Flamenco in Romania
Pe 6 aprilie, Espana Baila Flamenco va sustine spectacolul "The Power of Feeling", reprezentatie pentru care criticii de specialitate i-au numit pe dansatori "Riverdance a la espanola". Pe 7 aprilie publicul romanesc va putea asista la o noua interpretare a operei "Carmen" de Bizet, intr-o interpretare in stil flamenco datorata artistilor de la Ballet Flamenco de Madrid, cuprinzand doua acte si 13 scene. Ambele spectacole vor avea loc la Sala Palatului. Coregrafia e semnata de Paco Mora, unul dintre cei mai prolifici coregrafi si dansatori de flamenco din lume, cunoscut si din filme care au rulat si pe ecranele noastre: "Don Juan" (1999), de Jacques Weber si "Salom�" (2002), de Carlos Saura. Preturile biletelor la spectacolul "The Power of Feeling" variaza intre 30 RON si 100 RON, iar pentru "Carmen", biletele vor avea preturi cuprinse intre 40 si 120 RON. Spectacolele se vor bucura de prezenta Sarei Lezana, una dintre cele mai bune coregrafe si regizoare de spectacole de flamenco. (L.I.)
Debut la Cartea Romaneasca
Editura Cartea Romaneasca si-a desemnat castigatorii concursului de debut pentru anul 2005. Premiul pentru proza i-a revenit lui Valentin Ursianu pentru romanul "Tavanul ipotetic", iar la poezie, Liviei Rosca pentru volumul "Ruj pe icoane. Pacea de la Cozia". La categoriile teatru si eseu/ critica si teorie literara nu a fost desemnat nici un castigator. In concurs au fost admise peste 150 de manuscrise, juriul fiind alcatuit din: Al. Cistelican, Bogdan-Alexandru Stanescu (poezie); Doris Mironescu, Madalina Ghiu (proza); Mihaela Michailov, Iulia Popovici (teatru); Nicolae Manolescu, Mircea Mihaies (eseu, critica literara). Cele doua volume premiate vor fi publicate de Cartea Romaneasca in curand. Castigatorul pentru proza, Valentin Ursianu, s-a nascut la 1 martie 1956, la Iasi si este profesor de limba si literatura romana. Premiata pentru poezie, Livia Rosca s-a nascut pe 19 octombrie 1980 la Dragasani, Valcea. Este studenta la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii; a debutat in 2005 in revista "Tribuna" si a publicat in revistele "Romania literara" si "Ca si cum", fiind prezenta in antologia "Literatura potentiala 2001", Ed.Vinea, 2005. (L.I.)
Bani pentru dramaturgi
Grupul dramAcum, castigator al unei finantari de 59.000 RON (590 de milioane lei vechi) din partea Fondului Cultural National (FCN) pentru un proiect de dezvoltare dramaturgica, a facut cunoscut modul in care acesti bani vor fi cheltuiti. Finantarea FCN permite dramAcum-ului sa angajeze un manager de proiect (pentru care asteapta inca sa gaseasca persoana potrivita) si sa faca functional site-ul www.dramacum.ro, insa cea mai mare parte din suma va fi cheltuita pentru granturile ce vor fi acordate unui numar de cinci tineri dramaturgi si celor cinci regizori care vor lucra cu ei, timp de o luna, la dezvoltarea unor texte de teatru, selectate in urma celei de-a treia editii a concursului de dramaturgie organizat de dramAcum, pentru organizarea unor spectacole-lectura pe cele cinci texte si montarea unuia dintre ele. Deschis autorilor pana in 26 de ani, concursul dramAcum3 are ca slogan "Surprinde-ne"; data limita pentru expedierea textelor e 15 aprilie, pe adresa str. Radu Calomfirescu 16, sector 3, Bucuresti, sau, in forma electronica, la dramacum3@yahoo.com. (I.P.)
Control la Biblioteca
"Un control de amploare" va demara la Biblioteca Nationala a Romaniei, la cererea ministrului Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, adresata prim-ministrului in urma rezultatelor controlului efectuat la Biblioteca de Ministerul Culturii si Cultelor (MCC). Colegiul MCC a decis la inceputul saptamanii necesitatea extinderii controlului la aceasta institutie, inspectia urmand sa fie efectuata de Corpul de Control al Guvernului, Curtea de Conturi si Inspectoratul de Stat in Constructii. Conducerea MCC nu a luat insa o decizie in privinta directorului bibliotecii, Dan Erceanu, care ar putea fi suspendat din functie. Ministerul a cerut acum o saptamana oprirea lucrarilor la sediul din Bd. Unirii, in urma neregulilor sesizate de o comisie de control a ministerului la imobilul a carui constructie a inceput in urma cu aproximativ 20 de ani. Iorgulescu a motivat acest control prin faptul ca intentioneaza sa investeasca incepand din luna iunie circa o suta de milioane de euro pentru finalizarea lucrarilor la noul sediu. Conducerea Bibliotecii Nationale a declarat in mai multe randuri ca nu se considera vinovata de situatie. Saptamana trecuta, conducerea, sindicatul salariatilor si Asociatia Bibliotecarilor i-au trimis presedintelui Traian Basescu o scrisoare comuna prin care ii solicita sa preia patronajul Bibliotecii Nationale, pentru a evita amestecul "interesat" al MCC. (I.P.)