Ziua Logo
  Nr. 3583 de sambata, 25 martie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Lukasenko a jucat Occidentul pe degete
Alexander RAHR 
Situatia legata de alegerile prezidentiale din Belarus a fost incinsa de la bun inceput. Au existat si amenintari din partea sefului statului, Aleksandr Lukasenko. Vorbind pe micile ecrane, el a dat de inteles: cei care vor atenta la putere in Belarus nu vor avea parte de zile fericite. Structurile de forta ale acestei tari au iesit, la randul lor, cu o declaratie, in ajunul alegerilor, si care nu putea fi altfel interpretata decat ca o intimidare a opozitiei. Candidatilor opozitiei nu le-a fost asigurata posibilitatea de a-si publica proiectele alternative in mass-media. In acelasi timp, Lukasenko a jucat abil cartea pozitiei severe a Occidentului fata de el. El a prezentat electoratului aceasta atitudine critica drept un razboi nedeclarat impotriva Belarusului.
Psihologic, el a jucat destul de abil. Cum in Belarus nu exista un "mijloc politic", adica politicieni critici fata de Lukasenko, fara a fi insa legati de Occident la fel de puternic precum opozitia belarusa, presedintele a putut, fara probleme, sa castige curat alegerile. In favoarea lui au votat peste 80 la suta din alegatori. In timp ce adversarii lui au adunat, toti la un loc, undeva in jur de 12 procente din voturi. Belarusul face parte dintre tarile care sunt legate de trecutul sovietic. Acolo sunt alte traditii. Notiuni precum libertate si relatii de piata sunt deseori asociate cu haos, oligarhi, injustitie, un rol diminuat al statului. Belarusii au crescut in conditii cand statul isi apara oamenii, raspundea pentru egalitate si dreptate sociala, asigurandu-le cetatenilor tot necesarul. De aceea, ei cred ca doar statul este capabil sa garanteze cea mai mare stabilitate in tara. Si de aceea nu accepta modelul de stat liberal propus de Occident.
Politica SUA fata de Belarus a constat in implementarea democratiei in aceasta tara. La fel ca in Orientul Mijlociu si in alte republici post-sovietice. In America se porneste de la considerentul ca Belarusul trebuie transformat intr-un avanpost democratic pentru ca, in final, sa influenteze asupra democratizarii in Rusia. In Europa, situatia este alta. Tarile est-europene impartasesc total punctul de vedere al Americii si sunt gata sa impuna democratia chiar si cu forta. Dar vechile tari europene sustin o abordare evolutionista, nu revolutionara a problemelor belaruse. In Europa occidentala, Lukasenko nu este indragit de nimeni, dar cu el se va dialoga, daca se va intoarce catre UE. Germania si Franta au inteles ca este imposibil sa introduci democratia fortat.
Mai ales ca orice presiune asupra Belarusului va conduce la un conflict cu Rusia. Aceste tari, se stie, sunt strans legate istoric si cultural. Daca Occidentul va impune sanctiuni economice Minskului, nu vor fi simtite. Economia tarii este incrustata in spatiul economic rus. In acelasi timp, Belarusul primeste sprijin din partea Moscovei si in chestiuni de securitate.
Deocamdata, vedem cum in Europa occidentala se formeaza o linie culturala care desparte Vestul si Europa centrala de spatiul post-sovietic. In viitorul pe termen lung si mediu, sunt posibile cateva scenarii ale evolutiei situatiei din Belarus.
1. Tarile din fosta URSS se inteleg cu UE privind crearea unei Europe comune. In acest caz, state precum Belarus nu se vor mai simti obiect al marii politici al altor blocuri, precum Rusia si UE.
2. Belarusul se va schimba evolutiv, nu revolutionar. Tara are nevoie de investitii, de o economie moderna, de o societate deschisa. Belarusul nu poate ramane mult timp o fortareata, o rezervatie de oameni batrani. Ea se va schimba. Posibil, Lukasenko nu va ramane la putere pana in 2011 din cauza acestor schimbari.
3. Se va realiza integrarea Rusiei si Belarusului. Lukasenko va fi pus in fata unei optiuni dure: Occidentul sau Rusia. El va alege Rusia si va accepta rolul de guvernator al "regiunii belaruse" in cadrul Federatiei Ruse.
4. Belarusul isi schimba radical politica fata de UE si va cauta cai de iesire spre Occident. Un drum greu, dar care nu poate fi exclus in totalitate.
5. In politica mondiala apar alte probleme dincolo de limitele Europei, astfel ca Europa isi va abate atentia de la Minsk. In aceasta situatie, Belarusul va evolua ca si pana acum.
Copyright: Rossiiskaia Gazeta si Agentia "Rusia la zi"
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Lukashenko   de ionion
   de ninel2222
A r h i v a
  Votul ucrainean si dezbinarea la romani    10 comentarii
  Bref, puciul se repeta    7 comentarii
  PSD are nevoie de un program clar    4 comentarii
  Limitele compromisului (III)    8 comentarii
  La judecata zilei    3 comentarii
  Declaratia zilei    1 comentariu
  O palarie nepotrivita    4 comentarii
  Criza profunda a partenerilor Moscovei din UE    2005-10-04
  Rusia ramane fara prieteni strategici in UE    2005-08-01
 Top afisari / comentarii 
 Pretul gazelor va fi din 2009 ca in UE (2963 afisari)
 Crimele Bucurestiului comunist (550 afisari)
 Conducerea IAS Samburesti raspunde anchetei noastre (315 afisari)
 Aurul, bogatia otravita a tarilor sarace (94 afisari)
 La noapte trecem la ora de vara (92 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.84970 sec.