Ziua Logo
  Nr. 3598 de miercuri, 12 aprilie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Cablistii sub protectie
-- Federatiile asociatiilor de locatari din Bucuresti, Timisoara, Resita, Craiova, Pitesti si Turnu Severin reclama din 2003 la Consiliul Concurentei monopolul instaurat de firmele de cablu TV * In loc sa transeze problema monopolului, institutia condusa de Mihai Berinde da raspunsuri copiate la indigo, in care se pretinde ca "investigatia se afla in stadiu final, raportul de investigatie urmand sa va fie transmis" * De trei ani de zile rapoartele aflate "in stadiu final" nu se mai definitiveaza, semn al nepasarii Consiliului Concurentei fata de milioanele de abonati
Firmele de televiziune prin cablu au devenit un cosmar pentru milioane de romani. Federatii ale asociatiilor de locatari din Bucuresti, Timisoara, Resita, Craiova, Pitesti, Turnu Severin si alte localitati au formulat in ultimii ani zeci de plangeri la Consiliul Concurentei, in care au acuzat practicile mafiote ale firmelor de cablu, care si-au impartit teritoriile precum gangsterii pe vremea prohibitiei si au instaurat un adevarat monopol in fata caruia cetateanul nu se poate apara. In numarul din ziarul ZIUA din 15 martie 2006 am dezvaluit intr-o ancheta intitulata "Rechinii de la cablu" modul in care peste 90% din piata de televiziune prin cablu din Romania a fost acaparata de doua mari companii: RCS & RDS SA si ASTRAL (UPC Romania SA), care din 1992 de cand s-au infiintat opereaza dupa criterii zonale, adica nici una nu-si extinde retelele de cablu in zonele unde opereaza cealalta. RCS & RDS si ASTRAL au dus din 1992 si pana in prezent o politica sustinuta de cumparare a societatilor concurente mai mici, inghitindu-le una dupa alta pana au ajuns sa nu mai aiba "dusmani naturali" pe piata. Aceste doua societati privilegiate sunt un mare mister in privinta actionariatului, intrucat ele sunt controlate prin alte firme de tip "off-shore" infiintate in paradisuri fiscale din strainatate, opinia publica neputand afla daca in respectivele firme apare vreo personalitate politica, care are interesul pentru perpetuarea acestei situatii anormale, care a scandalizat federatii intregi de asociatii de locatari. Chiar daca cele doua societati-mamut - care inregistreaza profituri anuale comparabile cu cele ale companiilor de telefonie mobila - neaga existenta unei intelegeri intre ele, realitatea nu poate fi negata, fiind evidenta pentru orice roman, deoarece la adresa de domiciliu a oricarui cetatean nu exista decat o singura firma CATV la care te poti abona. Mai mult, ti se baga pe gat un contract tip de prestari servicii conceput net in favoarea firmei de cablu si cui nu-i convine nu are decat sa se intoarca la vechea antena colectiva de bloc (care nu prinde decat cateva canale) sau sa opteze pentru un sistem cu antena parabolica, ce este foarte scump si are inconvenientul ca nu poate fi folosit decat pentru un singur televizor.
Lipsa interventiei Consiliului
a permis umflarea tarifelor
Dezvaluirile din ZIUA au declansat reactiile unor federatii de asociatii de locatari, care ne-au pus la dispozitie acte din care rezulta ca ele au semnalat in mod repetat inca din 2001 Consiliului Concurentei monopolul cablistilor. Au existat chiar si interpelari parlamentare pe aceasta tema, prima formulata in iunie 2004, iar ultima anul trecut de catre deputatul PD Mircea Stanescu. Pe langa monopolul zonal instituit de "rechinii de la cablu", asociatiile de locatari s-au plans si de tarifele lunare practicate de cablisti. Astfel, daca in 1992 abonamentul lunar era modic, de numai 1 dolar, au urmat mai multe cresteri, in limite rezonabile. Din 2001 insa, cand monopolul s-a consolidat, firmele de cablu si-au marit substantial tarifele, abonamentele ajungand la 5,5 dolari, deveniti putin mai tarziu euro (crestere mascata de 20% doar din diferenta de curs valutar). In prezent, intreaga gama de programe oferite de cablisti depaseste 19 euro, lunar, iar tariful trebuie musai platit anticipat cu o luna, altfel risti deconectarea. Iar o reconectare nu e lucru de joaca intrucat poate costa pana la 50 de euro. Cetatenii s-au mai plans si pentru faptul ca neavand posibilitatea sa opteze pentru o alta firma de cablu, din cauza monopolului instaurat, sunt nevoiti sa accepte servicii nejustificat de scumpe, de multe ori cu defectiuni tehnice care dureaza zile intregi si pentru care nimeni nu este vreodata despagubit.
