Ziua Logo
  Nr. 3583 de sambata, 25 martie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Stiri pe scurt
Academicianul Isarescu
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a devenit membru titular al Academiei Romane, in urma votului Adunarii Generale, care s-a intrunit ieri pentru a numi noi membri titulari, corespondenti si de onoare, informeaza Mediafax. De asemenea, Adunarea Generala a votat primirea ca membri titulari a scriitorului Dumitru Radu Popescu, propus de sectia de Filologie si literatura, si a istoricului Florin Constantiniu, propus de sectia Stiinte istorice si arheologie. In schimb, criticul literar Nicolae Manolescu nu a strans numarul necesar de voturi pentru a deveni membru titular. Mugur Isarescu este din 2001 membru corespondent al Academiei Romane. El a fost propus pentru postul de titular de sectia de Stiinte economice, juridice si sociologie. "Pentru mine, 24 martie 2006 este un moment de referinta, chiar inainte de Buna vestire", a declarat Mugur Isarescu dupa hotararea Academiei. (A.M.V.)
Fiscul la nunta
Toate nuntile din Brasov vor fi verificate pentru a se vedea daca muzicantii angajati pentru astfel de evenimente au sau nu autorizatie, transmite Rompres. Conducerea Administratiei Finantelor Publice Brasov se pregateste de sezonul nuntilor si botezurilor. Fiscul atrage atentia ca cei care angajeaza persoane pentru a presta servicii muzicale trebuie sa fie foarte atenti ca cei pe care ii angajeaza sa fie autorizati conform legii sau sa aiba o relatie de colaborare cu restaurantele si barurile unde au loc astfel de evenimente mondene de tipul nuntilor sau botezurilor. Anul trecut, Fiscul brasovean nu a facut controale in timpul nuntilor, asa cum s-a intamplat in alte localitati. Inspectorii fiscali au avut insa alte metode de a-i impozita pe muzicienii angajati sa cante la astfel de evenimente, interesandu-se la localurile brasovene care sunt persoanele angajate pentru a presta servicii muzicale. (A.G.C.)
Ziua anti-tuberculoza
In fiecare an, la 24 martie, este marcata, in intreaga lume, Ziua Mondiala a luptei impotriva tuberculozei epidemice. Aceasta a fost proclamata de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si marcheaza momentul din 1882, cand Robert Koch a informat oficial comunitatea stiintifica internationala ca a descoperit bacilul TBC. In prezent, in jur de o treime din populatia mondiala este infectata cu TBC, iar in Romania, tuberculoza este intalnita mai frecvent decat in alte tari europene. Anual apar 130 de cazuri la 100.000 de locuitori, adica circa 30.000 de bolnavi in toata tara, comparativ cu media europeana care este de 30 de cazuri la 100.000 de locuitori. Cel mai frecvent afectati sunt barbatii tineri. Tara noastra are o retea de unitati sanitare care ingrijesc bolnavii de tuberculoza, astfel incat oricine, in functie de domiciliul sau real, are acces la un spital de pneumoftiziologie si la un dispensar de profil care-i pot asigura diagnosticul si tratamentul gratuit pana la vindecare. In fiecare judet exista cel putin un spital si 5-7 dispensare de pneumoftiziologie. (C.P.)
