Ziua Logo
  Nr. 3589 de sambata, 1 aprilie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Weekend cu inundatii
Inundatiile, furtunile si alunecarile de teren au produs, in ultimele 24 de ore, noi pagube in 12 judete ale tarii, informeaza Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta.
Pe de alta parte, avertizarile hidrologice transmise prefecturilor din 19 judete ale tarii, privind cresteri importante ale nivelului apelor pana in ultima zi a lunii martie raman valabile pana in aceasta seara, informeaza Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor. Avertizarea este valabila pentru judetele Alba, Arad, Bacau, Bihor, Bistrita Nasaud, Brasov, Botosani, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Iasi, Maramures, Mures, Neamt, Salaj, Satu Mare, Sibiu si Suceava. Prognoza hidrologica prevede ca, urmare a precipitatiilor prevazute si a topirii stratului de zapada din zona de munte, a ruperii sau dislocarii formatiunilor de gheata - mai ales in bazinul raului Bistrita, precum si a gradului actual de umplere a albiilor raurilor, se vor produce cresteri de debite pe raurile din bazinele hidrografice Viseu, Iza, Tur, Somes, Crasna, Barcau, Crisuri, Mures, Oltul superior si mijlociu, Siret (Suceava, Moldova, Bistrita si Trotus) si Prut, cu mentinerea si aparitia de noi depasiri ale cotelor de aparare, cu probabilitate mare de depasire a cotelor de atentie si medii pentru cotele de inundatie.
Potrivit Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, in satul Dupa Plese, comuna Albac, din judetul Alba, a avut loc o alunecare de teren care a avariat o locuinta si doua anexe gospodaresti. In judetul Arad, din cauza precipitatiilor din ultima perioada, in comuna Almas au fost inundate 250 ha teren arabil si 50 ha pasuni si fanete.
In judetul Arges, zece localitati au ramas fara alimentare cu energie electrica. In judetul Botosani, ca urmare a ploii torentiale si cresterii debitelor pe paraiele Tulburea, Bahna si pe raul Miletin, in orasul Flamanzi au fost inundate 170 ha de pasune si 50 ha teren arabil.
In judetul Buzau, ca urmare a rafalelor puternice de vant, sase transformatoare de pe o linie de medie tensiune au fost avariate, afectand alimentarea cu energie electrica a localitatilor Bisoca, Sindrila, Plesi, Boltagari si Sarile. In comuna Manzalesti s-a reactivat o alunecare de teren care a avariat o anexa gospodareasca si a blocat pe o distanta de 300 m DJ 204 M Bisoca - Manzalesti, in punctul Jgheab. In judetul Covasna, in zona localitatii Malnas Bai au fost inundate 16 ha teren agricol (4 ha arabil si 12 ha fanete), in zona localitatii Zoltan sunt afectate 100 ha fanete, in zona localitatii Bodoc 150 ha, iar in localitatile Olteni si Zoltan sunt afectate 12 gospodarii. In judetul Dambovita, in urma vantului puternic, cu aspect de vijelie, in municipiul Targoviste au fost distruse acoperisurile a sase blocuri. In judetul Hunedoara, sapte localitati erau fara alimentare cu energie electrica.
Sute de gospodarii afectate in Harghita
In judetul Harghita, in urma revarsarii raurilor Olt si Mures, iesirii din matca a paraurilor Fisag, Hoviz, Kenderes, Vermed, Olt, Groapei si topirii bruste a zapezii, au fost afectate 538 gospodarii si anexe gospodaresti, trei locuinte, 1578 ha teren agricol, noua poduri si podete, 686 fantani, patru drumuri judetene, sase drumuri comunale din 13 localitati. Doua pompe de mare capacitate au fost montate, ieri, in zona industriala a municipiului Miercurea Ciuc, pentru a scoate apa care a inundat mai multe gospodarii si depozitele unor firme, precum si aproximativ 30 ha de teren agricol, informeaza Mediafax. Reprezentantii Prefecturii Harghita au declarat ca cele doua pompe au fost trimise de la Bucuresti, de Administratia Nationala pentru Imbunatatiri Funciare, iar evacuarea apei a inceput in cursul dupa-amiezii ieri. De asemenea, o alta pompa, de capacitate mijlocie, a ajuns la Miercurea Ciuc de la Brasov. Totodata, Garda de Mediu Harghita monitorizeaza depozitele de carburanti a doua benzinarii din zona inundata, pentru a preveni deversarea necontrolata de produse petroliere.
Au mai fost afectate de ploi, topirea brusca a zapezilor si scurgerilor de pe versanti localitati din judetele Iasi, Maramures, Suceava. (C.S.)
A r h i v a
  Sapte firme liciteaza pentru constructia Pasajului Basarab    1 comentariu
  Incepe simularea Bac'-ului    
  CNSLR-Fratia isi face partid    1 comentariu
  Nesimtire medicala    1 comentariu
  Rosia Montana are studiu de impact    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Voronin a cerut Unirea Basarabiei cu Tara (3013 afisari)
 Mihail Gorbaciov si sfarsitul Razboiului Rece (782 afisari)
 Geniul unui chirurg roman a fost recunoscut (659 afisari)
 Si Nae Ionescu avea Maybach (497 afisari)
 Avocatii galateni au intrat in greva (296 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.04218 sec.