Placa preferata: "raportul
e in finalizare"
Cazul cel mai grav semnalat a fost cel din Timisoara, unde s-a incercat instaurarea unui monopol al firmelor de cablu chiar printr-o hotarare de consiliu local. Prin HCL nr. 68/1997 s-a aprobat delimitarea pe zone a activitatii TV prin cablu, municipiul Timisoara fiind impartit in patru zone: A, B, C si D, special pentru firmele ASTRAL (UPC Romania SA), TVS Holding SRL (fost Hi-Fi Quadral) si SC Favorit SRL. Atunci, Consiliul Concurentei a contestat decizia autoritatii locale, care a fost anulata de Curtea de Apel Timisoara in 1998. Cu toate acestea, nu se stie din ce motive, Consiliul Concurentei a redus motoarele si, chiar daca HCL-ul a fost anulata, el nu a mai actionat impotriva efectelor din teren, in sensul ca firmele de cablu au fost lasate in voia lor, pe zonele primite la marea imparteala, desi consiliul local a recidivat, stabilind un regulament al retelelor de televiziune prin cablu pe aceleasi patru zone. Faptul ca "s-a pus cruce" de catre Consiliul Concurentei pe practicile anticoncurentiale din orasul de pe Bega reiese din insusi raspunsul acestei institutii emis la 10.06.2004, in care presedintele Mihai Berinde a pretins: "Investigatia in cauza se afla in stadiul final, raportul de investigatie urmand a fi transmis partilor spre formulare de contestatii". Din 2004 si pana azi, adica de aproape doi ani, raportul aflat in stadiu final nu s-a mai finalizat, Federatia Asociatiilor de Locatari din Timisoara fiind lasata cu ochii in soare. Aceeasi soarta au avut-o si sesizarile cetatenilor din celelate orase, raspunsul invariabil oferit acestora, dar si presei care a initiat unele anchete jurnalistice, fiind identic.
Chiar ieri ne-am adresat din nou Consiliului Concurentei cerand precizari vizavi de stadiul investigatiei pe piata CATV, respectiv ce se mai aude cu "raportul aflat in stadiu final" la care se tot redacteaza de ani de zile. Raspunsul oferit de responsabilul cu comunicarea a fost: "Se lucreaza la raportul final de investigatie. In legea noastra de functionare nu e specificata o perioada anume pentru analizarea unei situatii. Pe piata cimentului de exemplu investigatia a durat patru ani. O investigatie poate dura ani de zile si trebuie stranse probe suficiente".
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Pitesti   de SonOfRain
cablistii sub protectie   de efes
Rupeti-le antenele....   de akimote
Nu va fie teama   de Alexandru Mihnea MOUCHA
A r h i v a
  Romania ar putea adaposti elemente ale scutului antiracheta    5 comentarii
  Chitaru expertizat psihiatric    
  Foc in Cartierul Rahova    1 comentariu
  Podul de sprit    3 comentarii
  Fotino cercetat de procurori    2 comentarii
  ZIUA si replica    
  Judecatorii, afectati de legea salarizarii    3 comentarii
  Bota : "Barourile clasice desfiintate din 1948"    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Amenzi astronomice pentru constructii neautorizate (1151 afisari)
 Podul de sprit (667 afisari)
 Paste Evreiesc 5766 (571 afisari)
 Judecatorii, afectati de legea salarizarii (474 afisari)
 Stiri pe scurt (263 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.04777 sec.