Ziua Logo
  Nr. 3583 de sambata, 25 martie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Stiri pe scurt
Simpozion pentru transparenta
Institutul Goethe din Bucuresti organizeaza incepand de luni simpozionul international "Transparenta puterii - puterea cetateanului". Manifestarea se va desfasura la Colegiul Noua Europa, din str. Plantelor 21. Simpozionul porneste de la premisa ca accesul la informatie constituie o conditie obligatorie pentru formarea unui spirit comunitar constient. Fara cunoasterea de catre populatie a telurilor si strategiilor puterii, pericolul manipularii este mare. De aceea, exagerata secretizare a informatiilor detinute de autoritati este daunatoare democratiei. Crearea de institutii transparente si implicarea populatiei in procesele decizionale este cel mai eficient mod de control al puterii intr-un sistem democratic. Simpozionul este organizat cu sprijinul Pactului de Stabilitate in Europa de Sud-Est, promovat prin Ministerul de Externe al Republicii Federale a Germaniei, Institutul Polonez, Bucuresti, Centrul Ceh Bucuresti, Institutul Cervantes Bucuresti. (D.E.)
Washingtonul apeleaza Kabulul
Secretarul de stat american Condoleezza Rice a intervenit, joi, telefonic, pe langa presedintele afgan Hamid Karzai pentru ca autoritatile de la Kabul sa recunoasca dreptul la libera optiune religioasa in cazul cetateanului afgan care s-a convertit de la islam la crestinism si care este pasibil de pedeapsa cu moartea, potrivit legii islamice aflate in vigoare in tara sa, informeaza Rompres. "Credem ca este important ca autoritatile de la Kabul sa-si reafirme atasamentul fata de libera optiune religioasa si libertatea de expresie, prevazute de Constitutia afgana", a motivat Rice. Potrivit legislatiei in vigoare in Afganistan, Abdul Rahman, in varsta de 41 de ani, este pasibil de pedeapsa capitala pentru decizia sa de a se fi convertit la crestinism, in urma cu 16 ani. Ex-musulmanul a fost arestat de autoritatile de Kabul in urma cu doua saptamani, fiind denuntat de propria familie. Curtea suprema afgana a indicat, insa, ca Rahman ar putea scapa de pedeapsa cu moartea, din considerente de afectiuni mintale. (D.E.)
Acord bulgaro-american
Washingtonul si Sofia au ajuns la un acord privind amplasarea a trei baze militare americane si a unui depozit de armament pe teritoriul Bulgariei, a anuntat, ieri, negociatorul bulgar Lubomir Ivanov, citat de Mediafax. SUA si Bulgaria "au incheiat un acord de cooperare care prevede posibilitatea utilizarii mai multor locatii militare", a spus Ivanov. Poligonul de la Novo Selo, bazele aeriene Bezmer si Graf Ignatievo, precum si depozitul de armament de la Aitos, vor face obiectul unui acord bulgaro-american, a confirmat ambasadorul american la Sofia, John Beyrle, potrivit caruia facilitatile "vor fi folosite pentru antrenarea catorva mii de soldati, care se vor succeda pe principiul rotatiei, pe perioade scurte". Documentul urmeaza sa fie semnat in timpul unei vizite pe care secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, o va efectua in Bulgaria la sfarsitul lunii aprilie. Pentagonul spera ca in urmatorii zece ani sa redesfasoare in Europa de Est si Asia intre 60.000 si 70.000 de militari, stationati pana in prezent in Germania si Coreea de Sud, aminteste Mediafax. (D.E.)
A r h i v a
  Protestatarii de la Minsk, goniti cu buldozerul    5 comentarii
  88 de ani de la Unirea cu Basarabia    8 comentarii
  Atena, optimista in vederea aderarii    
 Top afisari / comentarii 
 Pretul gazelor va fi din 2009 ca in UE (2963 afisari)
 Crimele Bucurestiului comunist (550 afisari)
 Conducerea IAS Samburesti raspunde anchetei noastre (315 afisari)
 Aurul, bogatia otravita a tarilor sarace (94 afisari)
 La noapte trecem la ora de vara (92 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01593 sec.