Ziua Logo
  Nr. 3583 de sambata, 25 martie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Discriminare la taxa pe viciu
-- Industria alcoolului si a bauturilor alcoolice considera ca noua taxa este neconstitutionala pentru ca trateaza diferit agentii economici
Garant, patronatul din industria alcoolului si a bauturilor alcoolice, nu este de acord cu introducerea "taxei pe viciu", promovata prin pachetul de legi ale Sanatatii (n.r. - taxa este pusa pe produsele alcoolice si tutun, considerate generatoare de boli si, implicit, costuri medicale mai mari), prin care numai firmele producatoare de alcool si bauturi alcoolice vor trebui sa plateasca anumite sume Fondului de asigurari de sanatate. Romulus Dascalu, presedintele Garant, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca taxa este neconstitutionala, pentru ca numai persoanele juridice sunt obligate sa o plateasca, nu si cele fizice sau asociatiile familiale, ceea ce determina tratament diferit intre agentii economici. Statistica prezentata de el arata ca unul din 5 tineri, cu varstele de 15-18 ani, se imbata macar o data pe luna, dar 80% dintre acestia sunt din mediul rural. "La oras se imbata cu bere si vin", a spus Dascalu. In concluzie, productia taraneasca, neaccizata si fara "taxa pe viciu", reprezinta principala cauza de imbolnavire din cauza alcoolului, si nu productia din fabricile de alcool.
De altfel, Dascalu a acuzat autoritatile ca nici nu stiu cum se calculeaza taxa pe viciu, iar daca s-ar aplica inainte de calcularea TVA, valoarea totala a taxei la alcool ar creste de la 465 de euro/hl (n.r. - 550 euro/hl minim in UE), in prezent, la 800 de euro/hl, atunci cand vom intra in UE. Astfel, o sticla de votca ce acum costa 140.000 de lei/litru, ar ajunge la 200.000 de lei/litru. "In aceste conditii, vom ajunge sa importam bauturi de la bulgari, care vor avea acciza mai mica decat la noi. De altfel, partea de est a tarii este plina de votca Gospodarul din Republica Moldova", a spus Dascalu, care a completat ca piata neagra a alcoolului a ajuns la 70%. Ieri, Garant a decernat premiile producatorilor din domeniu, la finalul celei de a lX-a editii a Salonului Alcorom. (L.M.)
A r h i v a
  Farmacistul de urgenta    2 comentarii
  Primavara calamitatilor    1 comentariu
  Florica ramane fara pasari    1 comentariu
  Profesorii ameninta cu boicotarea testelor nationale    
  "Gratie" de 30 de zile la plata facturilor    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Pretul gazelor va fi din 2009 ca in UE (2963 afisari)
 Crimele Bucurestiului comunist (550 afisari)
 Conducerea IAS Samburesti raspunde anchetei noastre (315 afisari)
 Aurul, bogatia otravita a tarilor sarace (94 afisari)
 La noapte trecem la ora de vara (92 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01534 sec.