Ziua Logo
  Nr. 3579 de marti, 21 martie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
"Scaune" in turneu francofon
Duminica seara (19 martie), iordanienii prezenti la Centrul Cultural Hussein din cadrul Primariei Marii Municipalitati a Ammanului - principalul for administrativ - au asistat la reprezentatia spectacolului "Scaunele" de Eugen Ionescu, propusa de Compania romaneasca de Teatru D'aya. Spectacolul a fost integrat in celebrarea Zilelor Francofoniei, eveniment care se desfasoara in perioada 14-27 martie, sub patronajul M.S. Regele Abdullah II. In intervalul 19-30 martie, Compania de Teatru D'aya reprezinta Romania in cadrul evenimentelor organizate cu ocazia Zilelor Francofoniei in Iordania, Italia si Portugalia. Francofonia este un eveniment de amploare in Iordania - concerte, teatru, film, dezbateri cu si despre artisti din mai multe tari, concursuri pentru studenti cu tema francofoniei in fiecare universitate iordaniana.
In Italia, spectacolul face parte din seria evenimentelor organizate cu prilejul Zilelor Romane ale Francofoniei, evenimente ce cuprind dezbateri literare si seri de poezie, teatru, cinema si concerte. "Scaunele" sunt programate intre 21-24 martie, la Centrul Cultural "Saint Louis de France". La Lisabona, spectacolul va avea o reprezentatie pe 30 martie, in cadrul Zilelor Francofoniei organizate in Portugalia.
Piesa "Scaunele", de Eugen Ionescu, avandu-i in distributie pe Adriana Trandafir, Ioana Marchidan si Gabriel Fatu, in coregrafia Ioanei Marchidan, scenografia Doinei Levintza si regia lui Chris Simion se va juca in limba franceza. Spectacolul a fost propus de catre Ministerul Afacerilor Externe pentru a reprezenta Romania in cadrul evenimentelor dedicate francofoniei. Turneul D'aya este organizat cu sprijinul Ambasadei Romaniei la Amman, al Ambasadei Romaniei pe langa Sfantul Scaun, al Ambasadei Romaniei in Republica Portugheza precum si al Ambasadelor Frantei in aceste tari. In februarie, spectacolul a reprezentat Romania la Festivalul National Multicultural Canberra 2006, din Australia.
Infiintata in 1999 de catre tineri absolventi ai Universitatii de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L. Caragiale" din Bucuresti si avand ca presedinte onorific pe renumitul scriitor si eseist francez Pascal Bruckner, Compania de teatru D'aya are ca scop principal promovarea valorilor si a tinerilor artisti. Promovarea teatrului contemporan si a artei moderne atat in tara, cat si in strainatate, implicarea in realizarea unor manifestari culturale cu caracter social, educativ. (L.D.)
A r h i v a
  Un cantec pentru varsta senectutii    
  RRC a premiat Arta    
  Stefan Iures: Vecia abreviata    
  Documentare romano-maghiare in festival    
  Ce citeau romanii acum 68 de ani?    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Ultimul lazaret (887 afisari)
 Am pornit de la mituri pe care am incercat sa le demontez (622 afisari)
 Ingineria "Tezaurul" (537 afisari)
 Arsenalul Spaga (434 afisari)
 Afise contra proiectului Rosia Montana (352 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00780 sec.