Ziua Logo
  Nr. 3598 de miercuri, 12 aprilie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Prodi a castigat la milimetru
-- Berlusconi a cerut renumararea voturilor * Diaspora italiana a decis scorul in Senat
"Uniunea", alianta de stanga condusa de fostul sef al Comisiei Europene, Romano Prodi, a castigat, "la milimetru" scrutinul legislativ desfasurat in Italia in perioada 9-10 aprilie, obtinand o victorie chinuita in fata coalitiei de dreapta a premierului in exercitiu, Silvio Berlusconi, "Casa Libertatilor". Prodi a si-anuntat, inca inainte de pronuntarea rezultatelor oficiale finale, intentia de a forma noul Guvern, in timp ce tabara lui Berlusconi insista pentru renumararea voturilor.
Rezultatele scrutinului demonstreaza ca peninsula este divizata in doua mari tabere, de forte aproximativ egale. La numar de voturi pentru majoritatea in Camera deputatilor, avantajul "Uniunii" este aproape insesizabil, respectiv 25.244 de optiuni mai mult decat "Casa Libertatilor" dintr-un total de 37 de milioane de sufragii exprimate. In diagrama viitorului legislativ, decalajul este majorat, gratie sistemului de acordare a unei "prime pentru invingator", astfel incat, din cele 630 de locuri iale Camerei, alianta lui Prodi va dispune de 340, fata de numai 277, care ii vor reveni coalitiei lui Berlusconi. In ce priveste Senatul, cei doi contra-candidati au stat cu sufletul la gura pana in ultima clipa. La un moment dat, in cursul diminetii de ieri, fusese anuntat chiar un avantaj al lui Berlusconi. Situatia a fost decisa abia in urma numararii buletinelor trimise de cetatenii italieni din afara granitelor, care au optat, in proportie mai mare, pentru Prodi. Astfel, stangii ii vor reveni 158 de fotolii de senator, iar dreptei, 156 sau 157, ceea ce inseamna o majoritate extrem de vulnerabila in perspectiva viitoarei guvernari.
Comunistii intra la guvernare
Dupa anuntarea victoriei "Uniunii" - din care fac parte si partide comuniste - si in Camera superioara, Romano Prodi a tinut sa mai revendice o data postura invingatorului si s-a lansat in promisiuni. El a anuntat ca "se va apuca imediat de treaba, pentru a reunifica tara, (...) in interesul tuturor cetatenilor" si a facut apel la "intoarcerea foii". "Europa si pacea vor sta in centrul politicii guvernului meu", a declamat "Profesorul", intr-o declaratie de presa facuta la cartierul general al campaniei sale electorale.
In opinia analistilor italieni, citati de agentiile internationale de presa, viitorul Guvern de la Roma va avea o misiune extrem de dificila, cu o marja de manevra nu prea comoda, in conditiile in care va fi obligat sa implementeze reforme serioase, pentru a redresa actuala situatie economica de neinvidiat, in care se gaseste peninsula.
Conform calendarului politic, cele doua Camere ale noului Legislativ se vor reuni, incepand cu 28 aprilie, pentru a-si desemna presedintii si a se constitui in grupuri parlamentare. In termen de 15 zile de la prima sedinta, respectiv, inainte de 13 mai, Parlamentul trebuie sa desemneze un nou presedinte al Republicii, ca succesor in functie al lui Carlo Azeglio Ciampi, al carui mandat de sapte ani expira pe 18 mai. (Ileana CORNEA)
PE si Italia la ZIUA
Redactia ZIUA a fost vizitata ieri de catre doi euro-parlamentari italieni de marca pentru a se intalni cu directorul ziarului, Sorin Rosca Stanescu si responsabili de relatiile externe. Guido Podesta, vice-presedintele Parlamentului European, presedinte al Comitetului de asociere UE-Romania si un avocat al intereselor romanesti pe plan european, inclusiv a celor privind Republica Moldova, insotit de Aronne Strozzi, oficiali ai Forza Italia si ai Asociatiei Grande Italia-Grande Europa au purtat o discutie antrenanta cu reprezentantii ZIUA. Temele au mers de la alegerile din Italia si stadiul actual al procesului de integrare al Romaniei ca si imaginea tarii in forul legislativ european pana la proiectul in curs de realizare al ziarului nostru privind o editie speciala ZIUA dedicata euro-parlamentarilor si euro-observatorilor romani si bulgari din Parlamentului European.
Un interviu pe larg despre aceste subiecte cu cele doua personalitati politice italiene in editiile noastre viitoare. (D.E.)
 Comentarii: 13 Afiseaza toate comentariile  
il coniglio azzoppato   de Oriana
Ce este important acum :   de ionion
Italia: "Un Paese unito... nel disprezzo", di Maurizio Blondet   de Oriana
Stanga pare a castiga?   de octaaa
Comunistii intra la guvernare........   de alwis46
Grupurile sau persoanele mici dECId viitorul   de TMT
2.195.465 de VOTURI neclare, la Camera si Senat   de Oriana
Prodi si intelepciunea populara   de Harbuzache
Modelul portocaliu   de dur
S-a mai dus un mitocan...   de green day
da ce ziceti de legea electorala a lor?   de gogo1918
Tovarasul Fidel Castro personal l-a felicitat si   de ionion
Vox populi.. vox derbedei..   de neamtu tiganu
A r h i v a
  Ambasadorul Italiei, Daniele Mancini, in exclusivitate pentru ZIUA    
  Preot roman batut in sudul Basarabiei    5 comentarii
  Secrete ale Armatei SUA, pe tarabele afgane    6 comentarii
  Bush se eschiveaza in scandalul informatiilor    3 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Amenzi astronomice pentru constructii neautorizate (1151 afisari)
 Podul de sprit (667 afisari)
 Paste Evreiesc 5766 (571 afisari)
 Judecatorii, afectati de legea salarizarii (474 afisari)
 Stiri pe scurt (263 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01864 sec.