Ziua Logo
  Nr. 3598 de miercuri, 12 aprilie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Basescu infundat de consilierul ministrului PNL al Apararii
ZIUA FOTO
Sergiu Medar, consilierul prezidential pe probleme de aparare, a sustinut ieri intr-un interviu pentru BBC, ca daca Traian Basescu nu a primit nume conspirativ inseamna ca el nu a colaborat cu Securitatea, asa cum a sustinut Mugur Ciuvica. "Aici in raportul pe care l-a facut, la vremea respectiva seful Directiei de Siguranta Militara, domnul general Nicolaescu, care in prezent e pensionar si consilier al domnului Atanasiu pe probleme de informatii si contrainformatii, scrie ca nu i s-a stabilit nume conspirativ", a afirmat Medar. El a explicat: "Ceea ce eu pot sa va spun este ca numele conspirativ se da in clipa in care faci primul raport. In clipa in care persoana respectiva scrie primul raport despre cineva sau ceva nu-l poate semna cu numele lui. Si atunci, i se da nume conspirativ. Deci, faptul ca nu i s-a dat nume conspirativ domnului Traian Basescu, dar putea fi oricine altcineva in locul sau, orice alta persoana, inseamna ca nu a inceput activitatea operativa. Inseamna ca a fost trecut pe o lista la fel ca multi altii, deci nu a desfasurat nici un fel de activitate". (A.H.)
Parlamentul a aprobat modificarea legii Ticu
Plenul Camerei a adoptat ieri cu 177 de voturi "pentru", 39 "impotriva" si doua abtineri, Ordonanta de urgenta 16/2006 de modificare a Legii privind accesul la propriul dosar si deconspirarea securitatii ca politie politica, care urmeaza sa fie promulgata de presedinte.
Deputatii PRM si PSD nu au pierdut insa ocazia sa reia criticile la adresa Ordonatei si a CNSAS batand apa in piua ca Puterea are intentia de a utiliza Colegiul pentru santaj politic si nici pe departe pentru aflarea adevarului. Drept urmare, fostul securist Ilie Merce (PRM) i-a isterizat din nou pe deputatii Puterii prin luari de cuvant lipsite de noima.
Definitia colaboratorului
Ordonanta care a primit unda verde la Camera precizeaza ca prin politie politica se inteleg "toate acele activitati ale securitatii statului sau ale altor structuri si institutii cu caracter represiv care au vizat instaurarea si mentinerea puterii totalitar-comuniste, precum si suprimarea libertatilor fundamentale ale omului". De asemenea, colaboratorul politiei politice este definit ca fiind acea persoana "care a furnizat sau a inlesnit transmiterea de informatii, indiferent sub ce forma, precum note si rapoarte scrise, relatari verbale consemnate de lucratorii operativi, prin care se denuntau activitatile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist, de natura sa aduca atingere drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului".
Potrivit acestui act legislativ, orice cetatean poate cere informatii in legatura cu calitatea de agent sau colaborator al politiei politice pentru o categorie mai larga de demnitari si functionari, inclusiv pentru cei care detin functii cheie in Inspectoratele de Politie, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, Departamentul National Anticoruptie, in Consiliul Legislativ.
Pe proprie raspundere
Persoanele care candideaza la functia suprema in stat vor trebui sa faca o declaratie pe propria raspundere privind neapartenenta ca agent sau colaborator al politiei politice, iar CNSAS trebuie sa publice cu cel putin sapte zile inaintea datei alegerilor rezultatele verificarii respectivei declaratii. O prevedere similara functioneaza si in cazul ministrilor, parlamentarilor, consilierilor de stat si prezidentiali, primarilor, viceprimarilor, consilierilor judeteni si locali, directorilor din cadrul structurilor SRI, SIE, SPP, STS.
Presedintele CNSAS urmeaza a fi ordonator principal de credite, mai prevede ordonanta Guvernului adoptata de deputati. Pe de alta parte, daca unul dintre membrii Colegiului absenteaza nemotivat la mai mult de trei sedinte consecutive, Parlamentul trebuie, in termen de 30 de zile, sa initieze procedura de inlocuire a acestuia.
Proiectul de aprobare a ordonantei urmeaza sa intre in dezbaterea Senatului. (Razvan GHEORGHE)
Neaga ca a semnat angajament cu Securitatea
Presedintele Romaniei Traian Basescu solicita public SRI, SIE, MApN, Arhivelor Nationale, detinatorilor arhivelor CC al PCR, tuturor institutiilor care detin documente privind pretinsele legaturi cu Securitatea din timpul regimului comunist, sa le puna la dispozitia CNSAS pentru a putea fi evaluate si elucidate acuzatiile privind o presupusa colaborare a sefului statului cu Securitatea, anunta Administratia Prezidentiala.
Traian Basescu afirma in mod categoric ca nu a semnat niciodata un angajament cu Securitatea, ca nu a colaborat niciodata cu Securitatea ca politie politica si nu a desfasurat niciodata activitati in slujba acesteia, se arata intr-un comunicat de presa.
In acesta se mai mentioneaza ca presedintele considera ca "acuzatiile care i se aduc in acest sens nu au nici un fundament real, fiind facute in baza unor aprecieri care nu sunt sustinute de acte sau documente semnate sau generate de Traian Basescu". (A.H.)
