Ziua Logo
  Nr. 3589 de sambata, 1 aprilie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Stiri pe scurt
Focare inchise
Focarele de gripa aviara din localitatile Topalu, Crangu, Satul Nou si Saligny, din judetul Constanta, au fost inchise ieri, se arata intr-un comunicat al Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Supravegherea pasarilor domestice si salbatice continua, se precizeaza in comunicat. Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a examinat in cursul zilei de joi 160 de probe prelevate de la pasari domestice si salbatice, toate avand rezultat negativ. La acestea se adauga alte 711 analize efectuate de laboratoarele sanitare - veterinare judetene din zonele de risc. Situatia epidemiologica este stabila, neexistand suspiciuni sau confirmari de noi focare, se mai precizeaza in comunicat. (L.M.)
Rezervari on-line
Turismul de afaceri reprezinta una dintre solutiile pentru dezvoltarea turismului romanesc, mai ales acum, cand Romania se confrunta cu gripa aviara si cu probleme ale Litoralului, a declarat ieri Alin Burcea, presedintele unei mari companii de turism, la o dezbatere privind dezvoltarea on-line a turismului, organizata de Business Travel. "Marea problema a Romaniei este aceea ca in prezent nu exista un brand de tara. De aceea, turismul de afaceri este una dintre solutiile pentru dezvoltarea turismului romanesc. Este un turism de nisa si, daca ne uitam la ce se intampla din cauza gripei aviare si la situatia de pe Litoral, constatam ca este cea mai importanta sansa pentru Romania", a explicat Burcea. Acesta a precizat, de asemenea, ca booking-ul on-line (inregistrarea online) poate aduce beneficii turismului romanesc, dar, deocamdata, "este mai greu sa-i faci pe hotelieri sa inteleaga" sistemul. Ruxandra Nicolescu, reprezentanta unei firme de turism, a subliniat ca inregistrarea directa, on-line, va castiga o cota importanta de piata pana in 2010, cand produsele vor ajunge la un nivel ridicat de personalizare. "Pentru agentii de turism din Romania deocamdata asta nu este cea mai buna optiune. Dar ei vor trebui sa inteleaga ca a venit vremea schimbarii si trebuie sa recurga la ea", a mai spus Nicolescu. (Corina SCARLAT)
Agricultorii la miting
Cateva mii de agricultori sunt asteptati sa participe, marti, 4 aprilie, la un mars organizat in Capitala, pentru a protesta fata de politica agricola promovata de Guvern, a anuntat Tudor Dorobantu, secretar general al federatiei sindicale Agrostar, ieri, intr-o conferinta de presa. La miting si-au anuntat participarea si reprezentantii Ligii Asociatiei Producatorilor Agricoli din Romania si ai Patronatului Roman al Carnii de Porc. Reprezentantii acestor organizatii au prezentat si lista de revendicari, care acopera intreaga activitate din domeniu. Ei vor conditii egale cu cele ale competitorilor sai pe piata, pentru nu se inregistra concurenta neloiala. Astfel, cea mai presanta problema se refera la pretul motorinei pentru agricultura; agricultorii vor pretul motorinei pentru agricultura ca in UE, de 0,5 euro/litru, fata de un euro/litru cat este la noi. Guvernul a promovat, miercuri, un act normativ prin care motorina se subventioneaza cu 7000 de lei/litru. Producatorii de carne vor taxe vamale unice de 20%, in conditiile in care legea prevede 45%, iar acum sunt derogari pentru importuri fara taxe vamale. Lista cuprinde 23 de solicitari care au ca scop stoparea declinului agriculturii. Cei 7000 de protestatari, insotiti de 60 de utilaje, vor marsalui pe traseul Piata Charles de Gaulle - Piata Constitutiei. (L.M.)