Subventie pentru motorina
Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale va acorda o subventie de 0,7 lei (7000 lei vechi) pentru un litru de motorina pentru culturile nou infiintate, a anuntat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ministrul Gheorghe Flutur, informeaza Rompres. Proiectul ordonantei de urgenta care specifica acest lucru a fost semnat de ministrul Flutur si inaintat spre aprobare Guvernului. Gheorghe Flutur a spus ca aceasta masura trebuie luata pentru a stimula oamenii sa infiinteze noi culturi si pentru a-i ajuta pe cei care nu au bani pentru inceperea lucrarilor, intarziate din cauza vremii. De remarcat, si in primavara anului trecut, ministrul Flutur a promovat subventie de 5.000 de lei/litrul de motorina pentru agricultura. Imediat, tarifele la lucrarile agricole mecanizate au crescut in concordanta cu subventia data. Aflat la Satu Mare, ministrul a spus ca va cere ca plata rentei viagere sa se faca din bugetul Ministerului Agriculturii, si nu de la bugetele locale, asa cum a fost aprobat. In opinia sa, un dezavantaj in partea de nord il constituie faptul ca oamenii sunt "incapatanati si nu vor sa se asocieze in mici cooperatii ca sa lucreze terenul in conditii eficiente" El a spus ca ar trebui ca si aici sa se implementeze acest gen de asociere, care are un succes foarte mare in Ungaria si Austria. (L.M.)
Biosecuritate avicola
Pretul carnii de pasare, la producator, a scazut cu 20.000-25.000 de lei/kg (n.r. - aproximativ 30% din pretul practicat in septembrie 2005), in urma aparitiei gripei aviare in Romania, a declarat Gheorghe Antochi, presedintele Agricola International Bacau. El a tinuta sa precizeze ca aceasta scadere a pretului nu s-a reflectat si in pretul platit de consumatori. Antochi s-a aratat nemultumit de reactia autoritatilor romane, care nu au spijinit acest sector. "Chiar si subventia, care este mai mica cu 20% fata de anul trecut, nu este achitata la timp", a precizat Antochi. El a atras atentia ca exporturile romanesti de carne de pasare au avut de suferit, vanzarile interne au scazut, dar si preturile primite de producatori; in schimb au crescut stocurile si, implicit, costurile de stocare, precum si importurile, ceea ce va afecta si deficitul comercial. Antochi a spus ca cea mai mare problema o reprezinta, totusi, concurenta neloiala generata de importurile la preturi de dumping si care nu respecta normele sanitare veterinare impuse producatorilor romani. Agricola Bacau a lansat o campanie de informare prin care consumatorii sa cunoasca faptul ca produsele sale din carne de pasare respecta masurile de biosecuritate. Acest lucru presupune masuri de protectie si securitate a tuturor elementelor, de la furaje si pana la produsul final de la consumator. (L.M.)
Avertizare seismica
Institutul National de Fizica a Pamantului (INFP) va implementa un sistem de avertizare seismica pentru instalatii nucleare vulnerabile la cutremure si pentru fabrica de apa grea din Romania, informeaza Rompres. Conform inginerului Constantin Ionescu, cercetator in cadrul INFP, proiectul are ca scop oprirea reactoarelor si a unor instalatii din cadrul fabricii de apa grea de la Turnu Severin, in conditiile producerii unui seism catastrofal care ar putea afecta aceste obiective. Proiectul va costa 15 miliarde de lei, iar banii vor fi alocati de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC). "In proiect sunt sase parteneri: reactorul de la Pitesti, Institutul de Crinogerie de la Valcea, Uzina de apa grea de la Turnu Severin, tandemul de la Magurele si Institutul de proiectari instalatii nucleare de la Magurele. Toti acesti parteneri vor deveni beneficiari ai sistemului", a explicat Ionescu. Cercetatorul sustine ca proiectul de avertizare seismica pentru instalatii nucleare vulnerabile la cutremure este conceput pentru a preveni pagubele produse de cutremurele vrancene, cele mai periculoase din sud-estul Europei, dar si a celor din Fagaras care, desi extrem de rare, sunt foarte puternice. (L.M.)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Invidiosii   de Ion Caramache
A r h i v a
  Codrut Seres cere Hidroelectrica sa stopeze exportul    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Pretul gazelor va fi din 2009 ca in UE (2963 afisari)
 Crimele Bucurestiului comunist (550 afisari)
 Conducerea IAS Samburesti raspunde anchetei noastre (315 afisari)
 Aurul, bogatia otravita a tarilor sarace (94 afisari)
 La noapte trecem la ora de vara (92 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01142 sec.