Ministrul Apararii face precizari in cauza Ciuvica-Basescu
Scurgerea de informatii inca din campania din 2004
Ministrul Apararii Nationale Teodor Atanasiu a sustinut ieri, in fata membrilor Comisiei de aparare a Camerei, ca informatiile privind colaborarea lui Traian Basescu cu fosta Securitate "au fost date in timpul campaniei electorale din 2004". Ministrul Apararii a fost intrebat de catre deputatii din Comisia pentru aparare despre scurgerea de documente si informatii care au ajuns in posesia lui Ciuvica legate de colaborarea lui Basescu cu Securitatea. "Le-am spus deputatilor din comisie ca informatiile au fost date in timpul campaniei electorale din 2004 si, probabil, ca scurgerea de informatii s-a desfasurat in acea perioada", a declarat Teodor Atanasiu, citat de Mediafax. El a precizat ca a dat ordin Directiei Generale de Informatii a Armatei (DGIA) sa ancheteze daca au fost scurgeri de documente si dupa 2004. Presedintele Comisiei pentru aparare a Camerei Deputatilor, Mihai Stanisoara (PD), a declarat ca, in cadrul discutiilor din comisie, fostul ministru al Apararii, deputatul PSD Mircea Pascu, i-a recomandat lui Atanasiu sa declanseze o ancheta si sa afle cum s-au scurs aceste informatii. Ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, a fost prezent la Comisia pentru aparare a Camerei pentru a discuta despre prioritatile ministerului in acest an. (R.G.)
Ciuvica cere demisia lui Saftoiu
Presedintele Grupului de Investigatii Politice (GIP), Mugur Ciuvica, cere demisia purtatorului de cuvant al Presedintiei, Adriana Saftoiu, apreciind ca responsabilul de la Cotroceni a facut o afirmatie "extrem de grava" in urma prezentarii documentelor referitoare la colaborarea actualului sef al statului cu Securitatea.
Secret la insistentele reclamantului
Intr-un comunicat de presa difuzat ieri, seful GIP sustine ca documentul transmis de MApN, in 2004, Judecatoriei Sectorului 2 - instanta care judecta procesul de calomnie intentat de Traian Basescu lui Mugur Ciuvica si Max Badin - a ramas secret, la insistentele reclamantului. "Documentul transmis de MApN instantei a fost secret si a ramas secret in ciuda insistentei avocatului nostru care a cerut desecretizarea. Avocatul lui Traian Basescu s-a opus in permanenta desecretizarii documentului", noteaza Ciuvica. In comunicat se mentioneaza ca, din Incheierea sedintei publice din 29.09.2004 a Judecatoriei Sectorului 2 reiese ca "MApN a trimis instantei un document care este clasificat avand caracter secret". Ciuvica precizeaza ca avocatul sau a cerut declasificarea documentului, insa avocatul lui Basescu a cerut respingerea cererii, iar instanta a refuzat declasificarea.
Cine minte?
In aceste conditii, sustine Mugur Ciuvica, declaratia Adrianei Saftoiu, potrivit careia "documentele in cauza au fost prezentate de catre Ministerul Apararii Nationale instantei in procesul dintre Traian Basescu si Mugur Ciuvica" naste interpretari clare: "Ori purtatorul de cuvant al Presedintiei spune adevarul, ceea ce inseamna ca Traian Basescu si avocatul sau au avut acces la documentul secret trimis de MApN instantei. In acest caz cerem public Consiliului Superior al Magistraturii sa inceapa o ancheta referitoare la modalitatea in care, in procesul pe care ni l-a intentat Traian Basescu, reclamantul a avut acces la un document secret, pe care Instanta a refuzat sa-l puna la dispozitia avocatului nostru, in ciuda insistentelor acestuia". Ori - spune Ciuvica - purtatorul de cuvant al Presedintiei "minte, pentru ca, legal, Adriana Saftoiu nu are de unde sa stie ce document a depus MApN la Instanta". "In acest caz, purtatorul de cuvant al Presedintiei ar trebui sa demisioneze", conchide seful GIP. (O.B.)
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
Dezinformare pentru prosti!   de vasile, the monk
Oameni buni.........   de alwis46
ia sa va vad   de lucid
Klassifikat al XX-lea   de Inima-Rea
Basescu infundat de consilierul ministrului PNL al Apararii   de olddaddy32
Ciovica   de cosor ion
Fals   de buni
"Basescu infundat de consilierul ministrului PNL al Apararii"   de Ratacitul
A r h i v a
  Suveica timbrelor    6 comentarii
  Patru magistrati, colaboratori    1 comentariu
  CNSAS vrea urgent arhiva MApN    
  Judecatorul Doldur a demisionat    
  Copos e gata sa se supuna lustratiei    2 comentarii
  Tariceanu se teme de lustrarea utecistilor    14 comentarii
  Arestari inutile    5 comentarii
  A stat ceasul aderarii    1 comentariu
  Recursul Romanovilor    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Amenzi astronomice pentru constructii neautorizate (1151 afisari)
 Podul de sprit (667 afisari)
 Paste Evreiesc 5766 (571 afisari)
 Judecatorii, afectati de legea salarizarii (474 afisari)
 Stiri pe scurt (263 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02263 sec.