Ziua Logo
  Nr. 3575 de joi, 16 martie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Painea lor, de maghiari
-- Presedintele UDMR a declarat cu ocazia Zilei maghiarilor de pretutindeni ca functionarii care lucreaza in institutii publice in Tinutul Secuiesc trebuie sa vorbeasca limba maghiara, iar cei care n-o cunosc s-o invete * "Si politistul si postasul, toti cei care mananca painea noastra", a spus Marko Bela * Marea Adunare a Secuilor de la Odorheiu Secuiesc s-a desfasurat in mod pasnic, nefiind inregistrat nici un incident
Liderul UDMR, Marko Bela, a participat ieri la manifestatia de la Targu Secuiesc dedicata Zilei maghiarilor de pretutindeni. Cu aceasta ocazie, Marko Bela, a facut apel la unitatea maghiarilor, atacand in acelasi timp pe cei care incearca sa dezbine prin proclamatii si declaratii si aratand ca atat asteapta "smintitii" de peremisti, care ameninta ca vin in Tinutul Secuiesc. "Ar fi bine ca autonomia sa se obtina prin proclamatii, declaratii. Dar nu. Pentru autonomie trebuie sa muncesti, sa lupti, sa construiesti", a afirmat Marko. Totodata, acesta a subliniat ca este nevoie de autonomia secuilor, sustinand ca UDMR are mijloacele politice de a lupta pentru acest deziderat. Marko Bela a mai afirmat ca functionarii care lucreaza in institutii publice in Tinutul Secuiesc trebuie sa vorbeasca limba maghiara, iar cei care n-o cunosc s-o invete. "Functionarii de la ghisee stiu din nou ungureste, iar pe cei care nu cunosc limba maghiara, trebuie sa-i punem sa invete. Si politistul si postasul, toti cei care mananca painea noastra. Fiindca de-acum asa trebuie sa vedem lucrurile: cel care este functionar aici, in Tinutul Secuiesc, mananca painea noastra. La urma urmei isi ia salariul din impozitul nostru, al secuilor, nu din alte surse. Apoi atunci sa pofteasca sa vorbeasca si in limba maghiara, iar daca nu stie, si e functionar, sa invete", a spus Marko.
Fara incidente la Odorhei
Altfel, Marea Adunare a Secuilor ce a avut loc ieri in Odorheiu Secuiesc s-a desfasurat fara incidente. Pentru a evita orice provocare sau conflict cu un eventual grup de contramanifestanti, Politia din Harghita a instituit o serie de filtre, la iesirea din oraselee Miercurea Ciuc, Cristuru Secuiesc si Praid, unde toate autocarele, autobuzele, microbuzele au fost verificate pentru a depista eventualii contramanifestanti. In oras au fost instituite reguli speciale pe perioada desfasurarii evenimentului organizat de Consiliul National al Secuiulor (CNS). In tot parcursul zilei au fost organizate patrule mixte ale fortelor de ordine pentru depistarea persoanelor turlbulente, a fost interzisa comercializarea bauturilor alcoolice, iar strazile din centrul orasului au fost inchise traficului. La marginea orasului au fost amenajate mai multe parcari improvizate pentru autocarele si masinile cu care au sosit secuii din localitatile invecinate sau din judetele limitrofe. Zecile de agenti de circulatie si patrule ale politiei si jandarmilor nu au raportat nici un incident.
Cam zece mii de secui
Primi participanti la manifestatie si-au facut aparitia cu trei ore inainte de programul stabilit de organizatori. La eveniment luat parte, dupa spusele organizatorilor, peste 20 de mii de persoane, dar dupa aprecierea fortelor de ordine ar fi fost doar in jur de zece mii de secui. Programul manifestatiei, anuntat in cursul saptamanii trecute, s-a respectat cu sfintenie. Dupa aparitia in piata centrala a orasului a calaretilor imbracati in uniformele husarilor pasoptisti a urmat cuvantul de bun venit al primarului orasului, momentele artistice - fiind interpretate cantece pasoptiste si recitate poezii patriotice -, dupa care a luat cuvantul episcopul reformat din Oradea, Laszlo T�kes. Pastorul a tinut sa spuna ca liderii UDMR sunt datori cu scuze fata de secui si CNS pentru campania de denigrare care a fost organizata de Uniunea condusa de Bela Marko, si sunt obligati sa sustina solicitarile autonomiste ale secuilor in Parlamentul Romaniei. Punctul culminant al evenimentului a fost citirea Proclamatiei Adunarii de catre presedintele CNS dr. Csapo Jozsef. Fiecare punct din cele 12 a fost lung aplaudat de multime. Ca un ultim moment al evenimentului a fost intonarea imnului maghiarilor si al secuilor. Dupa manifestarile din piata centrala a orasului au urmat depunerile de coroane, iar in sala Sfantul Stefan a Primariei Odorheiu Secuiesc, edilul a inmanat 90 de diplome de "Secui de onoare". Cei care le-au primit sunt in mare parte cetateni din Ungaria, dar ieri a fost conferit titlul respectiv si unui suedez.