Pensionarii se revolta
Pensionarii din mai multe judete ale tarii vor protesta la Bucuresti, in 9 mai, cerand cresterea pensiilor si sustinere din partea statului pentru ca aceasta categorie de populatie sa duca un trai decent, a declarat, ieri, Marius Petcu, liderul CNSLR-Fratia. Declaratia a fost facuta de Petcu in cadrul Comitetului Director al Federatiei Nationale a Sindicatelor Pensionarilor din Romania, afiliata la CNSLR-Fratia. In acelasi context, Marin Iordache, prim-vicepresedinte al CNSLR-Fratia, a aratat ca cei mai multi dintre cei aproximativ sase milioane de pensionari din Romania duc un trai la limita saraciei. El a cerut indexarea pensiilor cu 12,5%, aratand ca, in prezent, o pensie medie se ridica la 286 de lei, mai mica si decat salariul minim pe economie. Pe langa majorarea pensiilor, pensionarii mai cer cresterea ajutorului de deces (care sa ajunga la o suma egala cu doua salarii medii pe economie), protejarea varstnicilor care locuiesc in case nationalizate, returnarea banilor pentru tichetele de calatorie inca nefolosite si alocarea de fonduri spitalelor, astfel incat oamenii sa nu mai fie nevoiti sa-si aduca medicamentele de acasa. Marin Iordache cere si solutionarea problemei pensionarilor care nu au primit nici un leu in plus la ultima majorare a pensiilor (de 9,3%, de la 1 ianuarie 2006) pentru ca nu au putut procura adeverinta pentru salariul avut inainte de 1989. (C.S.)
Metroul usor in pauza
Linia de metrou usor 41 va fi inchisa maine traficului, din cauza unor lucrari de modernizare a carosabilului din zona Casin, tramvaiele care fac legatura dintre cartierul Ghencea si Piata Presei urmand sa fie inlocuite de autobuze, informeaza regia bucuresteana de transport - RATB. "La intersectia bulevardului Marasti cu strada Alexandru Constantinescu, in dreptul bisericii Casin, se va realiza o lucrare de modernizare a intersectiei. Di acest motiv, traficul liniei de tramvai 41 va fi suspendat", se arata in comunicatul regiei. Tramvaiele care fac legatura dintre cartierul Ghencea - Drumul Taberei si Piata Presei vor fi inlocuite de autobuze. Linia de autobuze va avea numarul 641 si va circula pe traseul de baza din Prelungirea Ghencea - Lujerului - Crangasi - Pod Grant - Bulevardul Marasti - Pata Presei. (M.S.)
Targul National de Turism
Peste 310 firme din 22 de tari vor participa la cea de-a XV-a editie a Targului National de Turism (TNT) organizata in perioada 6-9 aprilie la Bucuresti, la Romexpo. Fata de editia precedenta vor participa cu 10% mai multe firme de turism, s-a dublat numarul de tari participante, iar suprafata de expunere totala a crescut cu circa 20%. TNT combina oferta interna cu cea internationala de servicii turistice si abordeaza o tematica structurata astfel: participari oficiale si regionale, agentii de turism si touroperatori, autoritati si asociatii profesionale din turism, statiuni turistice, complexe balneare, hoteluri si companii hoteliere etc. Intre noutatile din acest an va fi prezentarea unitara a "Romaniei turistice" in cadrul unor standuri ce vor prezenta potentialul turistic al celor mai reprezentative regiuni. De asemenea, va fi organizat primul salon specializat referitor la turismul in zona Marii Negre. Acest eveniment este organizat cu ocazia TNT de catre Autoritatea Nationala pentru Turism, in colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, Camera de Comert si Industrie a Romaniei si Patronatul Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism din Romania, sub egida presedintiei romane in exercitiu a Organizatiei Cooperarii Economice a Marii Negre (OCEMN). Programul de vizitare a acestor manifestari expozitionale este intre orele 10.00-18.00. (Corina SCARLAT)
A r h i v a
  Weekend cu inundatii    
  Sapte firme liciteaza pentru constructia Pasajului Basarab    1 comentariu
  Incepe simularea Bac'-ului    
  CNSLR-Fratia isi face partid    1 comentariu
  Nesimtire medicala    1 comentariu
  Rosia Montana are studiu de impact    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Voronin a cerut Unirea Basarabiei cu Tara (3013 afisari)
 Mihail Gorbaciov si sfarsitul Razboiului Rece (782 afisari)
 Geniul unui chirurg roman a fost recunoscut (659 afisari)
 Si Nae Ionescu avea Maybach (497 afisari)
 Avocatii galateni au intrat in greva (296 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01083 sec.