Cred ca actualul Pontif va convoca des consistorii, cel putin cate unul in fiecare an. Acesta este deja un bun inceput.
In calitate de prefect emerit al Congregatiei pentru Bisericile Orientale, ce mesaj le adresati fratilor ortodocsi din Romania?
In primul rand, sa continue sa se implice in acest spirit de fraternitate pentru colaborarea dintre Biserici. In al doilea rand, sa acorde importanta raporturilor cu greco-catolicii, o realitate istorica neglijata uneori. Biserica Ortodoxa majoritara fiind unita, omogena, cred ca va putea realiza acest lucru, aspect care prin natura sa contribuie in mod considerabil la raporturile cu Biserica Catolica.
Aveti asteptari speciale de la pontificatul lui Joseph Ratzinger?
Da. Educarea catehetica a lumii in spiritul valorilor fundamentale ale vietii crestine. Iata urarea si astepterea mea. Deja discursurile pe care le adreseaza in fiecare miercuri, cu ocazia rugaciunii "Angelus", sunt de o mare profunzime, bine reflectate. Cred ca Benedict al XVI-lea, gratie pregatirii sale formidabile, va fi un mare invatator intru viata crestina. Nu va face gesturi spectaculoase, nu va intreprinde multe voiaje apostolice. Va realiza, insa, o interesanta opera de educatie crestina.
Ati putea caracteriza intr-o fraza pontificatul lui Karol Wojtyla?
Cred ca da. Este fraza care se afla in "Redemtoris Hominis", prima enciclica a Papei: "Prin actul intruparii, Hristos se uneste cu fiecare fiinta umana". Omul trebuie sa stie ca Mantuitorul Isus Hristos este indrumatorul sau spiritual prin excelenta.
Claudia STANILA, Vatican 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
intalniri de gradul trei   de the
Rusine episcopiilor romano-catolice   de iancu ion
greco-catolicii   de George-Felix
In provincia Sibiu papamobilul nu are cu ce sa se alimenteze ! Cand   de ionion
Miracolul romanesc!   de YOGHINUL
A r h i v a
  Concurs cu fotografii artistice    
  Paste Evreiesc 5766    9 comentarii
  Piata de carte    1 comentariu
  Succes pentru Tudor Giurgiu    
  Ce citeau romanii acum 68 de ani?    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Amenzi astronomice pentru constructii neautorizate (1151 afisari)
 Podul de sprit (667 afisari)
 Paste Evreiesc 5766 (571 afisari)
 Judecatorii, afectati de legea salarizarii (474 afisari)
 Stiri pe scurt (263 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02003 sec.