Ministrul de Externe Mihai Razvan Ungureanu s-a laudat ieri la Comisia Juridica a Parlamentului, in pledoaria sa impotriva cererii Bisericii de a fi retrasa Ordonanta privind Fundatia Publica Ungaro-Romana Gojdu, ca are relatii excelente cu Biserica Ortodoxa Romana. Insa aceste afirmatii ale ministrului, privind relatia sa apropiata cu Biserica, nu constituie prima sa tentativa de infrumusetare a realitatii prin minciuna.
Spre exemplu, Ungureanu a intreprins in luna octombrie a anului trecut o vizita de doua zile in Federatia Rusa, prilej cu care a bulversat autoritatile bisericesti de la Bucuresti dar si de la Moscova. Atunci, pe langa intalnirile fructuoase avute cu oficialii rusi, Ungureanu s-a vazut intre patru ochi si cu Patriarhul Alexei al II-lea al Intregii Rusia, un personaj controversat in mediile de informatii.
Conform comunicatelor oficiale ale MAE de la Bucuresti, seful diplomatiei romane ar fi transmis Patriarhului rus si un mesaj al Prea Fericitului Parinte Teoctist al Bisericii Ortodoxe Romane. Informatia respectiva a fost intarita in mai multe randuri de insusi ministrul Ungureanu prin diverse interviuri si declaratii publice, fara a fi divulgat insa continutul mesajului, incercandu-se crearea unui abur de mister. Interesandu-ne la Moscova asupra modalitatii inedite de comunicare intre Biserici de acelasi rang prin intermediari guvernamentali, experti rusi in relatii bisericesti ne-au transmis ca acest lucru este putin probabil. Apeland apoi, la vremea respectiva, la Patriarhia de la Bucuresti, ni s-a transmis ca Biserica Orodoxa Romana nu discuta cu Bisericile straine prin intermediari. Patriarhul Romaniei nu a transmis nici un mesaj Patriarhului Rusiei in octombrie 2005, in scris sau prin viu grai, ne-au informat surse de la Palatul Patriarhal.
De altfel, pozitia Patriarhiei Romane fata de cea a Rusiei ramane neschimbata, dupa cum a declarat luna trecuta, de ziua sa, Prea Fericitul Teoctist, intr-un interviu acordat ZIUA: "Cu Patriarhia Moscovei nu ne-am putut intelege, suntem in dialog, dar noi nu putem accepta oferta lor: ca acolo (in Basarabia - nota red.) sa fie un centru romanesc, dara nu religios... Or, ei au exercitat pana acum presiuni asupra Mitropoliei, asupra Mitropolitului". (D.E.)