Ziua Logo
  Nr. 3583 de sambata, 25 martie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Parisul sub asediu
Foto: EPA
Strazile din jurul Esplanadei Invalizilor sunt blocate. Primii peste care dai sunt politistii din gruparile CRS (Compania Republicana de Securitate), blindati din cap pana in picioare si cu un aer de Robocop. Politistii sunt masati pe trotuare, impiedicand trecerea, in timp ce pe sosea se incoloneaza masinile blindate, salvarile si echipajele pompierilor. Sunt mai multe baraje succesive, desi manifestatia abia ajunge in zona. Prinsi in dispozitiv, cativa curiosi si un numar impresionant de jurnalisti de toate nationalitatile. Pentru moment, politistii sunt impietriti in dispozitiv. Incet, incet, dinspre Esplanada incep sa se scurga adolescenti cu fetele pictate sau cu etichete agatate de haine: "-reve generale"(cu un "g" care lipseste simbolic), "Contract Pubelle Emboche" (contract de munca gunoi) sau "Vend jeune jetable" (vand tanar de unica folosinta). Capul coloanei de manifestanti ajunge la capatul traseului - Esplanada Invalizilor -unde participantii ar trebui sa se imprastie. Multi se opresc insa intre barajele de politie pentru a urmari ce se intampla. Din boschetii Invalizilor, cineva striga "Vive l'Empereur!" (traiasca imparatul). Napoleon isi doarme somnul de veci sub cupola aurita a Domului, cativa metri in spate. Celebra Cafe de l'Esplanade, unde Mitterand s-a lasat fotografiat cu Mazarine, fiica sa ascunsa, si Cecilia Sarkozy cu iubitul sau american, este inchisa. De dupa coltul cladirii se aude un huiet, ca suflul furtunii pe mare.
Sarja spargatorilor!
Brusc, gruparile CRS se animeaza si pornesc in bloc spre centrul Esplanadei. Un alt baraj ii impiedica pe curiosi sa vada ce se intampla. "Vin spargatorii! Indepartati-va!", se aude din multime. Sarja dureaza cateva minute, apoi gruparile CRS se intorc in dispozitiv, punand de-o parte proiectilele capturate: adevarati bolovani, care nu se gasesc pe caldaramul Parisului. Iti spui ca nu ti-ai dori sa te afli pe traiectoria unui astfel de bolid. Majoritatea jurnalistilor poarta, de altfel, casti de protectie. Esplanada este complet invadata. Spre Podul Alexandru III vederea este incetosata de fumigene si gaze lacrimogene. Se aud explozii si zgomot de geamuri sparte. O adolescenta hippy irupe urland, toata lumea crede ca e ranita, pompierii dau navala cu trusele de prim ajutor. Adolescenta continua sa urle, suparata ca politia nu intervine sa opreasca devastarea magazinelor, ca lasa turbulentii sa compromita manifestatia. Cativa metri mai incolo, o masina este rasturnata cu rotile in sus. Intre timp, in zona tampon a ajuns grosul coloanei, care se disperseaza cu greu: manifestantii vor sa vada ce se intampla in urma lor, mai ales ca tot traseul a fost presarat de violente. Unii se usureaza in tufisurile din jurul tunurilor lui Napoleon: sunt pe drum de cateva ore. Politistii avanseaza in valuri succesive, evacuand in urma lor grupuri de manifestanti care se lasa cu greu. Treptat, pe Esplanada nu mai raman decat turbulentii.
O sarja a CRS declanseaza razmerita. Printre arborii plasati geometric se vad hoarde alergand haotic in toate directiile apoi, brusc, prin aer incep sa zboare sticle, pietre, bucati de lemn smulse din gardurile de protectie. Momentul creeaza panica in randul spectatorilor, care o iau la goana instantaneu, gata sa calce in picioare tot ce le iese in cale. Printre manifestanti, multi copii de 12, maxim 14 ani. Nu te poti abtine sa nu te intrebi ce naiba pazesc parintii lor. Unii fumeaza, ruland tigarete din pachete mototolite. Altii se amuza pur si simplu, ca la spectacol, urcati pe banci, pe garduri sau pe statui.
Dialogul surzilor
Partidul Comunist, aflat in congres, si-a lasat balta lucrarile ca sa participe la manifestatie. Sindicatele continua sa impinga de la spate adolescentii imbatati de parfumul puterii: puterea de a rasturna guvernul, daca e cazul. Spre seara, zona este evacuata. Politia a reusit sa izoleze bandele de spargatori si sa opereze arestari: 140 numai in Paris. In ansamblu, 420 de arestari, 60 de raniti, dintre care 27 de membri ai fortelor de ordine.
Aceleasi scene de violenta au putut fi vazute mai peste tot, cu un accent grav la Marsilia.
Sindicatele au acceptat invitatia lui Villepin la dialog, dar numai pentru a-i spune ca in preambulul oricarei negocieri, trebuie sa retraga proiectul de lege. "Un dialog al surzilor", comenteaza presa. O mare zi de greve si manifestatii este programata pentru martea viitoare. (Fair Press)
Chirac nu cedeaza
Foto: EPA
Dupa doua saptamani de proteste continue, greve si confruntari violente intre fortele de ordine si manifestanti, in incercarea de a detensiona situatia generata de controversatul proiect de lege privind Contractul primului loc de munca pentru tineri (CPE), premierul francez Dominique de Villepin avea programata aseara o intalnire cu reprezentantii sindicatelor. In paralel, presedintele francez Jacques Chirac pledeaza, in continuare, pentru aplicarea CPE, avertizand ca nu va accepta ultimatumuri de la cei care doresc retragerea actului normativ.
