Delegatiile oficiale ale PD, PPCD si UDMR s-au incaierat chiar si la lucrarile Congresului Partidului Popular European (PPE) ce se desfasoara zilele acestea la Roma. Cele trei formatiuni din Romania au incercat, fiecare, sa isi promoveze interesele. Democratii nu au reusit sa obtina trecerea pe ordinea de zi a lucrarilor Congresului a cererii lor de a deveni membru asociat al PPE. UDMR a ratat impunerea in documentele Congresului a unei rezolutii conform careia partidele romanesti afiliate la PPE erau obligate sa sustina proiectul Statutul minoritatilor in forma adoptata de Guvern. Singurii care si-au indeplinit obiectivele sunt fruntasii taranisti: ei au informat PPE despre situatia grava creata la CNSAS si au reusit impunerea unei rezolutii privind relatiile dintre UE si Republica Moldova. Astazi, va fi prezent la lucrarile Congresului PPE si presedintele Traian Basescu. PPCD si UDMR sunt membri asociati ai PPE, cu drept de vot, iar PD este, deocamdata, observator.
Conditionari taraniste pentru PD
Fruntasii taranisti au precizat, intr-un comunicat de presa ca Biroul Politic al PPE a decis in sedinta de miercuri sa nu puna pe ordinea de zi a Congresului cererea PD de a deveni membru asociat al PPE. "Astfel, afirmatiile lui Traian Basescu si Sorin Frunzaverde, conform carora PD va deveni automat membru PPE odata cu integrarea Romaniei in UE s-au dovedit simple fabulatii, a sustinut vicepresedintele PPCD (PNTCD) Mihai Marinescu. El a exprimat disponibilitatea PPCD (PNTCD) "de a calauzi PD, partid mostenitor al fostului PCR pe lungul drum al lepadarii de Satana", in conditiile stabilite de Comitetul National de Conducere al PPCD (PNTCD). Marinescu a solicitat PD: sa-si asume reforma morala a societatii romanesti, precum si dialogul politic intre partidele populare din Romania si sa elimine dublul limbaj practicat in prezent la Bruxelles pe de o parte si in tara pe de alta parte; impreuna cu Traian Basescu sa condamne comunismul, iar presedintele Romaniei sa ceara scuze victimelor comunismului in numele statului roman; sa sustina sincer legea lustratiei si deconspirarea Securitatii; sa se angajeze ca nu va sustine nici o initiativa de tip securist destinata limitarii drepturilor cetatenesti, cum ar fi de exemplu pachetul de legi privind siguranta nationala; sa isi asume deschis doctrina crestin-democrata; sa sustina initiativa PPCD (PNTCD) de transformare a fostei inchisori de la Ramnicu-Sarat in Memorial al victimelor comunismului; sa sustina initiativa PPCD (PNTCD) de confiscare a averilor ilicite.
Delegatia taranista a tinut sa ii informeze pe liderii populari europeni despre situatia creata la CNSAS sustinand demersul angajatilor CNSAS si pe Ticu Dumitrescu.
Relatiile UE-Moldova
Taranistii au anuntat si faptul ca ieri, in Comisia de rezolutii, a fost adoptata singura rezolutie a unui partid popular din Romania, cu titlul "Relatiile dintre Uniunea Europeana si Republica Moldova". Astazi, in plenul Congresului, rezolutia va fi supusa votului delegatilor. In document se reafirma sprijinul pe care PPE il acorda PPCD Moldova in speranta promovarii in Republica Moldova a valorilor democratice, a libertatii de opinie si a drepturilor omului. Delegatia taranista s-a intalnit si cu Iurie Rosca, presedintele PPCD Moldova, care le-a multumit pentru sprijinul acordat.
Sprijin pentru integrare
Documentul final al Congresului PPE va cuprinde o prevedere prin care aceasta formatiune isi exprima sprijinul pentru aderarea la Uniunea Europeana a Romaniei si Bulgariei la 1 ianuarie 2007, a declarat ieri pentru Rompres, presedintele UDMR Marko Bela. "La rugamintea noastra, a UDMR, s-a inclus in 'Manifestul de la Roma' sustinerea PPE pentru aderarea celor doua tari la 1 ianuarie 2007", a afirmat Marko, citat de Rompres. El a precizat ca introducerea acestei prevederi in documentul final de la Roma este foarte importanta tinand cont de faptul ca in interiorul PPE au existat curente de opinii defavorabile aderarii Romaniei si Bulgariei la UE la 1 ianuarie 2007. (Anca HRIBAN)
Biroul de presa al PD anunta victoria asupra manevrei Uniunii
Popularii europeni au respins ieri o rezolutie introdusa in regim de urgenta de catre UDMR, care prevedea ca partidele romanesti afiliate la PPE sa sustina varianta guvernamentala a Legii privind statutul minoritatilor nationale, a anuntat biroul de presa al PD. Presedintele democratilor Emil Boc, prezent la lucrarile Congresului PPE, a explicat imposibilitatea acceptarii dreptului de veto al Consiliului National al Minoritatilor in materie de numiri in functii publice, mai ales in urma celor precizate de Comisia de la Venetia. Boc a mentionat ca nici crearea de structuri paralele ale statului roman pe criterii etnice nu respecta recomandarile Comisiei de la Venetia, ca urmare ele nu pot fi acceptate de catre PD, chiar daca sunt prevazute in varianta guvernamentala a legii. "Datorita interventiei presedintelui PD, rezolutia a fost respinsa de catre Comisia PPE pentru adoptarea rezolutiilor, astfel incat acest document nu va mai intra pe ordinea de zi a Congresului PPE", au anuntat democratii. Ei au mai precizat ca "dupa ce presedintele PD a aflat cu totul intamplator despre aceasta rezolutie", Emil Boc i-a solicitat presedintelui UDMR retragerea documentului, pentru a nu da dovada de lipsa de colegialitate, dar a fost refuzat de Marko Bela. (A.H.)
PD sustine ca n-a facut nici o cerere
Democratii pretind ca nu au inaintat nici o cerere de a deveni membru asociat al PPE, dupa cum a aratat PPCD. "Partidul Democrat nu a solicitat Congresului PPE de la Roma sa i se acorde statut de membru asociat pentru ca, potrivit procedurilor PPE, orice partid cu statut de observator devine membru cu drepturi depline, la momentul aderarii la Uniunea Europeana a tarii de provenienta", se arata intr-un comunicat remis presei ieri. De altfel, democratii solicita PPCD sa faca publica "aceasta presupusa solicitare a PD catre Congresul PPE". "In caz contrar, PPCD trebuie sa-si ceara scuze publice, in virtutea valorilor pe care pretinde ca le promoveaza", se mai arata in comunicat. (V.D.)