Ziua Logo
  Nr. 3598 de miercuri, 12 aprilie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Dunarea a dat navala
Dunarea, la intrarea in Romania, a ajuns, ieri, la un debit de 14.100 mc/s, depasind cu 99 de cm cota de inundatie, si se estimeaza ca varful viiturii sa atinga 14.500 mc/s, informeaza Rompres. Specialisti din cadrul Societatii de Gospodarire a Apelor Caras-Severin sustin ca, la intrarea in tara, nu se inregistreaza probleme deosebite, insa, in cazul in care debitul ar depasi 15.000 mc/s, situatia ar putea deveni periculoasa. Se asteapta inundatii, in intervalul urmator, la Gruia, judetul Mehedinti, Calafat, in Dolj, Corabia, in Olt, Turnu Magurele si Zimnicea, in Teleorman, Giugiu, Oltenita si Calarasi, Cernavoda si Harsova, in Constanta, Braila si Galati.
Pagube de-o zi
Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta anunta ca, ieri, in Mehedinti, erau inundate 955 ha de teren agricol, fiind luate masuri pentru deversarea apelor din "varful de viitura". In judetul Dolj, in portul Bechet activitatea este intrerupta temporar, platforma portuara fiind inundata. Incepand de luni dupa-amiaza si pana pe 20 aprilie este inchis temporar punctul de trecere a frontierei care asigura transportul de marfuri si calatori intre Bechet si Oreahovo. Mai sunt afectate aproape 5000 ha de teren agricol. In judetul Giurgiu, trei familii au fost mutate in sediul fostei primarii, din cauza pericolului prabusirii caselor lor. In judetul Ialomita, se mentine eroziunea de mal din incinta indiguita Borcea de Jos, pe o lungime de aproximativ 450 m. In judetul Constanta, cresterea nivelului panzei freatice a afectat 280 ha de teren si 9 case. In municipiul Constanta, din cauza surparii unui teren, trei case au fost afectate, impunandu-se evacuarea a 25 de persoane, care au refuzat sa se supuna dispozitiilor. In acest judet, se asteapta cotele maxime ale Dunarii in intervalul 22 - 24 aprilie. In judetul Tulcea, bresa de 20 de metri de la Isaccea a fost astupata, dar alte 13 locuinte din suburbia orasului Tulcea, Tudor Vladimirescu, au fost inundate. Din cauza revarsarii Dunarii, sunt afectate 314 gospodarii, 77 case (din care sapte distruse) si peste 4000 ha de terenuri. Toate fortele disponibile, inclusiv militari, lucreaza la consolidarea si suprainaltarea digurilor si malurilor de la Dunare, iar autoritatile se pregatesc pentru debitele maxime ale Dunarii.
Pierderi conexe
Nu numai Dunarea face pagube. Aproape doua sute de localnici dintr-un sat al comunei Dobarlau, din judetul Covasna, sunt izolati de aproape doua saptamani, din cauza apelor care au acoperit drumul comunal pe o lungime de 5 km. Apele Prutului au ajuns, ieri, aproape de DN 26, inainte de satul galatean Slobozia Oancea, autoritatile anuntand ca soseaua se va inunda daca nivelul raului va mai creste. In judetul Timis, ca urmare a cresterii debitului raului Mures si depasirii cotei de inundatie cu 5 cm au fost inundate 600 ha teren agricol situat in zona inundabila a raului Mures, in localitatea Cenad.
Avertizare hidrologica
Ministerul Mediului a avertizat, ieri, alte 12 prefecturi cu privire la cresteri importante ale apelor. Autoritatile locale din Alba, Arad, Bihor, Bistrita Nasaud, Cluj, Harghita, Hunedoara, Maramures, Mures, Salaj, Satu Mare si Sibiu au fost avertizate ca, de ieri seara, pana maine seara, se vor inregistra cresteri importante de debite si niveluri, cu depasiri ale cotelor de aparare, in bazinele hidrografice Viseu, Iza, Tur, Somes, Crasna, Barcau, Crisuri si Mures.
Inundatiile vor fi generate de ploi si de topirea zapezii din zona de munte. Cu o zi in urma, toate prefecturile au primit o atentionare meteorologica, prin care au fost anuntate trei zile de ploi insemnate cantitativ. (L.M.)
A r h i v a
  UE cu ochii pe Rosia Montana    2 comentarii
  Amenzi astronomice pentru constructii neautorizate    1 comentariu
  Prostitutie inainte de majorat    4 comentarii
  Finantarea spitalelor va fi modificata    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Amenzi astronomice pentru constructii neautorizate (1151 afisari)
 Podul de sprit (667 afisari)
 Paste Evreiesc 5766 (571 afisari)
 Judecatorii, afectati de legea salarizarii (474 afisari)
 Stiri pe scurt (263 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.16475 sec.