Ziua Logo
  Nr. 3580 de miercuri, 22 martie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Nationalisti de talie universala
Dan CIACHIR 
Nu stiu cum se face, dar cea mai mare parte din romanii care au ajuns la o consacrare universala in secolul XX au fost foarte legati de traditia culturala nationala, ba s-au ales cu eticheta de "nationalist", ori chiar cu aceea de "extremist nationalist".
Mai intai a fost N. Iorga, care a pus temeliile unei miscari literare traditionaliste, "Samanatorul", strans legata de lumea noastra rurala, miscare socotita desueta in epoca interbelica. generatiile tinere habar n-au de articolele de tinerete ale lui Iorga, publicate in "Neamul romanesc", sau de faptul ca pe 13 martie 1906 Iorga a mers impreuna cu studentii sai sa zadarniceasca - si a reusit - reprezentarea, pe scena Teatrului National din Bucuresti, a unei piese pe care urma s-o joace in limba franceza un grup de tineri din protipendada. Aceleasi generatii nu cunosc vocabularul virulent al numeroase articole ale lui Iorga. Daca le-ar fi citit, l-ar fi situat la reversul "corectitudinii politice", sau l-ar fi considerat literalmente sovin. Cu toate acestea "samanatoristul" Iorga a scris o Istorie a poporului romanesc in limba germana, aparuta la Gotha, in 1905, in doua volume, a redactat studii in franceza sau a rostit conferinte in italiana - indeosebi la Venetia -, performante de care campionii modernismului interbelic, inclusiv cel literar, au ramas straini. Cat priveste locul lui Iorga in istoriografia universala contemporana, indeosebi ca bizantinolog, acesta nu poate fi contestat de nimeni. In mod paradoxal, oameni cu vederi opuse lui Iorga, ideologii din vremea sa, precum E. Lovinescu, Pompiliu Eliade sau Stefan Zeletin, n-au avut nici un fel de penetratie intelectuala in strainatate.
L-am comparat pe parintele Staniloae, in octombrie 1993, cand a trecut la cele vesnice, cu Iorga: un Iorga al teologiei ortodoxe contemporane. Si aceasta pentru ca, intocmai ca Iorga, si-a editat (tradus) singur izvoarele, intocmind corpusul filocalic romanesc adnotat cu mii de scolii. Parintele Staniloae a fost legat de reviste "Gandirea" si de cercul ei si a fost socotit un neinduplecat traditionalist - ceea ce nu e deloc un lucru de rusine - respingand insa ferm orice apropiere de Miscarea Legionara. Intr-un proces comandat, comunistii l-au condamnat la ani grei de temnita, neuitand sa-i reproseze "nationalismul". Dupa iesirea din inchisoare, parintele Staniloae a devenit cel mai tradus teolog roman, recunoscut ca o autoritate teologala in mediile catolice si protestante, a facut parte din Comisia de dialog ortodoxo-catolic, alaturi de Joseph Ratzinger - viitorul Papa Benedict XVI - care-i aprecia germana impecabil vorbita si scrisa. Insa parintele Staniloae nu a facut rabat nici invataturii ortodoxe, nici profundelor sale sentimente romanesti, spre deosebire de atatia alti teologi romani ajunsi doctoranzi sau profesori in institute catolice sau protestante, ori anosti functionari ecumenici in Consiliul Mondial al Bisericilor sau in Conferinta Bisericilor Europene (KEK), indeosebi dupa caderea comunismului, fara sa se distinga prin nimic deosebit.
De peste un deceniu, un scandal ideologic tine in actualitate numele lui E.M. Cioran si Mircea Eliade, incriminati pentru atasamentele lor legionare de tinerete. Si cand spui legionar, intelegi nationalist. E de prisos sa insisti asupra performantelor stilistice ale lui Cioran in franceza. Cred ca stiu despre ele si elevii de scoala elementara. La fel si cu notorietatea si autoritatea lui Mircea Eliade in materie de istoria religiilor...