Legea privind contractul primului loc de munca pentru tineri (CPE) trebuie sa fie "aplicata", dar Guvernul si sindicatele trebuie sa aiba un "dialog responsabil" in legatura cu modalitatile respective, a afirmat, ieri, presedintele francez, Jacques Chirac, aflat la Bruxelles. "Nu trebuie sa dam ultimatumuri. Din moment ce o lege a fost votata, ea trebuie sa fie aplicata, ceea ce nu impiedica Guvernul sa discute despre modalitatile de aplicare a legii", a explicat liderul de la Elys�e, intr-o conferinta de presa organizata la incheierea summit-ului Uniunii Europene, desfasurat pana ieri la Bruxelles. Totodata, Chirac a cerut Guvernului ca persoanele care au provocat incidente violente in timpul protestelor de joi sa fie "urmarite in justitie si pedepsite cu toata severitatea necesara".
Villepin negociaza
Dispus sa negocieze pe marginea controversatului proiect de act normativ - care prevede ca un tanar cu varsta sub 26 de ani, aflat la primul sau loc de munca in baza CPE, poate fi concediat cu usurinta in primii doi ani, fara vreo explicatie sau avertisment anterior - premierul De Villepin a invitat, ieri, la discutii pe reprezentantii a cinci sindicate importante, a informat Reuters. Rezultatul dialogului era insa greu de anticipat, in conditiile in care sindicatele au afirmat pana acum, in repetate randuri, ca nu sunt dispuse sa faca vreun compromis, daca legea nu va fi retrasa. Mai mult, reprezentantii sindicatelor au lansat un apel la declansarea unei greve nationale, marti, 28 martie. Un oficial guvernamental, citat de Reuters, a calificat intalnirea de ieri drept "un moment extrem de important", in care "vor fi puse pe masa toate solutiile".
In opinia observatorilor politici, flexibilitatea de care da dovada acum De Villepin s-a datorat, in mare masura, rolului jucat de presedintele Chirac, care a invocat necesitatea unui dialog intre partile sociale. De asemenea, o contributie au avut si rectorii universitatilor franceze, care s-au adresat sefului statului, denuntand "criza extrem de grava" prin care trece Franta. Premierul francez a declarat, anterior intalnirii, ca discutiile cu sindicatele vor fi foarte deschise, dar a precizat ca mai multe amanunte vor fi abordate in cadrul intrevederii pe care o va avea, marti, cu reprezentantii studentilor.
Presa declara CPE "mort"
In timp ce Villepin considera ca CPE reprezinta o solutie pentru somajul in randul tinerilor, care se ridica in prezent la 23%, criticii acestui proiect de lege sustin ca actul normativ va crea o generatie de tineri "angajati Kleenex", care pot fi concediati fara nici un motiv. Ieri, cotidianul "Le Parisien" a titrat pe prima pagina "Acest CPE e mort", sustinand ca, in timpul intalnirii pe care urma sa o aiba cu sindicatele, De Villepin este dispus sa faca importante concesii pentru a incheia un acord prin care sa puna capat celei mai grave crize politice pe care a traversat-o in timpul mandatului sau de premier. (Luciana POP)
 Comentarii: 20 Afiseaza toate comentariile  
Solidari sintem cu voi..   de jan dinu
Roxana (Sarko):   de Pinkie
Dezamagire   de Agentura
uniunea europeana   de padure
pentru Diana   de Roxana
Inginerului   de Adrian v.D.
Cand ii vad pe studentii francezi   de ionion
Chirac a fugit cu elicopterul   de ionion
Care poate fi viitorul Frantei ...dar al visului Europei unite ....?   de jan dinu
Sarkozi Presedinte ...   de Roxana
Am vrut sa vizitam Parisul....   de Adrian v.D.
Cum e posibil sa se dea in stamba, ba inca la nivelul lor ????   de motanul incaltat
Pinkie,   de calator
Ce se intimpla cu adevarat in Frantza   de Dan Bostan
Efectul Sarkozy la Min de interne :   de Pinkie
Cineva profita de situatzie: razmeritza se intinde la periferiile musulmane   de roy
"Vive l'Empereur!"   de Olga Khan
Sa le strige cineva ca s-a terminat cu socialismul !   de traktorist
Nerecunoscatorul Chireac   de Ion Caramache
Villepin negociaza???????????????   de Radu Dragan
A r h i v a
  Platforma sinucigasa    16 comentarii
  Pretul gazelor va fi din 2009 ca in UE    5 comentarii
  Avertizarea CEDO    1 comentariu
  "Am vrut doar sa il sperii pe Barna"    6 comentarii
  Ucraina alege maine intre Occident si Orient    3 comentarii
  La noapte trecem la ora de vara    6 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Pretul gazelor va fi din 2009 ca in UE (2963 afisari)
 Crimele Bucurestiului comunist (550 afisari)
 Conducerea IAS Samburesti raspunde anchetei noastre (315 afisari)
 Aurul, bogatia otravita a tarilor sarace (94 afisari)
 La noapte trecem la ora de vara (92 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01365 sec.