Ziua Logo
  Nr. 3579 de marti, 21 martie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Stiri pe scurt
Ziua animatiei
Marionetistii de pretutindeni sarbatoresc azi (21 martie) Ziua Internationala a Teatrului de Animatie, instituita oficial in 2002, cand, la reuniunea Consiliului General de la Atlanta, aceasta propunere a fost votata in unanimitate. Uniunea Internationala a Artistilor Marionetisti din Romania (UNIMA) si Teatrul Tandarica s-au alaturat celorlalte centre UNIMA si teatre de papusi si marionete. In mesajul adresat cu aceasta ocazie de fostul vicepresedinte UNIMA, Michael Meschke, se spune: "In anul 2006 umanitatea se indreapta inspre polarizarea din ce in ce mai evidenta dintre diversii fundamentalisti, de la Est si Vest, de la dreapta la stanga. Important este sa apreciem si sa descoperim ceea ce este mai bun in fiecare, indiferent de nationalitate sau religie, sa ocrotim libertatea de expresie, demnitatea umana sau alte valori esentiale. (...) Timpurile se schimba. Marionetistul care candva dorea sa salveze lumea, astazi este fericit sa poata trai din munca lui. Sa fim, deci, modesti in continuare, sa facem marionetele sa joace pentru ca la asta ne pricepem cel mai bine. Avem privilegiul de a practica meseria pe care o iubim cel mai mult si care ne recompenseaza efortul si daruirea prin emotiile starnite in inimile spectatorilor nostri". "Tandarica" sarbatoreste Ziua Internationala a Teatrului de Animatie printr-un spectacol cu intrarea gratuita (in limita locurilor disponibile): "Mica Sirena", dupa Hans Christian Andersen, regia si scenariul: Gabriel Apostol, scenografia: Cristina Pepino, muzica: Dan Balan, distributia: Daniela Lungeanu, Ioan Brancu, Bruno Mastan, Alina Petrescu, Dragos Toma, Petronela Purima. Voce Mica Sirena, Monica Madas. Spectacolul este programat la orele 10.00, la Sala Lahovari. (L.D.)
Romani in "maxima audienta"
Pianistul roman Viniciu Moroianu a prezentat ieri seara (20 martie), la Ateneo de Madrid, un program de lucrari de Mozart, Enescu, Schumann si Chopin. Spaniolii vor mai avea ocazia sa audieze muzicieni romani pe data de 6 aprilie cand, la Centrul Cultural "Conde Duque" al Primariei din Madrid va concerta Cvartetul Gaudeamus. Acesta a pregatit un program cu piese de Mozart, Th. Grigoriu, Beethoven, Dvorak. Viniciu Moroianu, lector doctor la Catedra de Pian a Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, este detinatorul unor premii internationale pentru intepretarile partiturilor de Enescu si Lipatti. Cvartetul Gaudeamus (Lucia Neagoe - vioara I, Raluca Tomescu - vioara a II-a, Marius Suarasan - viola si Sebastian Vartosu - violoncel), infiintat in 1987 la Iasi, are o bogata activitate concertistica in tara si in strainatate. Cele doua concerte, organizate in colaborare de Ambasada Romaniei la Madrid, Institutul Cultural Roman (ICR) si ICR Madrid, fac parte din seria evenimentelor culturale romanesti in spatii de maxima audienta, initiata de Directia Programe Externe a ICR. (L.D.)
Ideile din Occident
"Occident este relatarea unui drum lung, extrem de aventuros: e aventura unor oameni care au pornit traind in triburi primitive si au ajuns sa construiasca democratia sub forma in care o cunoastem astazi. O aventura de secole, fascinanta si complexa. De ce exista parlamente? Cum a fost posibila depasirea monarhiei absolute care parea eterna? Occident identifica, pornind de la origini, legaturile fundamentale ale evolutiei civilizatiei noastre. De la impactul produs de crestinism se ajunge la cele mai recente evenimente politice", marturiseste autorul, Raffaele Carboni. Lucrarea sa, "Occident - Ideile care au dus la aparitia statului democratic" (Occidente - Le idee che hanno portato allo stato democratico), va fi prezentata astazi (21 martie), de la orele 18.00, la sediul Institutului Italian de Cultura "Vito Grasso" din Bucuresti. Vor participa Raffaele Carboni, consilier de stat, si Corina Popescu, lector univ. dr. la Catedra de Italiana (Universitatea Bucuresti), aceasta din urma prezentand "Fascinatia Occidentului in traditia culturala romaneasca". (L.D.)
A r h i v a
  Un cantec pentru varsta senectutii    
  RRC a premiat Arta    
  Stefan Iures: Vecia abreviata    
  "Scaune" in turneu francofon    
  Documentare romano-maghiare in festival    
  Ce citeau romanii acum 68 de ani?    
 Top afisari / comentarii 
 Ultimul lazaret (887 afisari)
 Am pornit de la mituri pe care am incercat sa le demontez (622 afisari)
 Ingineria "Tezaurul" (537 afisari)
 Arsenalul Spaga (434 afisari)
 Afise contra proiectului Rosia Montana (352 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00837 sec.