Un alt exemplu este Vintila Horia, legat si el de cercul revistei "Gandirea", asadar... nationalist, care odata refugiat in strainatate a scris in trei limbi, a predat in universitati europene, a publicat in franceza o carte celebra intitulata "Dumnezeu s-a nascut in exil", incununata in 1960 cu premiul Goncourt, pe care autorul a trebuit sa-l refuze din cauza antecedentelor sale ideologice de dreapta. Succes comercial in Occident a repurtat tot un om de dreapta, preotul Constantin Virgil Gheorghiu, cu romanul "Ora 25", ecranizat cu Anthony Quinn si Virna Lisi in rolurile principale... In afara de Eugen Ionescu, care nu avea convingeri politice de dreapta dar era anticomunist marturisit, cam toti romanii consacrati cultural in strainatate in secolul trecut au fost "nationalisti" si, implicit, au avut vederi politice de dreapta. Nici unul n-a fost marxist sau om de stanga. Cine stie, poate de-acum incolo o sa primeasca Premiul Nobel vreun Paulescu feminist care va descoperi leacul frigiditatii sau un panaceu asemanator.
 Comentarii: 29 Afiseaza toate comentariile  
Forumistii inamici ai nationalismului lipsesc. Au ramas cativa mercenari neinstruiti.   de Aladin
Domnului Lucid   de Adrian v.D.
Multumesc domnule Mihai Eminescu pentru natzionalismul dumneavoastra romanesc !!   de jan dinu
Pentru George-Felix   de Adrian v.D.
Stimate domn Dan Ciachir   de Cristiana
Roxana natiunea si Voltaire   de George-Felix
What's your point?   de Gargantua
Raquel, unde esti?   de Gargantua
stanga,dreapta, nationalism, religie si istorie   de simiondan
Si Wass Albert a predat la universitati...   de harag
Ismele ca apartenenta.   de PANTAGRUEL
Pardon !   de ionion
Stanga si dreapta - pacat   de Parazitu
Hm,   de ionion
Nationalismul este un instinct   de toni
crstinismul <> nationalism   de Bumerang
o intrebare   de zombi
Eu cred ca a fi nationalist inseamna sa-ti iubesti tara   de GETO-DAC
Un adevarat iubitor de neam si de tara   de Cristiana
nationalismul si valorile nationale   de simiondan
A fost doar o moda....   de Adrian v.D.
Astazi nu se poarta patriotismul, a fi patriot   de ionion
"...in secolul trecut au fost "nationalisti" si, implicit, au avut vederi politice de dreapta...."   de geek-a-contra
Certificat si editat   de Vasile Teodorovici
Badie iar a prins un pix ratacit in biroul doctorului...   de Comunistul
s.p.   de bogdan_fr
Poate n-am citit bine:   de Barzava
Din experienta personala de 25 ani ai oriduiri exilului - aveti dreptate !!   de jan dinu
le amesteci   de dan toader
A r h i v a
  PC, un partid fara viitor    8 comentarii
  "Mi-mi"    8 comentarii
  Romania orfana    2 comentarii
  Din nou Ucraina    1 comentariu
  La judecata zilei    4 comentarii
  Politica si dezastre    2006-03-15
  Bartholomée l'unique    2006-03-08
  Raporturile noastre cu musulmanii    2006-03-01
  Libertate, ateism, blasfemie    2006-02-22
  Nu numai poporul se-mbata    2006-02-15
 Top afisari / comentarii 
 Actorii din Dallas, din nou impreuna (1912 afisari)
 Vasile Doana, procurorul abonat la CEDO (551 afisari)
 Atac la "Caritatea" evreiasca (186 afisari)
 Calea ferata Bucuresti-Constanta "inghite" 665 de milioane de euro (138 afisari)
 Clanul Tartasesti (69 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.41567 sec.