Manifestul lui Csapo
Manifestul Marii Adunari Secuiesti citit de presedintele CNS, dr. Jozsef Csapo, se refera la autonomia Tinutului Secuiesc, libertate pentru secui si respectarea prevederilor rezolutiei Adunarii Nationale de la Alba Iulia din 1918. Totodata, se solicita ca Parlamentul si Guvernul Romaniei sa garanteze egalitate deplina si efectiva pentru comunitatea secuiasca pe pamantul sau natal, iar Parlamentul Romaniei sa adopte statutul de autonomie a Tinutului Secuiesc. "Noi, locuitorii asezamintelor secuiesti si Tinutului Secuiesc, afirmam ca nu dorim sa traim si in continuare intr-un climat de subordonare si vulnerabilitate, autonomia teritoriala pe baza traditiilor istorice este dreptul nostru secular la care niciodata nu vom renunta si fara de care nu vom putea dainui pe pamantul nostru natal. Vrem sa realizam garantiile institutionale ale drepturilor noastre colective prin mijloace democratice si solicitam adoptarea unor solutii imediate", se arata in document. Manifestul, de asemenea, invoca Hotararea nr. 1334 din 2003 a Consiliului Europei, potrivit careia sintagma de stat national este o notiune depasita, care nu poate sta in calea autonomiei teritoriale si releva ca autoritatile competente fac referire la teza constitutionala de stat national cand refuza reinfiintarea si autonomia Tinutului Secuiesc.
Miting pasoptist
In jurul orelor 9 dimineata in piata unde urma sa aiba loc manifestatia au aparut cativa muncitori care au montat sonorizarea necesara. La scurt timp dupa acest moment au aparut si primele persoane. La orele pranzului pe scena au aparut mai multe trupe de rock, autohotne si din Ungaria, care au avut mai mare succes decat cei care au luat cuvantul in timpul manifestarilor. In acest timp, reprezentantii UDMR din Odorhei au depus coroane la monumentele din oras, legate de Revolutia Pasoptista. Evenimentul s-a desfasurat fara mare ecou, fiind prezenti doar reporterii postului de radio si de televiziune pro UDMR. Pe tot parcursul zilei de 15 Martie cele doua posturi au facut o publicitate intensa chemand ascultatorii sa participe la evenimentele organizate de grupul politic al carei sustinatori sunt.
Gyorgy Frunda: "Painea nu are nationalitate"
Senatorul UDMR Frunda Gyorgy sustine, referindu-se la declaratiile lui Marko Bela, ca, in opinia sa, discursul acestuia nu trebuie interpretat in sensul strict al cuvantului si a precizat ca, in opinia sa, "painea nu are nationalitate". "Este o declaratie adecvata zilei de 15 martie, care nu trebuie interpretata in sensul strict al cuvantului. Eu apartin celor care cred ca painea nu are nationalitate: ea nu este nici secuiasca, nici romaneasca, nici ungureasca, painea e sau alba, sau neagra, sau buna sau rea. Trebuie sa ajungem sa impartim aceeasi paine si sa impartim aceleasi idei", a declarat Frunda. El a refuzat sa faca alte comentarii in legatura cu discursul liderului UDMR.
In schimb, presedintele UDMR Mures, deputatul Kelemen Attila, a declarat ca este "o uzanta europeana" ca in zone cu minoritati sa se cunoasca limba acestora.
Laszlo KALLAI 
 Afisari: 103  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 17 Afiseaza toate comentariile  
ce ar trebui sa li se faca secuilor   de lucid
Salvam Romania !   de ionion
de ce   de Capshunaru
Are dreptate   de ml
Cuvantarea   de ionion
Importati PITA romaneasca, marcata.   de mafalda
Iluzie   de FB
Istenem, Istenem   de Necunoscut
UDMR ca partid politic   de amica
Bella Karoly   de Radu Dragan
ce mai discurs!!   de stefanell
PINEA NOASTRA CEA DE TOATE ZILE..........   de texanu
Cititi articolul ziaristului Gabriel Andreescu....si ve-ti intelege!   de L.Nielsen
Tinutul FairPlayesc - spre enclava   de jack_black
De ce nu-i sfatuiti pe-ai vostri   de Alcor
Incidente? Ce incidente? De ce incidente?   de Radu Dragan
Manca paine din graul crescut pe PAMANTUL romanesc.   de basarab
A r h i v a
  Revolta la Spitalul Militar    9 comentarii
  Prima victima a apei de gura    
  Procurorii refuza transformarea lor in "avocatii statului"    3 comentarii
  Romii sunt dezamagiti de Madalin Voicu    
  Stiri pe scurt    
  Afacerea Gojdu: sfidarea merge pana la capat    10 comentarii
  Ungureanu foloseste minciuna in relatia cu Biserica    2 comentarii
  PF Teoctist i-a explicat lui Tariceanu pozitia BOR    
  Parlamentarii sufera de "lipsa de patriotism si demnitate nationala"    3 comentarii
  Petitie electronica pentru Gojdu    
  Beneficiarii Testamentului cer anularea Acordului cu Budapesta    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Revolta la Spitalul Militar (4030 afisari)
 "Nu puteam sa fiu numai diplomat in Polonia" (406 afisari)
 Stiri pe scurt (302 afisari)
 Prima victima a apei de gura (270 afisari)
 Stiri pe scurt (123 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01476 sec.