Ziua Logo
  Nr. 3583 de sambata, 25 martie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
"Gratie" de 30 de zile la plata facturilor
Noua lege a serviciilor comunitare de utilitati publice acorda 30 de zile de gratie la plata facturilor, fata de 15, cum se proceda pana acum - spre nemultumirea administratiilor de bloc, nevoiti sa-i "vaneze" pe locatari imediat dupa primirea instiintarilor de plata de la serviciile de termoficare, apa, salubrizare. Legea nr. 51/2006, publicata in Monitorul Oficial din 21 martie, stipuleaza, la art. 42, alin (9): "Factura pentru serviciile furnizate/prestate se emite cel mai tarziu pana la data de 15 a lunii urmatoare celei in care prestatia a fost efectuata.
Utilizatorii serviciilor de utilitati publice, persoane fizice sau juridice, sunt obligati sa achite facturile reprezentand contravaloarea serviciilor furnizate/prestate in termenul de scadenta de 15 zile lucratoare de la data primirii facturilor; data emiterii se inscrie pe factura. Termenul de scadenta privind plata facturii se ia in calcul incepand cu data primirii facturii".
Referitor la penalitati, actul normativ prevede la acelasi articol, al (10): "Neachitarea facturii de catre utilizator in termen de 30 de zile de la data scadentei atrage penalitati de intarziere stabilite conform reglementarilor legale in vigoare, dupa cum urmeaza: a) penalitatile se datoreaza incepand cu prima zi dupa data scadentei; b) penalitatile sunt egale cu nivelul dobanzii datorate pentru neplata la termen a obligatiilor bugetare; c) valoarea totala a penalitatilor nu va depasi valoarea facturii si se constituie in venit al operatorului". La alin. (11) se prevad masuri coercitive: "Daca sumele datorate, inclusiv penalitatile, nu au fost achitate dupa 45 de zile de la primirea facturii, operatorul poate intrerupe furnizarea/prestarea serviciului cu un preaviz de 5 zile lucratoare si are dreptul sa solicite recuperarea debitelor in instanta".
Magda SEVERIN 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Facturi   de Olga Khan
A r h i v a
  Farmacistul de urgenta    2 comentarii
  Primavara calamitatilor    1 comentariu
  Discriminare la taxa pe viciu    
  Florica ramane fara pasari    1 comentariu
  Profesorii ameninta cu boicotarea testelor nationale    
 Top afisari / comentarii 
 Pretul gazelor va fi din 2009 ca in UE (2963 afisari)
 Crimele Bucurestiului comunist (550 afisari)
 Conducerea IAS Samburesti raspunde anchetei noastre (315 afisari)
 Aurul, bogatia otravita a tarilor sarace (94 afisari)
 La noapte trecem la ora de vara (92 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01555 sec.