Ziua Logo
  Nr. 3598 de miercuri, 12 aprilie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Patru magistrati, colaboratori
Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) a comunicat Consiliului Superior al Magistraturii faptul ca un judecator si trei procurori au fost depistati, cu ocazia verificarilor legale intreprinse, ca au fost agenti ai serviciilor secrete. Un judecator si un procuror au fost cadre ale Serviciului de Informatii Externe dinainte de 1989, plecand din SIE in 1993 si, respectiv 1995. Au devenit magistrati dupa plecarea din serviciul secret. Ceilalti doi procurori au figurat in perioada stagiului militar in evidentele Directiei de Contrainformatii Militare, inainte de 1989. CSAT a precizat ca nici unul dintre cei patru nu a dat vreodata note informative. CSM a precizat ieri printr-un comunicat de presa ca "informatiile cu privire la aceste persoane au rezultat din datele comunicate de CSAT catre Colegiul National de Studiere a Arhivelor Securitatii".
Nu recunosc
In pofida insistentelor presei, oficialii CSM au refuzat ieri sa faca publice numele celor patru magistrati, invocand faptul ca, potrivit Legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, "informatiile cu privire la datele personale sunt clasificate".
Judecatorul Dan Lupascu, membru al CSM (fost presedinte al acestui for) ne-a declarat ca nici un judecator sau procuror nu a recunoscut in cazul declaratiilor date pe 2005 ca ar fi colaboratori ai serviciilor de informatii.
Judecatorul Carcel demascat de ZIUA
Singurul magistrat care a recunoscut la CSM ca a fost cadru al Securitatii, cu precizarea ca nu ar fi facut politie politica, este judecatorul Marin Carcel, de la Curtea de Apel Bucuresti, despre care ZIUA a dezvaluit in premiera, in urma cu doi ani, faptul ca potrivit evidentelor Ministerului de Interne, acesta a fost elev al Scolii Militare de Ofiteri Activi din cadrul fostului Departament al Securitatii Statului, iar ulterior ofiter activ de securitate in perioada 1969 - 1976.
Ieri, la inchiderea editiei, s-a vehiculat ca judecatorul nominalizat de CSAT este judecatorul Marin Carcel, de la Sectia penala a Curtii de Apel Bucuresti, ca fiind unul din cei doi fosti ofiteri SIE. Al doilea personaj indicat este procurorul Mihai Mircea Timis, actual sef de cadre (cu delegare) din Parchetul Inaltei Curti de Casatie. Acesta ar fi lucrat dupa 1993 cativa ani in diplomatie, iar apoi ar fi revenit magistrat.
Conform unor surse avizate, ceilalti doi procurori din evidentele Directiei de Contrainformatii Militare, ar activa in prezent in zona Parchetelor militare.
Declaratie anuala
Articolul 7 al Legii 303/2004 privind statutul magistratilor obliga magistratii sa dea anual o declaratie legalizata la notar, in care sa spuna daca sunt sau nu "lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii". Atentie, legea are o mare scapare, ea nu-i obliga pe magistrati sa declare daca au fost vreodata cadre ale serviciilor de informatii, cu o singura exceptie in cazul in care au fost "agenti sau colaboratori ai organelor de securitate, ca politie politica". Prin urmare, cei care au fost securisti ori informatori ai fostului DSS, dar nu au facut politie politica, nu sunt obligati sa-si recunoasca trecutul, iar cei care sunt agenti secreti sub acoperire ai serviciilor secrete pot renunta brusc la aceasta calitate fara ca cineva sa stie vreodata de indeletnicirile lor subterane, pentru ca legea nu obliga decat la prezent.
Declaratiile ca n-ai fost agent ori colaborator al Securitatii ca politie politica sunt verificate de CNSAS, iar cele ca nu esti la momentul declaratiei agent ori colaborator al serviciilor secrete se verifica de catre CSAT.
Verificari pe banda rulanta la CSM
La finele anului 2005, la CSM s-au centralizat declaratii de la 4015 judecatori, 2728 procurori si 7864 personal auxiliar din instante si Parchete, declaratii trimise la CSAT pentru verificari. De atunci si pana in prezent au sosit sute de raspunsuri de la CSAT - dar si de la CNSAS - privind rezultatele verificarilor, insa procesul este departe de a fi incheiat.
Potrivit unor surse avizate, este de asteptat ca la nivelul Parchetelor sa se depisteze multi agenti ai Securitatii, intrucat pana in 1989 politica penala a PCR se realiza prin politia politica din Procuratura, de catre acei ofiteri acoperiti, recrutati din perioada studentiei. Sursele noastre au vehiculat ca in 1989 existau circa 140 de procurori acoperiti, care potrivit cutumelor vremii nu aveau voie sa ocupe functii de conducere decat pana la rangul de inspector judetean sau in Procuratura Generala. Unii dintre acesti procurori acoperiti ar fi preluat dupa 1989 multe din functiile cheie ale Parchetelor.
Razvan SAVALIUC 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
si in alte locuri mai sunt judecatori securisti   de Vasile Bleaga
A r h i v a
  Suveica timbrelor    6 comentarii
  Basescu infundat de consilierul ministrului PNL al Apararii    8 comentarii
  CNSAS vrea urgent arhiva MApN    
  Judecatorul Doldur a demisionat    
  Copos e gata sa se supuna lustratiei    2 comentarii
  Tariceanu se teme de lustrarea utecistilor    14 comentarii
  Arestari inutile    5 comentarii
  A stat ceasul aderarii    1 comentariu
  Recursul Romanovilor    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Amenzi astronomice pentru constructii neautorizate (1151 afisari)
 Podul de sprit (667 afisari)
 Paste Evreiesc 5766 (571 afisari)
 Judecatorii, afectati de legea salarizarii (474 afisari)
 Stiri pe scurt (263 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02165 sec.